FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj oboljelih od tuberkuloze pao prvi put u povijesti

Autor: bcav
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Broj oboljelih od tuberkuloze pao je prošle godine prvi put u povijesti, a broj umrlih bio je na najnižoj razini u zadnjih deset godina, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WTO).

Prošle je godine od tuberkuloze oboljelo 8,8 milijuna ljudi, a umrlo 1,4 milijuna. Oba podatka upućuju na znatan pad u usporedbi s prijašnjim razdobljem, objavio je WTO u izvješću Globalna kontrola tuberkuloze.

"To je golem napredak, ali ne i razlog za samozadovoljstvo", rekao je u priopćenju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Milijuni ljudi i dalje svake godine obolijevaju od tuberkuloze i previše ih umire. Dajem punu potporu borbi za prevenciju i liječenje tuberkuloze, osobito najsiromašnijih i najranjivijih skupina", istaknuo je Ki-moon.

Oko trećine svjetskog pučanstva zaraženo je bakterijom tuberkuloze, no bolest se razvije u manjeg dijela zaraženih.

Broj oboljelih bio je na vrhuncu 2005. kad ih je bilo devet milijuna, a broj umrlih 2003. kada ih je bilo 1,8 milijuna, pokazuju podatci WHO-a.

Tuberkuloza je najraširenija u Latinskoj Americi, na Karibima, Africi, Aziji, istočnoj Europi i Rusiji. Napredak u liječenju WHO najveći je u Keniji, Tanzaniji, Brazilu i Kini, zahvaljujući jačoj inicijativi i povećanu domaćem i inozemnom financiranju borbe protiv te bolesti.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙