FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ničim se nikada nisam okoristila, poručila je danas predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a gdje je stranačku iskaznicu uručila ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku koji je time obnovio članstvo u HDZ-u. "Ničim se nikada nisam okoristila, možete pogledati moju imovinu, ako želite možemo otvoriti sve što imam, možete doći u moj stan, popisati svu moju imovinu, slike, tepihe, što god hoćete, i usporediti s plaćama koje sam dobivala od 1995. od kada sam ušla u visoku politiku do danas i izračunati je li to plod moga rada ili nečega drugoga", poručila je Kosor novinarima. Na pitanje koliko je osobno bila uključena u financiranje svojih predizbornih kampanja, odgovorila je i da će ono što ima za reći, reći pred nadležnim institucijama, ističući da je, za razliku od novinara, u drugoj poziciji, na čelu izvršne vlasti, te da mora paziti da svojom izjavom ni sebe niti vladu ne dovede u opasnost da se na tu izjavu jednoga dana pozovu oni protiv kojih se vode određeni procesi. Karamarko obnovu članstva u HDZ-u vidi kao poticaj snažnijoj borbi protiv korupcije i kriminala. "Stvari koje su odrađene u Hrvatskoj u zadnjih dvije i pol, tri godine su doista revolucionarne i povijesne, a HDZ i nosi to obilježje povijesnosti od stvaranja i obrane države, pa do onih dana kada su se događale devijacije i kada je stranka bila spremna suočiti se s tim devijacijama, a s njima se obračunava i dan danas, odnosno kriminalom", rekao je. "HDZ je jedina stranka koja prolazi katarzu, čišćenje, prvenstveno svojih redova. Pogledajte kako drugi reagiraju na mogućnost da ih se istražuje, da im se uopće spomene mogućnost da je počinjen kriminal", dodao je Karamarko. Apsurdom je ocijenio aktualne napade na HDZ kroz, kako je rekao, pokušaj nametanja kolektivne krivnje. "Ako postoje krivci, institucije će to dokazati i oni moraju odgovarati, ali na preko 230 tisuća HDZ-ovih članova, poštenih ljudi, radnika, seljaka, doista nitko nema pravo bacati krivnju", poručio je Karamarko.

KNIN - Zbog požara koji je izbio nedaleko od naselja Pađana pored Knina te zahvatio vojni skladišni kompleks i izravne opasnosti od detonacija minsko-eksplozivnih sredstava organizirana je evakuacija stanovništva u krugu od pet kilometara oko vojarne. Ozlijeđenih, po podatcima šibensko-kninske Policijske uprave, nema. Ministar obrane Davor Božinović osnovao je povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u vojnom skladišnom kompleksu u Pađanima kod Knina zbog požara koji je zahvatio taj vojni objekt danas popodne, priopćili su iz MORH-a. Pošto su na požarištu odjeknule detonacije, sve zemaljske snage koje su sudjelovale u gašenju požara povučene su s terena. Kako se doznaje iz MORH-a, vatru su pokušala ugasiti četiri kanadera i air-tractor, no i oni su povučeni s požarišta nakon detonacija. Kako se neslužbeno doznaje, evakuirao je stotinjak stanovnika iz naselja Pađana, Bendera i Očestova. Oni su smješteni u sportskoj dvorani Partizan u Kninu. S požarišta su do 20 sati dopirale detonacije, no nešto slabije nego prije. Požar još nije pod nadzorom.

PAZIN - Svečanom sjednicom pazinskoga gradskog vijeća danas je obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s maticom zemljom i 20. obljetnica donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Predsjednik gradskog vijeća Stjepan Gabrić podsjetio je da je u rujnu 1943., nakon 25 godina talijanske okupacije i 20 godina ropstva pod fašizmom, okružni narodnooslobodilački odbor istarskom narodu i svijetu objavio da se Istra priključuje matici zemlji te proglašuje ujedinjenje s "ostalom našom hrvatskom braćom". Time je istarski narod pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje te da će stečenu slobodu braniti svim sredstvima, kazao je Gabrić.

VINKOVCI - U eksploziji iz rata zaostala eksplozivnog sredstva danas oko 17,10 sati ozlijeđen je 47-godišnji pirotehničar iz Zagreba, potvrdio je za Hinu glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave (PU) Luka Barunčić. „Ozlijeđena osoba kirurški je obrađena u Općoj bolnici u Vinkovcima i izvan je životne opasnosti“, rekao je Barunčić te dodao da još nije poznato kakvo je sredstvo eksplodiralo, a to bi trebalo utvrditi policijskim očevidom.

Eksplozija se dogodila pri razminiranju poljoprivrednog zemljišta uz državnu cestu Gaboš-Jarmina, na predjelu „Ovčari“. Stradali pirotehničar djelatnik je tvrtke „Doking“ koja je dobila posao razminiranja 180.000 četvornih metara minski sumnjiva prostora. Razminiranje je počelo u ponedjeljak, radove financira njemačka vlada, a nakon razminiranja ta bi polja trebala služiti za ekološku proizvodnju.

VARAŽDIN - Nepoznata je osoba smrtno stradala danas oko 16,40 sati u naletu vlaka na željezničkoj pruzi u Poljancu kod Varaždina, izvijestila je varaždinska policija. Policija je još samo navela da je osoba za sada nepoznata identiteta preminula na mjestu nesreće.

ZAGREB - Okrugli stol pod nazivom "E-učenje i cjeloživotno učenje", održan danas u u Sveučilišnome računskom centru (Srce), okupio je stručnjake koji su raspravljali o ulozi e-učenja u cjeloživotnome učenju, govorili o njegovoj primjeni u našoj sredini te o tomu kako tu primjenu poboljšati. U središtu pozornosti okrugloga stola, priređenog u sklopu događanja kojima se Srce uključilo u ovogodišnji Tjedna cjeloživotnog učenja, bila je rasprava kako različite tehnologije i metode e-učenja primijeniti na najbolji način u konkretnim slučajevima.

ZAGREB - Danas je u Zagrebu predstavljen "Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke", prvi cjelovit vodič kroz hrvatsku muzejsku građu koji obuhvaća tristotinjak muzeja, izložaba i zbirki s fundusom od gotovo sedam milijuna predmeta, objavljen u nakladi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC).

"U vodiču smo akumulirali više od 200 godina muzejskog bavljenja umjetnošću u Hrvatskoj i prikazali kako se ta građa može na popularan način pokazati i iskomunicirati", kazala je predstavljajući vodič glavna urednica Višnja Zgaga. Naglasivši kako je riječ o proizvodu važnu za hrvatski kulturni turizam, koji je plod 16-godišnjeg rada na prikupljanju baze podataka MDC-a, dodala je da će MDC nastojati već ove godine objaviti i englesko izdanje vodiča. Ministar kulture Jasen Mesić osvrnuo se na važnost takve publikacije u cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj politici, istaknuvši da će ministarstvo i dalje ustrajati na cjelovitu popisivanju hrvatskih muzejskih zbirki. Sličan je vodič MDC izdao prije 20 godina, a novo je izdanje prošireno za sedamdesetak novih muzeja, zbirki i stalni izložaba te četrdesetak crkvenih zbirki, kao i privatnih muzeja i muzejskih zbirki, nastalih u tom dvadesetogodišnjem razdoblju. Novi vodič bogato je ilustrirano izdanje koje u kratkim crtama na oko 600 stranica prikazuje građu 265 muzeja, zbirki, stalnih izložaba i crkvenih zbirki koji se nalaze u Registru muzeja, galerija i zbirki u RH koji vodi Muzejski dokumentacijski centar.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙