FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale, nakon tri dana pada

Autor: neba
LONDON, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, nakon tri dana oštrih padova, a najviše su porasle cijene dionica u financijskom sektoru, nakon vijesti da su se europski dužnosnici složili da treba pomoći bankama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 1,8 posto, na 903 boda, nakon što je jučer pao 2,7 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1,7 i 2,2 posto.

Europski ministri financija složili su se u utorak da treba podržati europske banke, s obzirom na sumnje da će Grčka dobiti drugu tranšu međunarodnog kredita. Nešto prije francusko-belgijska grupa Dexia postala je prva financijska institucija koju vlasti spašavaju u ovoj dužničkoj krizi.

Zahvaljujući tome, jutros je bankarski sektor najveći dobitnik. STOXX Europe 600 indeks tog sektora skočio je 2,8 posto.

„Ovaj uspon cijena možda neće potrajati. Potrebna je strategija za rješavanje dužničke krize u Europi, ali i dužničkih problema u SAD-u. Europske ekonomske vlasti nikako ne uspijevaju dogovoriti snažnu politiku. Ovo im je posljednja prilika“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,9 posto, na 8.382 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙