FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor jutros je raspravio prijedlog Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav-Sava. Po riječima državne tajnice u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nike Sudarević izgradnjom kanala Dunav-Sava integrirao bi se plovni put Dunav-Sava-Drava preko hrvatskog državnog teritorija. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura i obuhvaća dvije županije - Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku te 12 jedinica lokalne samouprave, a njime je planirana izgradnja pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta. Trasa kanala dužine 61,4 kilometar počinjala bi na Dunavu u Vukovaru, a završavala na Savi u Slavonskom Šamcu. Kanal bi objedinio tri glavne funkcije - navodnjavanje 35.750 hektara poljoprivrednih površina, površinska odvodnja na oko 173.000 hektara i podzemna odvodnja na oko 62.000 hektara, te plovidba, s mogućnošću obavljanja riječnog "cruising" turizma. Višenamjenski kanal Dunav-Sava gradio bi se u četiri faze. Prva faza obuhvaćala bi dionicu od rijeke Save do spoja s vodotokom Biđ.

ZAGREB

Saborski klubovi danas su podržali prijedlog Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav-Sava, no oporbeni su vladi zamjerili što je tek sada, manje od dva mjeseca prije izbora, pokrenula taj projekt, što drže tek predizbornim trikom. Mirela Holy (SDP) ocijenila je kako je projekt kanala Dunav-Sava "manifestacija političke neodgovornosti". "Ovo je samo još jedna korupcijska smicalica vlasti koja je svjesna da su joj dani odbrojani", ustvrdila je Holy dodajući kako se tim planom podiže vrijednost zemljišta i umjetnim putem 'napuhava' vrijednost terena bez ikakve zaštite države. Zlatko Koračević je, u ime Kluba HNS/HSU, kazao kako je taj projekt 'izvađen iz ladice' na kraju mandata ove vlade kao što ga je izvadio i bivši premijer Ivo Sanader 2007. godine. Po pitanju tog projekta još se dugo ništa neće dogoditi jer u proračunu nema gotovo milijardu eura koliko je potrebno za njegovu realizaciju, ustvrdio je. Davor Huška (HDZ) ustvrdio je kako Koračevićev govor samo potvrđuje da Kukuriku koalicija namjerava zaustaviti sve kvalitetne projekte ove vlade poput spomenutog kanala i Pelješkog mosta. Tomislav Čuljak (HDZ) podsjetio je kako se o tom kanalu priča još od 1737. godine. Da je predloženi plan tek predizborni trik smatra i Boro Grubišić (HDSSB), kojemu, kako je rekao, i to liči na brojna polaganja kamena temeljaca u zadnje vrijeme.

ZAGREB

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je danas vladu da povuče iz parlamentarne procedure predloženi Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i pravosudnih akata bivše SFRJ protiv hrvatskih branitelja, ocjenjujući da je riječ o zakonu koji služi jedino u predizborne svrhe ali i u svrhu zaštite Vladimira Šeksa, "prvoosumnjičenog na pristigloj optužnici za ratni zločin iz Srbije". U HHO-u zaključuju da će bez obzira na usvajanje zakona, Državno odvjetništvo RH (DORH) morati nastaviti postupak protiv Šeksa i drugih, bez obzira na izvor informiranja o počinjenom kaznenom djelu ratnog zločina, i istragom provjeriti navode. Smatraju da bi "zakon o ništetnosti", za kojega drže da je štetan za Hrvatsku, u skladu s Ustavom, morao biti usvojen kao organski zakon jer zadire u problematiku ljudskih prava, pa bi za njega moralo glasati najmanje 75 zastupnika. Također smatraju da su hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević s pravom ocijenili da prijedlog Zakona narušava njihovu dosadašnju "odličnu" suradnju. "Usvajanjem predloženog Zakona, de facto bi se proglasila abolicija za počinjene ratne zločine, budući bi automatski i srbijanska strana, vodeći se načelom reciprociteta, morala obustaviti postupke za osobe koje su se od hrvatskog i bosanskog progona sklonile u Srbiju", priopćio je HHO.

ZAGREB

Vrhovni sud potvrdio je kaznu od 30 godina zatvora beskućniku Mladenu Šlogaru, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu koji je Šlogara proglasio krivim zbog ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak u listopadu 2008. No, iako je prvostupanjsku presudu potvrdio, Šlogar ima pravo na još jednu žalbu Vrhovnom sudu, s obzirom da je osuđen na dugotrajni zatvor. Njegov odvjetnik Antonio Zujić kaže da će se svakako žaliti kada primi pismeno obrazloženje Vrhovnog suda. "Presudu još nisam zaprimio, a kada je dobijem imamo rok od 15 dana za podnošenje nove žalbe", kazao je Hini Zujić, čiju je žalbu Vrhovni sud odbacio kao neosnovanu, a isto je učinio i sa žalbom tužiteljstva koje je za Šlogara tražilo veću kaznu. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je presuda Vrhovnog suda donesena još sredinom rujna te da je na Županijski sud dostavljena prošloga tjedna. Na pitanje tko će odlučivati o novoj žalbi Šlogarove obrane Devčić je pojasnio da će to učiniti trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda, koje se posebno osniva u slučaju žalbe na kaznu dugotrajnog zatvora na kakvu je osuđen Šlogar. Njegov branitelj je kazao da će u novoj žalbi obrana prigovoriti na iste okolnosti kao i u žalbi na prvostupanjsku presudu koju je u ožujku prošle godine donijelo vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, vršitelja dužnosti predsjednika suda i suca koji bi trebao voditi prvi postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

ZAGREB

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) raspisao je Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2012. godini, koji će biti otvoren do 10. studenog, objavljeno je na internet stranicama HAVC-a. Sredstvima za komplementarne djelatnosti sufinanciraju se programi zaštite audiovizualne baštine, uključivši kinotečnu djelatnost, filmske festivale i druge audiovizualne manifestacije, djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, programe promocije i prodaje hrvatskih audiovizualnih djela, proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti, izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti, programe stručnog usavršavanja te programe audiovizualnih udruga i organizacija. Kako stoji u tekstu natječaja, osobito će se poduprijeti programi od interesa za Hrvatsku, programi koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog i razvoj civilnog društva, oni koji su stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete i profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora te programi koji se odvijaju kontinuirano. Prijave se podnose na prijavnici koja se nalazi na www.havc.hr, a razmotrit će ih i vrednovati tri umjetnička savjetnika. Rezultati će se objaviti 80 dana po zatvaranju Javnog poziva.

ZAGREB

Hrvatski Crveni križ (HCK) organizira i ove godine sabirnu akciju "Solidarnost na djelu" u četvrtak, 13. listopada, na području mjesnih, općinskih, gradskih i županijskih društava Crvenog križa pod nazivom "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija", priopćeno je danas iz HCK-a. U Zagrebu je akcija započela ranije, 10. listopada, i traje do 15. listopada, a prikupljat će se odjeća, obuća, hrana, novac i druga materijalna dobra po odluci društava Crvenog križa. Za poklonjeni novac građanima će biti uručen novčani bon zahvalnosti s oznakom vrijednosti, numeriran i ovjeren žigom društva Crvenog križa s tog područja. Svi sudionici u akciji bit će uočljivo označeni posebnim znakom Crvenog križa. U prošlogodišnjoj akciji sudjelovalo je 26.230 članova i volontera Crvenog križa, a akcija je organizirana na 2017 lokacija u 99 gradskih/općinskih društava Hrvatskog Crvenog križa. Prikupljeno je 2.079.819,61 kuna, 177.271 kilograma odjeće i obuće te 103.393 kilograma hrane, navodi se u priopćenju, a pomoć je podijeljena nakon akcije ili u Tjednu solidarnosti svim sugrađanima kojima je bila najpotrebnija. Telefon Hrvatskog Crvenog križa, broj 060 90 11, tijekom mjeseca listopada namijenjen je akciji "Solidarnost na djelu", a pozivom na taj broj donira se 6,15 kuna (PDV uključen). Sva prikupljena novčana sredstva bit će korištena za pomoć sugrađanima u Tjednu solidarnosti, od 8. do 15. prosinca 2011. godine.

ZAGREB

Vodeći hrvatski onomastičar akademik Petar Šimunović izjavio je u povodu izlaska iz tiska "Čakavske čitanke", čiji je autor, da bi čakavski govor trebalo njegovati od vrtića jer su ga djeca progovorila već na materinskim prsima, a na tom su narječju, što ne treba nikada zaboraviti, pisani prvi hrvatski kulturni spomenici. Po Šimunovićevim riječima, trebalo bi usvajati hrvatski standard, a bogatstvo čakavskih govora koje nosimo iz djetinjstva ne prepustiti zaboravu jer se čovjek najautentičnije može izraziti na svojemu materinskom govoru. "Čovjek je slobodan samo u svojem jeziku, a najslobodniji u svojem dijalektu", tvrdi Šimunović. Kaže da se intima može najbolje izraziti dijalektom, a čakavski se potvrdio u hrvatskoj lirici, u komedijama i poslovicama. Upozorio je da su naši redatelji i pisci već uvidjeli da se najautentičnije mogu pisati komedije i serije na dijalektu ("Malo misto" i "Gruntovčani"). Upravo sada na Hrvatskoj televiziji daju se tri serije s dijalektalnim izričajima, podsjetio je, dodajući da je taj govor poprilično 'natrunjen' standardnim jezikom. "Ne možemo reći da to nije vjeran govor, ali je daleko od onoga kakvi su ti govori u mojoj knjizi", izjavio je. Šimunović tvrdi da je bila zadnja ura da se čakavski tekstovi zabilježe i sačuvaju za daljnje proučavanje jer bi to sutra bilo teško, a prekosutra kasno. Čakavsko narječje s obzirom na hrvatski i slavenski svijet, kako kaže, rubno je narječje na jezičnom pojasu "Slavije" i "Romanije" i tu je najviše izloženo mijenama.

ZAGREB

Međunarodni Dan bijelog štapa 15. listopada i u Hrvatskoj se obilježava kao dan kada se posebna pažnja posvećuje slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih, a ove će godine Hrvatski savez slijepih iskoristiti za afirmaciju žena, svojih članica. Uz sve druge aktivnosti koje Savez inicira i provodi u svrhu ostvarivanja ljudskih prava slijepih osoba u Hrvatskoj posebna se pažnja posvećuje i rodnoj afirmaciji unutar organizacija, priopćeno je danas iz Saveza. Ove će godine kao središnji događaj obilježavanja Dana bijelog štapa biti organiziran trodnevni skup, od 14. do 16. listopada, u Zagrebu uz sudjelovanje predstavnica temeljnih organizacija Hrvatskog saveza slijepih, članica Mreže žena ustanovljene u okvirima Saveza, a koja djeluje već više od 10 godina. Svrha osnivanja te mreže je upravo afirmacija slijepih žena unutar Saveza, njegovih temeljnih udruga, ali i u lokalnoj zajednici, navodi se u priopćenju i dodaje kako je zasluga i tog djelovanja da su žene danas u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih zastupljene sa 26 posto (veći postotak nego u Hrvatskom saboru), a od 27 temeljnih udruga na čelu njih šest su žene. Skup će se održavati u prostorijama Udruge slijepih Zagreb, Draškovićeva 80, a započet će s radom 14. listopada u 14 sati. Otvorit će ga gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, počasni član Udruge slijepih Zagreb suorganizatora i domaćina skupa, najavljuju iz Saveza.

ZADAR

Na kninskoj tvrđavi točno u ponoć zapaljeno je 56 baklji za 56. rođendan generala Ante Gotovine. Nešto prije ponoći, s utorka na srijedu na kninskoj tvrđavi okupili su se brojni branitelji, predstavnici braniteljskih udruga i prijatelji generala Ante Gotovine. Zajedno s predstavnicima navijačkih udruga priredili su spektakularno paljenje baklji. "Ovo je zajednička čestitka hrvatskih branitelja i svih naših prijatelja, posebno navijačkih skupina koje stižu iz svih dijelova Hrvatske. Želimo čestitati rođendan našem heroju generalu Anti Gotovini i to s mjesta na kojem je podignuta hrvatska zastava kao simbol pobjede," rekao je Boris Mužanović, predsjednik zadarskog ogranka udruge Zavjet. Uz recitiranje domoljubnih pjesmama, nakon bakljade, svi nazočni potpisali su prigodne čestitke generalu za njegov 56. rođendan koje će biti poslane generalu Gotovini. Događaj na Kninskoj tvrđavi održan je u organizaciji Braniteljskog portala i Zajednice braniteljskih udruga Zadarske županije. Udruga "Žene u Domovinskom ratu - Zadar", tradicionalno u povodu rođendana generala Ante Gotovine, večeras u zadarskoj Gradskoj knjižnici organizira Večer domoljubne poezije pod nazivom „Mislimo na tebe, generale !“. Glazbeno-poetska večer u povodu Gotovinina rođendana održat će se poslijepodne i u Splitu, u organizaciji udruge "Pro Deo et Croatia" i splitskog ogranka udruge Hrvatse domovinske vojske 1941. - 1945. Rođendansku čestitku generalu Anti Gotovini javno je uputila i Hrvatska stranka prava.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙