FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

DUBROVNIK - U povodu obilježava 20. obljetnice početka srbocrnogorske agresije na dubrovačko područje i hrvatski jug, danas su položeni vijenci na mjestima pogibije dubrovačkih branitelja - u Mokošici, Strinčijeri i na Srđu. Za poginule na moru, s broda "Tirena" spušten je u luci Gruž vijenac, a za sve poginule služena je u crkvi Male braće svečana sveta misa. Dubrovnik je danas obilježio 20. godina od početka srbocrnogorske agresije na dubrovačko područje i hrvatski jug. Na današnji su dan takozvana JNA, pripadnici dobrovoljačkih odreda iz istočne Hercegovine i Crne Gore iz svih raspoloživih sredstava napali dubrovačko područje koje se ubrzo našlo u potpunoj blokadi. Grad Dubrovnik tada je ostao je bez vode i struje, hrane i telekomunikacijskih veza te je bio potpuno odsječen od drugih djelova Hrvatske. Unatoč silnim napadima hrabri branitelji uspjeli su obraniti grad, u kojem je tijekom opsade ostalo oko 50 tisuća ljudi.

DUBROVNIK - Dvodnevna međunarodna konferencija "Izvještavanja o napadima na Dubrovnik i priznanje hrvatske države - 20 godina poslije" počela je danas u Dubrovniku. Na otvaranju konferencije uvodno izlaganje je održao prof. Ivo Banac, koji je citirao nedavno objavljenu knjigu srpskog književnika i političara Dobrice Ćosića, te ustvrdio kako ne treba gajiti iluzije da oni tamo i danas ne razmišljaju jednako kao i prije 20 godina, kada su krenuli u agresiju na Hrvatsku.

DUBROVNIK - Maratonom sjećanja danas je, u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, obilježeno 20 godina od srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik. Maratonom sjećanja povezani su svi položaji herojske obrane Dubrovnika od Belvedera preko Orkanskih visova, Nuncijate, Kaboge, Sustjepana, Brgata, Bosanke, Strinčijere do Križa na Srđu. Dvadeset kilometara dugu stazu za 20 godina sjećanja istrčao je maratonac Jerko Brečić, dragovoljac Domovinskog rata iz Imotskog.

DUBROVNIK - Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva financirat će obnovu vodovodne infrastrukture na području općine Slivno u dolini Neretve i Grada Neuma u BiH. U toj prigodi državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja vodnoga gospodarstva i šumarstva Karlo Gjurašić i direktorica Komunalnog poduzeća Komunalac iz općine Slivno potpisali su ugovor o sufinanciranju gradnje komunalnih vodnih građevina za javnu odvodnju kanalizacijskih podsustava Duboka-Klek-Neum u vrijednosti 527 tisuća kuna. Državni tajnik Karlo Gjurašić potom je potpisao i ugovor o financiranju ugradnje opreme za nadzor i daljinsko upravljanje vodospreme Moševići na regionalnom vodovodu Gabela-Hutovo-Neum u vrijednosti 640 tisuća kuna.

VUKOVAR - U zgradi Općinskog suda u Vukovaru, u kojoj se tijekom Domovinskog rata nalazilo sjedište Policijske uprave Vukovar, danas je otkrivena spomen ploča sa imenima 39 poginulih i 10 nestalih policajaca te policijske uprave u Domovinskom ratu. Spomen ploču, koju je postavila Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata, otkrili su ratni načelnik Policijske uprave Vukovar Stipo Pole te Ivica Lukedna i Ivana Katić, sin i kći nestalog i poginulog policajca u Domovinskom ratu. Svečanosti su, uz članove obitelji, rodbine te suboraca poginulih i nestalih policajaca, nazočila i izaslanstva Predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora, Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Preko središnje dubrovačke ulice Stradun do spomenika na Pilama zajedno s njim trčali su članovi Atletskog kluba Dubrovnik, te djeca dubrovačkih osnovnih škola Lapad i "Marin Držić".

VUKOVAR - Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor poručila je u govoru, na mini saboru HDZ-a za V. izbornu jedinicu, održanom u sportskoj dvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, kako se HDZ "ne bori za vlast, već za povjerenje građana kako bi im mogao služiti i u naredne četiri godine". Kosor je ocijenila kako je u ovom trenutku HDZ jedina stranka u državi koja se iskreno i predano bori protiv korupcije, dodavši kako ta borba "u ovom trenutku nanosti štetu stranci jer je napadaju sa svih strana". "Sigurna sam međutim da radimo za budućnost i da će građani znati cijeniti našu iskrenost", kazala je ocjenivši kako njezina Vlada zaslužuje nove četiri godine jer se, u protekle dvije godine borila za završetak pregovora s EU, protiv korupcije i kriminala i za gospodarski oporavak. Ustvrdila je i kako je stranka izložena neprestanim napadima mnogih koji žele HDZ vidjeti poraženog ali kako im to neće uspjeti jer HDZ "ide na devet saborskih mandata u V. izbornoj jedinici". "Napadaju nas i zato što smo završetkom pregovora oko ulaska u EU nekima zauvijek uništili san o obnovi Jugoslavije", ustvrdila je ocjenivši nevjerojatnim da u Hrvatskoj postoje i neki koji Vladi zamjeraju što je donijela zakon o ništetnosti.

SPLIT - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je danas u Splitu odgovarajući na upite novinara rekao kako borba protiv korupcije nije borba premijerke Jadranke Kosor nego je to stvar pravne države. "Nema što netko biti protiv njezine borbe jer nije to njezina borba, nego je to stvar pravne države", rekao je Čačić, odgovarajući novinarima na pitanje kako komentira izjavu premijerke Kosor da se SDP i stranke oporbe, za razliku od nje i HDZ-a, ne zauzimaju za borbu protiv korupcije. "Neovisno pravosuđe ne može uopće voditi računa je li premijerka za ili protiv, jesam li ja za ili protiv. Neovisno pravosuđe treba zatvarati lopove - i točka", rekao je Čačić.

ŠIBENIK - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je danas da bi se usvajanjem zakona o ništetnosti akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ i Srbije koji se odnose na Domovinski rat i hrvatske državljane, poništilo pet godina suradnje koja je, kazao je, donijela rezultate. "Ukoliko Hrvatski sabor usvoji novi zakon koji će ništetnim proglasiti sve akte pravosudnih tijela i vojnih sudova JNA i bivše države koji se odnose na hrvatske državljane za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, ne bih želio pretpostavljati što Srbija može ili treba raditi, no jedno je sigurno – tim bi se zakonom poništilo pet godina suradnje koji su donijeli rezultate. Zato ne vidim razlog iz kojeg bi to (suradnju) netko u ovom trenutku htio zaustaviti, pogotovo jer smo bili na tragu toga da se neke stvari riješe i da nema više straha.

VARIVODE - U povodu 16. obljetnice stradanja srpskih civila u Gošićima i Varivodama u organizaciji općine Kistanje i Srpskog narodnog vijeća održana je komemoracija kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade Sobodan Uzelac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Nakon parastosa i polaganja vijenaca na spomen obilježje za sedmero ubijenih civila u Gošiću okupljenim mještanima i članovima obitelji obratio se Uzelac, ustvrdivši da sama životna dob ubijenih mještana ukazuje na njihovu apsolutnu nevinost.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, iz Hrvatske stranke prava (HSP) prozvali su aktualnu vlast zbog teškog položaja hrvatskih umirovljenika napominjući kako su potrebne što hitnije promjene u mirovinskoj i socijalnoj politici. "Za težak položaj umirovljenika je kriva aktualna vlast koja je godinama slijepo promatrala i djelom aktivno sudjelovala u pljački umirovljenika i uzimanju od siromašnih i davanju bogatima po modelu 'sto bogatih obitelji u Hrvatskoj'", navodi se u HSP-ovu priopćenju koje je potpisao predsjednik te stranke Daniel Srb.

ZAGREB - Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta na svojem su 139. plenumu odlučili da će u ponedjeljak blokirati fakultetsku referadu zbog odluke Fakulteta da će naplaćivati školarine i ECTS bodove, prenio je danas portal "Slobodni filozofski". Na izvanrednom plenum održanom 30. rujna, odlučeno je da se tijekom blokade referade zaposlenike neće pustiti na njihova radna mjesta, no plenum je o toj odluci dvaput glasovao zbog velikog broja suzdržanih u prvom glasovanju. Također je odlučio da će sazvati konferenciju za medije na prvi dan blokade referade te su izabrani glasnogovornici plenuma koji će pročitati izjavu za medije.

VARAŽDIN - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu večeras su proglašeni najbolji filmovi prikazani u sklopu 49. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Revija je počela u četvrtak i u sklopu nje je u varaždinskom HNK-u predstavljena jednogodišnja filmska i videoprodukcija djece i filmsko-pedagoški rad na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture. Od ukupno 175 pristiglih filmova, odabrano je 88 dječjih radova koji su bili prikazani u osam revijskih projekcija, a koje su ocjenjivala dva žirija - Ocjenjivački sud odraslih i Ocjenjivački sud djece. Ocjenjivački sud odraslih, u kojem su bili Maja Flego, Simon Bogojević Narath, Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević, najboljim je igranim filmom prikazanim na reviji proglasio film "Plavi zec" Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela, najboljim animiranim filmom "Kuću ogledala" Narodnog sveučilišta Dubrava, a najboljim dokumentarnim filmom "47 žica, srce i prsti" Osnovne škole Rudeš iz Zagreba. Iako je bilo najavljeno da će birati i najbolju TV reportažu i ostale vrste, u te dvije kategorije, zbog malog broja uradaka prikazanih na reviji – stručni ocjenjivački sud nije dodijelio nagrade.

DUBROVNIK - U Gradskoj vijećnici u Korčuli predstavljena je danas knjiga "Korčulanski kameni grbovi od 15. do 20 stoljeća", autora Alene i Nevena Fazinića. Knjiga na 240 stranica bogato ilustrirana sa 405 fotografija donosi priloge o obrađena 373 kamena grba korčulanskih biskupa i knezova, plemićkih obitelji, ali i zanatlija nastalih u vremenu od 15. 18 stoljeća. Knjigu su priredili Neven Fazinić istraživač korčulanskih zanimljivosti te Alena Fazinić povjesničarka umjetnosti, dok je uz njih, u prigodi predstavljanja, govorila i ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić. Istaknuto je kako su mnogi kameni grbovi znatno oštećeni, no i oni su, kako su naveli predstavljači, također obrađeni i kataloški prikazani u posebnom djelu ove knjige.

ZAGREB - Gradsko kazalište Trešnja večerašnjom je premijerom predstave "Šeherezada" u režiji Saše Božića i Ksenije Zec te u koprodukciji sa Studijem za suvremeni ples otvorilo svoju novu kazališnu sezonu. Pred prepunim gledalištem, "Šeherezada", najnoviji Trešnjin spektakl, prizvala je priče iz klasične arapske zbirke "1001 noć" i gledatelje odvela na mistično putovanje svijetom dalekog Orijenta, u zemlje uzbudljivih priča i kraljevstva mašte.

BELI - U Oporavilištu za supove Eko centra Caput Insulae Beli na otoku Cresu danas je u prirodu pušteno osam supova, koji su prije godinu dana spašeni od utapanja, doznaje se danas iz eko centra u Belom. Bjeloglavi sup jedna je od najugroženijih vrsta ptica u Europi, a u našoj zemlji prijeti mu izumiranje, pa se u eko centru u Belom provodi zaštita; supovi se spašavaju, liječe i oporavljaju, a zatim vraćaju u prirodu. Integralna zaštita supova jedna je od osnovnih djelatnosti Eko centra Caput Insulae Beli, koji djeluje kao istraživačko –edukacijski centar za zaštitu prirode. Spašavanje bolesnih ili nastradalih supova provodi se od osnutka eko centra 1993., a od 2003. taj je centar službeni državni centar za skrb o strogo zaštićenim supovima.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙