FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: počinje sezona kvartalnih poslovnih rezultata

Autor: scvi
NEW YORK, 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Osim europske dužničke krize, koja već mjesecima diktira raspoloženje na svjetskim burzama, u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti i kvartalna financijska izvješća, koja će pokazati koliko je ta kriza utjecala na poslovanje kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 1,7 posto, na 11.103 boda, dok je S&P 500 skočio 2,1 posto, na 1.155 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 2.479 bodova.

Uspon cijena dionica ponajviše se zahvaljuje napretku u rješavanju dužničke krize, nakon niza vijesti da se u Europi radi na zajedničkom planu za spašavanje banaka i njihovu dokapitalizaciju, u slučaju bankrota Grčke.

Pozitivno je na tržišta djelovala i najava Europske središnje banke da će kupovati državne obveznice članica eurozone te da će europskim bankama ponuditi neograničene iznose jeftinih kredita s rokom dospijeća od godinu dana sve do 2013.

„Retorika se ponešto poboljšala i vidljiv je napredak. Još nema cjelovitog plana rješavanja dužničke krize, no članice eurozone priznale su da postoje problemi i to je korak u pravom smjeru – da biste dobili pomoć, morate je zatražiti“, kaže Marc Pado, strateg u tvrtki Cantor Fitzgerald.

U nedjelju su na sastanku u Berlinu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali da će do kraja listopada predstaviti cjelovit plan za rješavanje dužničke krize i dokapitalizaciju banaka.

Sarkozy je obećao konačan, globalan i brz odgovor kako bi Europa na sastanak skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava 3. i 4. studenoga u Cannesu došla jedinstvena i s rješenjem problema.

No, kao i puno puta do sada, dvoje čelnika nije u nedjelju dalo nikakve konkretne informacije.

Osim dužničke krize, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna poslovni rezultati američkih kompanija za treće tromjesečje. Sezona objave tih rezultata neslužbeno počinje u utorak financijskim izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija Alcoe.

Do kraja tjedna kvartalne rezultate objavit će i tehnološki div Google, banka JPMorgan Chase, proizvođač gaziranih pića PepsiCo, te proizvođač igračaka Mattel.

„Iduća tri tjedna na Wall Streetu će u fokusu biti poslovni rezultati, a tek potom dužnička kriza. No, ako se nešto važno dogodi u Europi u vezi s tamošnjim financijskim sektorom ili Grčkom, to će odmah biti u prvom planu“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

Rezultati kompanija i njihove procjene daljnjeg poslovanja dat će ulagačima dobru sliku o situaciji u svjetskom gospodarstvu i o tome koliko je dužnička kriza u Europi utjecala na poslovanje kompanija.

Neke kompanije već su upozorile da će im poslovni rezultati u trećem tromjesečju biti slabiji nego što se prvotno očekivalo.

Zbog toga su analitičari smanjili svoje procjene. U anketi Reutersa očekuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu ostvarile rast dobiti za 13,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tri mjeseca procjenjivali da će zarade porasti za 17 posto.

Prošloga su tjedna relativno dobri makroekonomski podaci probudili nadu da bi američko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju. Stoga ulagači nestrpljivo očekuju nove podatke, a ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o prometu u trgovini na malo u rujnu, kao i raspoloženju potrošača na početku listopada.

Pozornost ulagača privući će i objava dijelova zapisnika s dvodnevne sjednice Feda u rujnu, jer bi se iz njih moglo iščitati hoće li središnja američka banka na idućoj sjednici u studenome uvesti nove mjere za poticanje gospodarstva.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙