FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 9. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

"Ili HSLS ili MMF", poručio je danas HSLS-ov tim na čelu s predsjednikom stranke Darinkom Kosorom prezentirajući svoj gospodarski program za parlamentarne izbore malim i srednjim poduzetnicima, medijima i stranačkom članstvu u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu. "Naš je program za sve one koji misle drugačije", rekao je Kosor i poručio biračima koji ne znaju za koga bi glasali i kojih je 40 posto, da imaju za koga jer, kako naglašava, u Hrvatskoj danas postoje samo dvije političke opcije - HSLS i sve druge političke stranke. "Danas šaljemo jasnu poruku - nismo svi isti. Mi smo napravili program koji daje nadu da Hrvatska sutra neće biti Grčka i koji neće donijeti sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske i povećanje kamata za građane, gospodarstvo i državu", kazao je Darinko Kosor ocjenjujući da je HSLS-ov program - program istine o hrvatskom gospodarstvu i reformama koje se moraju provesti da bi izašli iz krize. "Istina je - želimo smanjiti javnu potrošnju, ukinuti županije, želimo smanjiti broj djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama. Želimo da socijalnu naknadu primaju samo siromašni i socijalno ugroženi, a želimo i drugačiji sustav poticaja i subvencija u gospodarstvu. Zašto tu istinu ne smiju govoriti druge političke opcije?", rekao je Kosor. Cilj HSLS-a je, navodi, zaposliti 100.000 ljudi koji su ostali bez posla i to u malo i srednje poduzetništvo, a ne u općine, gradove ili županije niti u državne agencije i korporacije.

SPLIT

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izjavio je danas na konferenciji za novinare u Splitu u vezi sa srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja, kako je riječ o smišljenoj srbijanskoj politici kojoj je cilj osnažiti međunarodni položaj Srbije na štetu Hrvatske, ali i drugih zemalja – BiH i Kosova, koje su bile žrtve srpske agresije. Hrvatskoj vlasti zamjetio je što nije prepoznala tu politiku i na nju adekvatno odgovorila. Predsjednik HSP-a, koji je u Splitu bio nazočan predstavljanju nositelja liste HSP-a za 10. izbornu jedinicu, procijenio je kako se srbijanski sudovi ponašaju lukavo, znajući da će Republika Hrvatska, kada postane članicom Europske unije, morati provoditi europski uhidbeni nalog. Predsjednik HSP-a tvrdi da je ta stranka već ranije na vrijeme upozoravala da se u Srbiji vode procesi „protiv nekoliko stotina hrvatskih branitelja“, ali to nitko nije htio slušati. Odgovarajući na novinarske upite predsjednik HSP-a Danijel Srb je istaknuo kako HSP ne može nikoga spriječiti da se kandidira na izborima ali je ocijenio da se time stvara gužva u konzervativnom političkom spektru. „Mnogi od njih su plaćeni da nanesu štetu desnom biračkom tijelu, jer je cilj stvoriti dojam da na desnici ima puno stranaka od kojih nijedna ništa ne vrijedi te ne treba trošiti glasove“, kazao je Srb. Nije precizirao na koga misli da su „plaćeni“. Nositelj liste HSP-a za 10. izbornu jedinicu je Ivan Protrka.

OSIJEK

Na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku večeras je zatvoren 14. osječki jesenski sajam koji je u protekla četiri dana okupio više od 130 izlagača iz Hrvatske i regije, a posjetilo ga je više od deset tisuća građana. Prema riječima Saše Uranjeka, direktora tvrtke Osječki sajam d.o.o. koja je organizator Sajma, sve su popratne manifestacije bile jako dobro posjećene, prije svega Dani meda, ali i stručna predavanja o novostima u proizvodnji zdrave hrane. Istaknuo je zadovoljstvo što su izlagači u najvećem broju proizvođači hrane, koja je, istraknuo je, strateška odrednica Slavonije i Baranje zbog prirodnih resursa toga područja. Prvi put na Sajmu sudjelovali su učenici osječke Ekonomske škole, čak šest razreda, koji su „na mjestu događaja kroz praktičnu nastavu vidjeli prednosti marketinškog nastupa, te se upoznali s nizom sajamskih manifestacija“ kazao je Uranjek. Broj izlagača bio bi i daleko veći, da je veći prostor, rekao je Uranjek. Dodao je da su u tijeku dogovori na razini Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije o proširenju sajamskog prostora, koji sada raspolaže s 2000 četvornih metara unutarnjeg i 5000 četvotnih metara vanjskog prostora. Osječki jesenski sajam posjetio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

PULA

Podjelom priznanja i nagrada najboljim izlagačima danas je u Puli završen 14. Obrtnički sajam Iste koji je ove godine okupio dvjestotinjak izlagača. U protekla četiri dana na tome su se sajmu uz brojne obrtnike iz dvanaest hrvatskih županija, te iz Slovenije i Srbije, predstavile i tri škole, 31 komora te deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Priznanje za najuspješniju sajamsku prezentaciju osvojio je Zajednički pekarsko-trgovačko-slastičarski obrt "Ošo" iz Buzeta. Drugo mjesto osvojio je Obrt za trgovinu i proizvodnju mesa "Meso Labin-Pršutana Bani" iz Labina, dok je treću nagradu osvojio Poljoprivredni obrt "San Tommaso" iz Rovinja. Priznanje za najbolji proizvod sajma dobila je obitelj Moravec s obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Moravec iz sela Nova Ves kraj Varaždina, a nagradu je dobila za kozje sireve. Priznanje za oblikovanje proizvoda ove je godine osvojio vlasnik Obrta za proizvodnju metalne galanterije "ME-GA" iz Brtonigle.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je danas s radom završio prvi zajednički simpozij Hrvatskoga traumatološkog društva i Društva traumatologa Slovenije. Kako je istaknuo jedan od suorganizatora prof. dr. Vladimir Senekovič iz Slovenije dogovoreno je da se nakon 20 godina uspostavi suradnja na jednom od vrlo bitnih medicinskih stručno-znanstvenih skupova. "Naše dvije zemlje, kad je u pitanju medicina vrlo su dobro povezane i imamo zajedničke interese te je dogovoreno da se ovakvi skupovi održavaju svake godine, a idući ćemo održati u Sloveniji", rekao je Senekovič i dodao kako je želja organizatora privući i ostale kolege iz regije posebice iz Austrije, Italije, Crne Gore i BiH. Predsjednik Hrvatskog traumatološkog društva Ante Muljačić kazao je kako je cilj ovakvih skupova povećati razinu liječenja traumatoloških bolesnika u cijeloj regiji te kako iskustva koja posjeduju dvije zemlje treba pretočiti u standarde, a ti standardi bit će i parametri kako liječiti najteže bolesnike, odnosno kako najefikasnije zbrinuti politraumatiziranog bolesnika. Osim hrvatskih i slovenskih stručnjaka na skupu je sudjelovalo i više uglednih traumatologa iz Austrije.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je završila s radom Dubrovačka oftalmološka akademija, odnosno Sedmi godišnji kongres Hrvatskog društva liječnika za kirurgiji katarakte i refraktivnu kirurgiju. Skup je okupio 350 sudionika među kojim su bili vrhunski europski i svjetski oftalmolozi koji su predstavili najveće svjetske dosege u diagnosticiranju i liječenju očnih bolesti. Središnje teme skupa, po riječima dr. Nikice Gabrića iz organizacijskog odbora bile su presađivanje matičnih stanica u liječenju sljepoće te operacija mrene laserskom metodom. Ove dvije metode predstavili su dr. Lyndon da Cruz sa londonske klinike Moorfields Eye Hospital.

BATINA

Trideset i pet aktivista - veslača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije okupilo se danas na Zelenom otoku pokraj sela Batina na dunavskoj regati kojom, kako su istaknuli, prosvjeduju protiv uništavanja dviju najvećih vrijednosti Dunava na tom području - Parka prirode Kopački rit i specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje". Regatu su organizirali Svjetska nevladina udruga za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund), Zeleni Osijek i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Prije početka regate na obali Dunava aktivisti su izložili transparente na kojima je pisalo: "Očuvajmo Kopački rit! Sačuvajmo hrvatsku prirodnu baštinu", "Očuvajmo 'Europsku Amazonu! Zaustavimo kanaliziranje Dunava". Sudionici regate zahtijevali su od hrvatske Vlade da zaustavi planove regulacija Dunava, Drave i Mure. Arno Mohl, stručnjak za slatkovodni sustav iz WWF-a iz Austrije na konferenciji za novinare ustvrdio je kako projekt regulacije Dunava nije u skladu s nacionalnim i europskim zakonima i predstavlja unuštavanje ne samo hrvatske prirodne baštine već i UNESCO-ova Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav tzv. "Europske Amazone".

ZAGREB/SLAVONSKI BROD

U napadu navijača nakon jučerašnje prijateljske nogometne utakmice između Marsonije 1909 i Dinama u Slavonskom Brodu prilikom intervencije zbog narušavanja javnog reda i mira sinoć oko 22 sata ozlijeđena su dva policajca, potvrđeno je danas iz MUP-a Brodsko-posavske županije. Prilikom intervencije na Trgu Ivane Brlić u Slavonskom Brodu, jedna je osoba (17) pokušala spriječiti policajce u obavljanju službene dužnosti te napala jednog od policajaca, zadavši mu udarac, nakon čega je intervenirao i drugi policajac. Pritom je jedan policajac lakše, a drugi teže ozlijeđen. Utvrđeno je da se radi o skupini od devet navijača u dobi od 16 do 24 godine. Dvije su osobe iz Slavonskog Broda, jedna iz Velike Gorice, te ostali iz Zagreba. Svi su prekršitelji dovedeni i zadržani u službenim prostorijama, te je kod svih očitana koncentracija alkohola u organizmu. Policija protiv svih podnosi optužbe prijedloge zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je kod jednog 16-godišnjaka pronađeno hladno oružje bokser, te mu slijedi optužni prijedlog iz Zakona o oružju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙