FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim burzama uoči glasovanja u Njemačkoj

Autor: scvi
LONDON, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago pale, jer su ulagači oprezni uoči glasovanja u njemačkom parlamentu o fondu za financijsku stabilizaciju, o čemu ovisi daljnji smjer borbe protiv dužničke krize u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,3 posto, na 924 boda, nakon što je jučer pao 1,2 posto.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Ulagači su oprezni jer se danas u njemačkom parlamentu glasuje o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize. U samoj vladajućoj koaliciji postoji zabrinutost zbog golemih troškova spašavanja Grčke od bankrota.

„Tržište će biti vrlo nesigurno do glasovanja u Njemačkoj. Očekuje se da će prijedlog dobiti podršku, no bitno je koliku podršku ima kacelarka Angela Merkel u vlastitoj koaliciji. Slabost njemačkog vodstva otežala bi put do odluka, a nužna je jedinstvena fronta protiv dužničke krize u eurozoni. Svaka naznaka slabosti predstavljala bi opasnost“, kaže Joe Rundle, direktor u tvrtki ETX Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1 posto, na 8.701 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙