FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SVETA NEDJELJA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, komentirajući danas izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića da ona predstavlja "kukulele opciju", ustvrdila je kako je tužno da predsjednik Vladu koja je završila pregovore s EU i uspješno radi na velikim gospodarskim projektima i u borbi protiv korupcije kritizira na takav način i nastoji poniziti. "Nismo posustali proljetos kada je predsjednik održavao konzultacije s jasnom tendencijom, a nećemo se obeshrabriti ni sada", rekla je premijerka Kosor, prigodom boravka u Svetoj Nedjelji. Predsjednik nikako da prihvati podatke o gospodarskom jačanju Hrvatske niti o rastu BDP, industrijskoj proizvodnji i odličnoj turističkoj sezoni, već govori o zemlji jada, čemera i užasa i to nije dobro, ocijenila je Kosor. Podsjetila je da je predsjednik Josipović nedavno bio s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i rekla kako je sigurna da talijanski predsjednik nije rekao da gospodarski rast od 0,8 posto u Italiji, a kamoli u Hrvatskoj, znači da je to zemlja jada. Predsjednik Josipović mora, i bilo bi dobro da sudjeluje zajedno s nama u ohrabrivanju gospodarstvenika i da mu ne promakne bilo koji pokazatelj o pozitivnim trendovima i novom padu nezaposlenosti, drži Kosor.

ZAGREB - Počasni predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Đapić ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je predizborna kampanja u Hrvatskoj bez sadržaja i rezultata, ali je do savršenstva razvijena tehnologija prevare i obmane birača. Nevjerojatno je da po treći puta HDZ na parlamentarne izbore ide s prokušanim receptom, a na koji su birači nacionalne desnice dva puta nasjeli i glasovali za nešto što HDZ nije - nije stranka nacionalne desnice već stranka koja je učinila sve da relativizira i poništi rezultate predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana na koga se u kampanji poziva, izjavio je Đapić na konferenciji najavljujući svoj ulazak u izbornu kampanju i aktivniji angažman na političkoj sceni. Đapić je zapitao koja je politika HDZ-a prava, ona koja javno pozdravlja generale u Haagu ili ona koja je imala politiku "identificirati, locirati, uhititi i transferitrati". HDZ je sastavljen od od tri dijela - stranke, pokreta i hobotiničko-remetinečkog dijela, ocjenjuje Đapić koji drži da je zadatak HSP-a upozoriti birače "pokreta" da Hrvatska može ići naprijed ako HDZ trajno siđe sa vlasti. HSP na izbore ide samostalno, osim što u 2. izbornoj jedinici koalira sa Autohtonom hrvatskom strankom prava, čiji će predsjednik Dražen Keleminec u toj izbornoj jedinici biti i nositelj liste.

ZAGREB - Danas će u školske klupe diljem Hrvatske sjesti više od 420 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola što će za tjedan dana, u ponedjeljak, 12. rujna, učiniti i gotovo 110 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u četiri dalmatinske županije - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji koje su zatražile odgodu početka škole zbog vrućina i turističke sezone. Tako će, prema podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), u prvoj polovici rujna nova školska godina početi za gotovo 530 tisuća učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Točnije, u školskim klupama bit će ukupno 529.449 učenika, od kojih 352.384 u osnovnim te 177.055 u srednjim školama. Ako se pak ti podatci usporede s onima iz prošle školske godine, u Hrvatskoj će tako u školskoj 2011./2012. godini biti oko šest tisuća učenika osnovnih škola manje, ali i nešto više od tri tisuće i osamsto srednjoškolaca više nego lani. Ove godine je pak, prema okvirnim podatcima MZOŠ-a, u Hrvatskoj 41.223 prvašića što je oko tisuću i pol više nego lani, a time je prekinut višegodišnji negativan "trend" smanjivanja broja prvašića. Ipak, u osam hrvatskih županija i dalje se u prve razrede osmoljetke upisuje sve manje učenika, a najlošije je stanje u Primorsko-goranskoj županiji. Prema podatcima MZOŠ-a prošle godine je u osnovnim školama bilo 358.396 učenika što je za 6012 učenika više nego ove godine, a u srednjim školama lani ih je bilo 173.234, a ove godine ih je 3821 više. Ove godine će biti i više maturanata nego lani i u gimnazijama i četverogodišnjim te trogodišnjim strukovnim školama pa će ih tako u gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama biti 34.594 , dok ih je lani bilo 31.948. U trogodišnjim strukovnim školama ove će školske godine biti pak 13.825 maturanata, a prošle godine bilo ih je 12.757. U tri srednje škole - požeškoj Gimnaziju, Medicinskoj školi u Zadru i XV. zagrebačkoj gimnaziji nova školska godina počet će s novinom - uvođenjem e-imenika koji će zamijeniti stari školski imenik. Riječ je o pilot-projektu koji će se provoditi u devet prvih razreda spomenutih škola i to u po tri prva razreda u svakoj od njih.

ZAGREB - Popravljajući plovni bager za iskop šljunka u velikogoričkom jezeru Čiče jučer je preminuo 38-godišnji ronilac, izvijestila je danas zagrebačka policija. Taj djelatnik ronilačke službe, kojega je angažirala tvrtka zadužena za popravak sajle utega plovnog bagera za iskop šljunka, dva je puta zaronio u jezero, no nakon drugog urona izronio je bez boce kisika te se ubrzo nakon toga onesvijestio i preminuo. Pripadnici ATJ Lučko su s dubine od oko 37 metara izronili ronilačku opremu 38-godišnjeg ronioca, čije je mrtvo tijelo odvezeno u zagrebački Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku

VARAŽDIN - Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom te utvrdili da postoji osnovana sumnja da se od 2007. pa nadalje nasilnički ponašao prema svojoj 44-godišnjoj supruzi, izvijestila je varaždinska policija. Policija ističe kako 47-godišnjak kontinuirano pod utjecajem alkohola viče, galami, vrijeđa suprugu te je psuje raznim pogrdnim riječima, nagurava po kući i udara rukama po glavi i tijelun te napominje kako joj je u više navrata zaprijetio raznim nasilnim radnjama i ubojstvom. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za kaznena djela nasilničko ponašanje u obitelji i prijetnju

ŠIBENIK - Brzom intervencijom djelatnika pomorske policije PU šibensko-kninske, noćas oko 23,15 sati spašeno je pet nautičara, koji su tijekom noći doživjeli pomorsku nesreću u šibenskom arhipelagu, doznaje se iz policije. Jedriličari su se s plovilom nešto prije ponoći nasukali na pličinu Rasohe kod otoka Žirja. Uputili su poziv u pomoć, na kojeg su brzo reagirali djelatnici pomorske policije koji su pokupili jedriličare i prebacili ih na kopno. Očevid kojim će se utvrditi uzroci nesreće još je uvijek u tijeku.

ZAGREB - Područje Primoštena zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme, a uslijed udara groma, na južnonm dijelu Primoštena, izbila su 2 požara otvorenog prostora, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na ovo je područje preusmjeren zračni traktor koji je gasio požar na području Glavaša te su na požarište upućena još 3 canadaira i 1 zračni traktor. Zatraženo je i isključenje elektroenergetskoga sustava za cijelo područje Primoštena.

VINKOVCI - Na autocesti A3 Zagreb-Bajakovo, na dionici kod općine Bošnjaci u županjskom kraju gdje je ograničenje brzine 130 kilometara na sat, policijski presretač zaustavio je sinoć oko 21,15 sati motociklistu koji je jurio 237 kilometara na sat, priopćeno je jutros iz PU vukovarsko-srijemske. Motorom marke „Suzuki“ upravljao je 37-godišnji državljanin Srbije kojem je policija uručila prekršajni nalog, naplatila novčanu kaznu od 3.000 kuna te izrekla zaštitnu mjeru zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od 12 mjeseci.

DUBROVNIK - Na humanitarnoj nogometnoj utakmici koja je odigrana u sklopu festivala Julian Rachlin i prijatelji UNICEF-u Hrvatska donirano je 36.000 kuna. Po završetku revijalnog susreta Julian Rachlin uručio je ček s prikupljenim iznosom predstojnici glavnog ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lori Vidović. Također, na igralištu je postavljen novi umjetni travnjak koji je predan na trajno korištenje djeci, polaznicima dubrovačkih nogometnih škola. U revijalnom susretu nastupile su tri momčadi Mozart, Bach i Betowen, a igrali su umjetnici predvođeni Julianom Rachlinom, potom veterani Barcelone Josep Serer i Roberto Fernandez, jedan od najboljih austrijskih nogometaša svih vremena Hans Krankl, hrvatske nogometne zvijezde Ivica Šurjak, Zlatko Kranjčar, Joško Jeličić, dubrovački novinari, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, a momčadi su vodili treneri Aleksandar Ristić, Franz Hasil i Josep Moratall.

KARLOVAC - Četverodnevna natjecateljska manifestacija za filmsko stvaralaštvo srednjoškolske populacije u zemlji pod nazivom „16. filmska revija mladeži“, te u svijetu „4. Four River Film Festival“ počinje u srijedu u Karlovcu, a održava se u Gradskom kazalištu „Zorin Dom“, Knjižnici za mlade i Starom gradu Dubovcu. Osim filmske produkcije mladih prikazat će se i uspješnice s nedavno održanog Festivala igranog filma u Puli i to „Kotlovina“ redatelja Tomislava Radića i „Fleke“ Alda Tardozzia, te održati radionice i drugi popratni sadržaji. Organizatori su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a očekuje se dolazak 150 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta. U borbu za nagrade ušla su 84 filma iz 22 zemlje, od 286 prijavljenih ostvarenja. Kroz ceremoniju svečanog otvorenja publiku će voditi glumica Zrinka Cvitešić.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙