FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: Neprenosive bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu

Autor: vrad
ŽENEVA, 14. rujna 2011. (Hina/AFP) - Gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva u svijetu posljedica su neprenosivih bolesti povezanih s načinom života, poput srčanih, po izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Neprenosive bolesti su najveći ubojica u svijetu", rekao je Douglas Bettcher, čelnik WHO-a zadužen za borbu protiv pušenja, predstavljajući izvješće novinarima.

Po tom izvješću, od tih bolesti umire 36 milijuna ljudi na godinu, što je 63 posto ukupne smrtnosti u svijetu. Od tih 36 milijuna, devet milijuna je mlađe od 60 godina.

Među neprenosivim bolestima, bolesti srca i krvnih žila su najpogubnije, budući da na njih otpada 48 posto smrti uzrokovanih neprenosivim bolestima. Drugi po redu uzrok je rak s 21 posto, bolesti dišnog sustava s 12 posto i dijabetes s tri posto.

Glavni čimbenici u nastanku ovih bolesti jesu alkohol, nedovoljna tjelesna aktivnost, loša prehrana i pušenje, istaknuo je Bettcher.

Neprenosive bolesti, premda se uglavnom povezuju s razvijenim zemljama, šire se i u uvjetima siromaštva. Kako navodi Bettcher, stopa smrtnosti zbog ovih bolesti najviše je napredovala u nerazvijenim zemljama.

Po podacima WHO-a, Japanke su najotpornije na ove bolesti, a među muškarcima, najnižu stopu smrtnosti kao posljedicu neprenosivih bolesti ima državica San Marino.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙