FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat željezničara najavljuje prosvjed za 25. listopada

Autor: nbrc
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Sindikat hrvatskih željezničara najavio je danas da će u utorak, 25. listopada, organizirati javni prosvjed protiv propadanja Hrvatskih željeznica (HŽ), loše poslovne politike pojednih tvrtki kćeri HŽ-a, neredovite isplate materijalnih prava i sve težih uvjeta rada u HŽ Holdingu i kćerinskim tvrtkama.

Okupljanje prosvjednika počet će u 10 sati na platou ispred V. perona na Glavnom kolodvoru, a prosvjedna kolona kretat će se Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom i kroz Vrbik prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, gdje će se u 11 sati održati prosvjedni skup.

Sindikat u pismu upućenom Vladi ističe kako je "kap koja je prelila čašu" bio pokušaj da se nauštrb modernizacije HŽ-a od EBRD-a ishodi kredit za Pelješki most, a kad to nije uspjelo odbija se dati suglasnost za kreditno zaduživanje u svrhu nabavke prijeko potrebnih motornih vlakova za prijevoz putnika domaće proizvodnje. Izostaje čak i suglasnost za nabavku dijela motornih vlakova kreditom za koji nije potrebno jamstvo države.

Ako znamo da je u proteklom razdoblju za ceste potrošeno 200 posto planiranih sredstava, a za željeznice 33 posto planiranih sredstava, razvidno je koliko Vlada marginalizira HŽ, tvrdi sindikat.

Istodobno, dok Vlada odbija dati suglasnost za nabavku vlakova, daje suglasnost za nabavku četiri putnička zrakoplova, napominje sindikat.

Radi neodržavanja pruga već je izgubljeno više od 700 radnih mjesta u kćerinskim društvima HŽ-a, a propadanjem pruga sjena besperspektivnosti nadvija se nad svih 17.500 zaposlenih u društvima HŽ Holding i kćerinskim društvima.

Iako sva HŽ-ova društva de facto imaju istog vlasnika, jedni su isplatili regres, drugi još nisu, a trećima su uprave priopćile da regres ni ne namjeravaju isplatiti, napominje sindikat.

Sindikat stoga traži suglasnost Vlade za nabavku motornih vlakova za prijevoz putnika, prema dinamici utvrđenoj u studiji Fakulteta prometnih znanosti, te pristupanje održavanju i obnovi pruga prema dinamici utvrđenoj pravilima struke.

Također traži isporuku službene i zaštitne odjeće i obuće, te popravak kotlovnica u Zagrebu, Vinkovcima, Čačincima i osiguranje energenata za kotlovnice jer radnici ne mogu raditi u negrijanim prostorima.

Sindikalci zahtijevaju i isplatu dospjelih terenskih dodataka radnika Remonta i održavanja pruga, te isplatu regresa u tvrtkama u kojima još nije isplaćen.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙