FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotine milijuna djece u svijetu nikad do liječnika

Autor: spuc
JOHANNESBURG, 19. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Stotine milijuna afričke djece nikada u svome životu neće vidjeti liječnika, što višestruko povećava njihove izglede da umru od bolesti koje se mogu liječiti, ističe se u izviješću koje je u ponedjeljak objavila međunarodna organizacija za zaštitu prava djece Save the Children.

Oko 350 milijuna djece širom svijeta nikad neće pregledati zdravstveni radnik, a većina ih je, oko dvije trećine, iz područja subsaharske Afrike u kojoj akutno nedostaje zdravstvenih djelatnika.

"Djeca koja žive u zemljama poput Nigerije, Etiopije ili Liberije imaju pet puta veće izglede da ne dožive peti rođendan... od djece koja žive u zemljama s dovoljno zdravstvenih radnika", ističe se u izvješću.

Među bolestima koje neliječene mogu odnijeti dječje živote su upala pluća i proljev.

U Africi se školuje premalo zdravstvenih djelatnika, a zbog niskih plaća i loše zdravstvene mreže većina će liječnika najvjerojatnije završiti u urbanim središtima ili će raditi u drugim dijelovima svijeta.

Izvješće je objavljeno uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a na kojoj će se lobirati za povećanje broja zdravstvenih radnika u najugroženijim dijelovima svijeta.

(Hina) xps ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙