FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi cijene dionica i danas su znatno padale, drugi dan zaredom, pri čemu je Crobex indeks, po prvi put od početka prosinca prošle godine, potonuo ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova, a specijalizirani Crobex10 ispod razine od 1.000 bodova. Crobex je danas pao za 1,59 posto na 1.787,89 bodova, što je njegova najniža razina od 2. prosinca prošle godine. Crobex10 smanjen je za isti postotak, na 986,65 bodova, što je pak njegova najniža razina od 8. prosinca lani. Redovni promet Burze iznosio je danas 17,4 milijuna kuna pri čemu je svega pet dionica imalo promete veće od milijun kuna. Najveći promet imala je dionica HT-a, od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,81 posto, na 244,01 kunu. Dionice Atlantic grupe prodano je za 2,4 milijuna kuna, uz pad cijene od 1,89 posto, na 520 kuna. Po prometu slijedi dionica Atlantske plovidbe sa 1,4 milijuna kuna i padom cijene za 6,79 posto, na 398 kuna. Za 1,94 posto, na 98,57 kuna, pala je cijena dionice AD Plastika, uz promet od 1,2 milijuna kuna. Prometom nešto većim od milijun kuna cijena povlaštene dionice Adris grupe porasla je za 0,75 posto, na 201,50 kuna. Ostale nešto trgovanije dionice mahom bilježe pad cijene, a taj je pad izraženiji kod dionica građevinskog sektora. Tako je cijena dionice Ingre pala za 3,97 posto, Instituta IGH za 5,40 posto, Dalekovoda za 6,39 posto, a izraženiji pad bilježi i dionica Đuro Đaković Holdinga za 7,12 posto.

ZAGREB - Čelnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) razgovarali su danas s potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem o problemima u nizu poduzeća u Dalmaciji, poput Adriachema, Salonita, Dalmacijavina, Trimota i dr. Za Adriachem je dogovoreno da će do 15. listopada biti isplaćene sve zaostale plaće 240-ici radnika, osim triju zadnjih plaća koje će im isplatiti Agencija za zaštitu radničkih potraživanja nakon što uskoro bude otvoren stečajni postupak, rekao je Hini predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Što se tiče Salonita, u petak će se u Fondu za zaštitu okoliša pokušati dogovoriti termin isplate polovice iznosa od 15.000 eura, koliko 170 radnika trebaju dobiti na ime odštete zbog zatvaranja tvornice i gubitka radnih mjesta. U vezi Dalmacijavina Vlada će na idućoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju te tvrtke i isplati dviju zaostalih plaća. Nakon što Vlada ispuni svoj dio dogovora, radnici će posve iseliti iz bivših prostorija tvornice u splitskoj trajektnoj luci. Postignut je i dogovor u vezi sudbine 160 tekstilnih radnica Trimota iz Imotskog - u ponedjeljak će Čobanković zajedno s ravnateljem AUDIO-a Tomislavom Bobanom potpisati sporazum o isplati zaostalih sedam ili osam plaća, što će biti realizirano do 15. listopada, a potom će tvrtka otići u stečaj.

VELIKI GRĐEVAC - Turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske do sada nije bio sustavno razvijan, a s obzirom na potencijale Ministarstvo turizma odlučilo je dati potpore putničkim agencijama za tisuću turističkih programa za taj dio zemlje čime je i kontinent sada stavljen na turističku kartu Hrvatske, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs nakon današnjeg potpisivanja ugovora s deset agencija za 56 tih programa. Potpisivanje je održano u Centru Mate Lovrak u Velikom Grđevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Temeljem danas potpisanih ugovora u Bjelovarsko-bilogorsku županiju od 2012. do 2014. trebalo bi stići više od 70 tisuća turista, a slične će ugovore Ministarstvo turizma potpisivati u idućem razdoblju s agencijama za programe i u drugim kontinentalnim županijama. Naglasivši da je program "Upoznaj Hrvatsku" počeo prošle godine, a da se do sada u njega uključilo ukupno blizu sto agencija, ministar je dodao da su one osmislile ukupno tisuću programa za kontinent, slijedom kojih bi do 2014. kontinentalnu Hrvatsku trebalo posjetiti oko milijun turista. Ukupna vrijednost tog zajedničkog posla (Ministarstva i agencija) je 20 milijuna kuna, pri čemu dio ulaže Ministarstvo kroz potpore od 50 do 200 kuna po dovedenom putniku, a dio agencije.

ZAGREB - T-Hrvatski telekom (T-HT) organizirao je danas četvrtu po redu konferenciju "Znanjem rastemo" na kojoj su svjetski priznati pisac i filozof Nassim Nicholas Taleb te tehnološka konzultantica i antropologinja kiborga Amber Case iz SAD-a pred više od 500 okupljenih iznijeli svoje ideje i vizije sadašnjosti i budućnosti. Predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a Ivica Mudrinić naglasio je da T-HT te konferencije organizira zbog važnosti znanja za razvoj društva u cjelini, koje se u Hrvatskoj slabo prepoznaje i primjenjuje te ne čudi da je Hrvatska i dalje jedina zemlja u regiji koja nije izašla iz recesije. Važnost znanja i pojedinca naznačio je Nassim Nicholas Taleb, koji je svoju karijeru izgradio kao pisac, filozof i menadžer za upravljanje rizicima te kao autor svjetskog bestselera "Crni labud". Istaknuo je važnost negativnih efekata 'crnih labuda' kao nepredviđenih i rijetkih pojava i događaja za živote ljudi i ekonomiju, što se može nadvladati prilagodljivošću i spremnošću na sve. Iznoseći ideje iz svoje nove knjige o krhkosti svijeta i ekonomije kazao je da svatko mora nači način da se zaštiti od nepredviđenih šokova. Opasnim je izdvojio i zaduživanje država, što kao i oslonac samo na neke djelatnosti ili zanimanja državama i pojedincima donosi ranjivost, poručivši pritom da vlade nikako ne bi trebale pomagati posrnulim financijskim institucijama niti povećavati javni dug.

ZAGREB - Nadzorni odbor Podravke dao je suglasnost Upravi za zaključenje postupka pregovaranja o kupnji robne marke Bobi i linije za proizvodnju i pakiranje ekstrudiranih proizvoda, izvijestili su iz Podravke putem Zagrebačke burze u priopćenju s jučerašnje sjednice Nadzornog odbora. Asortiman robne marke Bobi obuhvaća štapiće, krekere i druge slane grickalice, a o kupnji te robne marke Podravka pregovara s austrijskom tvrtkom Lorenz Bahlsen Snack World. Naime, Bobi je robna marka osječke Karoline, tvrtke koju je u veljači ove godine od Lorenza preuzeo zagrebački Kraš, no Kraš je preuzeo slatki program, ne i proizvodnju slanih grickalica, ali je dogovoreno da će se proizvodnja slanog programa, temeljem sklopljenog ugovora, iduće dvije godine nastaviti u postojećim pogonima.

KRK - Na otoku Krku u devet mjeseci ove godine ostvareno je 3,5 milijuna turističkih noćenja, što je 9,5 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, izvijestili su danas iz Turističke zajednice otoka Krka. Pritom su strani gosti ostvarili 3,37 milijuna noćenja ili 9,6 više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, a domaći turisti 187.531 noćenje, što je 7,8 posto više. Najviše je noćenja bilo u kućnoj radinosti (1,5 milijun), zatim u kampovima (1,1 milijun) i hotelima (826.661). Najveći turistički promet ostvaren je u Baškoj u kojoj su u devet mjeseci ostvarena 841.534 noćenja, a slijede Krk (811.696) i Punat (sa 545.070 noćenja), dok je najviše gostiju bilo iz već tradicionalnih tržišta - Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 234,9 mlijuna kuna, dok se na strani ponude našlo 184,9 milijuna kuna. Najviše je danas, 55 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok do 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 4 posto. Plasirano je i 24,9 milijuna kuna putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa snižena s 1,01 na 0,7 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 84,9 milijuna kuna, dok je 100 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog visine kamatne stope te iskorištenih kreditnih limita sudionika. Prosječna kamatna stopa porasla je, zbog većeg udjela ročnih plasmana, s 1,49 na 2,91 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙