FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom SFRJ je u sveukupnoj povijesti hrvatskog naroda jedna od najbitnijih odluka jer je s tom saborskom odlukom Republika Hrvatska nakon skoro tisuću godina konačno, definitivno i neopozivo učvrstila svoju suverenost i neovisnost, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u razgovoru za Hinu u povodu 20. obljetnice te odluke i Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Šeks, koji je tada bio potpredsjednik Sabora, je rekao kako je tom odlukom, donesenom na povijesnoj sjednici Sabora u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, Hrvatski sabor utvrdio da je bivša državna zajednica SFRJ prestala postojati i da Republika Hrvatska, ne sa SFRJ, koje više nema, nego s republikama i pokrajinama koje su tvorile bivšu SFRJ - raskida sve sveze. Podsjetio je kako je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, a koje je, u dogovoru s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom bio autor. Na tu odluku je, temeljem zahtjeva Europske zajednice, stavljen tromjesečni moratorij jer su, kako je rekao, htjeli dati još jednu šansu da se "zadrži jugoslavenski okvir". No, za trajanja moratorija, ističe Šeks, došlo je do pojačane agresije Srbije, JNA, četničkih terorista i odmetnika na Republiku Hrvatsku.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Izmjenama tog zakona iz svibnja ove godine riješeno je pitanje nadležnosti sudova koji mogu suditi za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava - specijalizirani županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. No, tada nije riješeno pitanje nadležnosti u slučaju ako je povodom žalbe Vrhovni sud RH ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja ili drugih razloga koji mogu ili su utjecali na pravilnost presude.Stoga je vlada predložila nove zakonske izmjene po kojima će se ponovljeni postupak moći provesti pred jednim od spomenuta četiri suda. Izmjenama se uređuje i mjesna nadležnost ta četiri suda - osječki sud mjesno je nadležan za područja županijskih sudova u Slavonskom Brodu i Vukovaru, riječki sud za područja sudova u Puli i Karlovcu, splitski za sudove u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru, a zagrebački za županijske sudove u Bjelovaru, Sisku, Varaždinu i Velikoj Gorici. Ana Lovrin (HDZ) podsjetila je kako je zakon donešen još 2003. godine, a s ciljem pomaka u smjeru njegove učinkovitosti i nepristranosti u svibnju ove godine donešene su i njegove izmjene. Kada je riječ o četiri nadležna suda Lovrin je rekla da su oni najsposobniji i kadrovski najopremljeniji.

ZAGREB - Koalicija političkih stranaka poznata kao Kukuriku koalicija ne može na predstojeće parlamentarne izbore izaći pod tim nazivom, zaključilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u kojem kažu da bi takva mogućnost postojala jedino ako bi se Kukuriku koalicija pod tim nazivom upisala u Registar političkih stranaka. Riječ je, pojašanjavaju u DIP-u, o nazivu koji ne predstavlja puni naziv političkih stranaka, niti skraćenicu tog naziva. Odgovarajući na dopis od 28. rujna 2011., u kojemu SDP traži mišljenje DIP-a o tome može li naziv liste koalicije stranaka glasiti "Kukuriku koalicija: Socijaldemokratska partija - SDP, Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati - HNS, Istarski demokratski sabor IDS, Hrvatska stranka umirovljenika HSU", DIP navodi kako zakoni propisuju da je naziv liste puni naziv političke stranke, stranaka ili stranačke koalicije koje su listu predložile te da se, ukoliko političke stranke koriste skraćeni naziv stranke, u nazivu mogu koristiti skraćenice. U odgovoru koji je objavljen na internetskim stranicama DIP-a stoji da je navedena odredba "izričita i propisuje mogućnost naziva liste političke stranke, odnosno, političkih stranaka ili stranake koalicije".

RIJEKA - Trojica Puljana i jedan bugarski državljanin uhićeni su i na mjesec dana pritvoreni zbog krijumčarenja 27,5 kilograma heroina iz Bugarske i Makedonije, doznaje se danas na riječkome Županijskom sudu. Puljani Imri Bajrami (57) i dvojica njegovih sinova Džemail (34) i Muhamed (21) te Bugar Emil Mitev (49) uhićeni su u Puli pri primopredaji 27,5 kilograma heroina i više od 42 kilograma smjese za miješanje s drogom. Nakon ispitivanja kod suca istrage Valentina Ivanetića zadržani su u jednomjesečnome istražnom zatvoru. Osumnjičeni su za zloporabu droga i udruživanje radi počinjenja kažnjivog djela. Tereti ih se da su se početkom ove godine dogovorili o nabavi i krijumčarenju većih količina heroina iz Bugarske i Makedonije u Hrvatsku te o daljnjoj preprodaji na području Pule i drugih mjesta u Istarskoj županiji. Pritvor im je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, sprječavanja utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti djela, a Bugaru i zbog opasnosti od bijega. Sud je odbio prijedlog branitelja osumnjičenih da se uz jamčevinu brane sa slobode.

ZAGREB/VARAŽDIN - U Varaždinu je u tijeku antikorupcijska akcija policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za zloporabu položaja i ovlasti te davanje i primanje mita, doznaje se u varaždinskoj Policijskoj upravi, u kojoj ne žele otkriti pojedinosti akcije. "Policija u suradnji s USKOK-om provodi izvide vezane uz kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita", potvrdila je Hini policijska glasnogovornica Marina Kolarić. Pojedinosti akcije nije željela otkriti ni koliko je osoba osumnjičeno i uhićeno, samo je dodala da je "više osoba" obuhvaćeno kriminalističkom istragom. U USKOK-u se zasad nije mogla dobiti nikakva informacija o najnovijoj antikorupcijskoj akciji. Neslužbeno se doznaje da se istražuju zloporabe u nekim privatnim tvrtkama.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelit će priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata" Mili Dedakoviću Jastrebu, ratnom zapovjedniku obrane Vukovara, jednom od najzaslužnijih hrvatskih ratnika koji su 1991. stvarali hrvatsku državu. Mili Dedakoviću Jastrebu priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata" bit će uručeno tijekom studenoga, navodi se u priopćenju UBIUDR-a. U obrazloženju se ističe da je Mile Dedaković Jastreb kao zapovjednik na prvoj crti obrane, bio spreman dati i život za hrvatsku domovinu. Svojim ratnim znanjem i umijećem, zajedno sa suradnicima poput Blage Zadra, Branka Borkovića i oko 1500 branitelja iz cijele Hrvatske, u nekoliko presudnih mjeseci za obranu Hrvatske uspješno je zaustavljao jake postrojbe JNA, odnosno treću ili četvrtu vojsku u Europi, koja je sve do 20. studenoga 1991. nemilosrdno razarala Vukovar i cijelu tamošnju regiju. UBIUDR ističe i kako je žalosno i neshvatljivo da Mile Dedaković Jastreb, kao prvi službeni zapovjednik obrane Vukovara, do danas nije dobio čin generala, iako taj čin imaju i oni koji nikada nisu bili u borbenim postrojbama.

ZAGREB - U povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i mjeseca listopada posvećenog borbi protiv raka dojke, Udruga "Sve za nju" poziva javnost na dan otvorenih vrata u srijedu 19. listopada od 15 do 19 sati u Centru za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka u Ulici Kneza Mislava 10, gdje će moći dobiti sve odgovore o bolesti raka dojke, upoznati se s terapeutima i uslugama koje Centar besplatno pruža. Centar pruža individualnu i grupnu psihološku pomoć, tematska predavanja i radionice, jogu za oboljele, psihoterapiju kroz ples i pokret, te smještaj ženama koje dolaze u Zagreb na liječenje ili kontrolu. Udruga će međunarodni mjesec borbe protiv raka obilježiti humanitarnim koncertom "Moj je život moja pjesma" 7. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. Nastupit će četiri ženska vokala iz regije - Nina Badrić iz Hrvatske, Maya Sar iz Bosne i Hercegovine, Karolina Gočeva iz Makedonije te Aleksandra Radović iz Srbije – koje će, ističu u udruzi, zajedničkim snagama doprinijeti podizanju svijesti javnosti o raku, važnosti prevencije i redovitog pregleda. Sav prihod bit će donirat će Udruzi "Sve za nju".

KRK - Brojnim svečanostima sinoć je na Krku obilježena 440. obljetnica Lepantske bitke. Filatelističko društvo Grada Krka izdalo je tom prigodom omotnicu s motivom galije trireme "Cristo Ressussitato“ koja je sudjelovala u bitki, dok je Hrvatska pošta izdala žig s natpisom “440 godina od sudjelovanja krčke galije u bitci kod Lepanta“. Sve pošiljke poslane s krčke pošte jučer imale su taj žig. Izložbu Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave od 1420. do 1797. godine" s naglaskom na galiju "Sv. Tripun" koja je sudjelovala u bitki, u galeriji "Decumanus" otvorio je gradonačelnik Krka Dario Vasiljić, koji je izrazio zadovoljstvo na kulturnoj suradnji Krka i Kotora, koji kroz svoju bogatu povijest imaju što pokazati kulturnoj javnosti. Telegram čestitke povodom ovog značajnog događaja i želje za daljnju uspješnu suradnju između Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore poslao je hrvatski ministar kulture Jasen Mesić. Izložba će biti otvorena do 28. listopada, a organizatori izložbe su Grad Krk, kotorski Pomorski muzej Crne Gore, Centar za kulturu Grada Krka, Filatelističko društvo Krka i Udruženje Crnogoraca Primorsko-goranske županije.

VUKOVAR - Podizanjem festivalske zastave, u Hrvatskom domu u Vukovaru započeo je 13. Vukovarski festival komorne glazbe, koji u organizaciji vukovarskog Gradskog muzeja i Hrvatskog doma traje do 8. listopada. Nakon što je festival sinoć otvorila zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković, nastupili su studenti i studentice klavirskog odsjeka Muzičke akademije iz Zagreba Sara Glojnarić, Ana Lucić, Jelena Pavić, Vlatko Peko, Ante Sladoljev, Manuela Šimunović i Andrej Vesel u programu nazvanom "Glazba jučer - glazba danas". U petak, drugog dana festivala koncert će održati Ilijana Korać (sopran i flauta) i Vlasta Gyura (glasovir) dok će u subotu, posljednjeg dana festivala nastupiti učenici glazbenih odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Vukovar nakon kojih će koncert održati Lovro Merčep (vibrafon i marimba) i Filip Merčep (saksofon). Vukovarski festival komorne glazbe utemeljen je 1999. s ciljem obogaćivanja glazbenog života u tom gradu. Utemeljitelji festivala su Gradski muzej Vukovar, Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska Paneuropska unija i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

ZAGREB - Američki bend Wilco, jedan od trenutno najbitnijih alternativnih rock-sastava, nastupit će u Zagrebu u klubu Aquarius 11. ožujka iduće godine, objavio je danas organizator koncerta INmusic festival. Na dugoočekivanom premijernom nastupu u Hrvatskoj, Wilco će predstaviti hvalospjevima ovjenčan novi album "The Whole Love". "Poput Radioheada, Wilco je jedan on onih bendova sa zavidnom karijerom, čiji se albumi prozivaju remek-djelima i prije nego službeno budu objavljeni", stoji u objavi organizatora. Bend iz Chicaga osnovan je 1994. godine nakon raspada kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Wilco su već svojim debi albumom "A.M." uspjeli oduševiti kritiku, a uspjeh se nastavio i sa sljedećim albumima "Being There" (1996.) i "Summer Teeth" (1999.). Nakon dužeg razdoblja djelovanja na nezavisnoj sceni, konačno ih sjajni album "Yankee Hotel Foxtrot" 2002. godine lansira među širu publiku. Za idući album "A Ghost Is Born" iz 2005. dobivaju Grammyja, nakon čega slijede dva manje eksperimentalna i smirujuća albuma "Sky Blue Sky" i "Wilco (The Album)". Nedavno su izdali album "The Whole Love" koji je u samo nekoliko dana dobio mahom panegirične ocjene kritike i publike.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙