FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 4. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SLAVONSKI BROD/SREDANCI - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, danas je, nakon obilježavanja početka radova na čvoru Sredanci kod Slavonskog Broda, u razgovoru s novinarima komentirala činjenicu da je ovog vikenda na festivalu u Požegi kao izaslanik predsjednika Josipovića bio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan te ocijenila kako bi se iz toga moglo zaključiti da se ostvaruje puzajući projekt crvene Hrvatske. "Nama sve to daje naslutiti da se predsjednik polako, ali sigurno svrstava na čelo SDP-ove kolone kukuriku koalicije", rekla je Kosor dodavši kako to ne bi bilo dobro, jer predsjednik treba biti u potpunosti neovisan, a pogotovo u vrijeme izborne kampanje. Najavila je kako će budno motriti što se dalje događa. "Ovo je ipak simptomatično, jer bi smo u konačnici mogli zaključiti, a također smatram da bi to bilo jako loše za demokraciju u Hrvatskoj, da se ostvaruje polako ali sigurno puzajući projekt crvene Hrvatske", rekla je Kosor dodavši kako je "to nešto što mi ne možemo prihvatiti". Istaknula je kako su to poruke koje treba čitati političkim naočalama

SLAVONSKI BROD/SREDANCI - Nakon što je označila početak radova na osječkoj obilaznici, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je na čvoru Sredanci obilježila početak radova na dionici autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Sredanci - Svilaj. Dionica je dužine 3,2 km i nastavlja se na već izgrađenu dionicu Đakovo-čvor Sredanci i spajati će čvor Sredanci s budućim graničnim prijelazom Svilaj na granici s Bosnom i Hercegovinom. Investitor radova vrijednih oko 187 milijuna kuna (s PDV-om) su Hrvatske autoceste, a izvođač radova je Poslovna udruga koju čine Osijek-Koteks kao vodeći partner i Ingra Zagreb kao partner. Financiranje izgradnje dionice Sredanci-granica BiH je osigurano kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u kojem svaka sudjeluju s po 50 posto. "Ovo je projekt važan i za gospodarstvo, za prometno povezivanje juga Hrvatske, ali prije svega zbog ponosa i nacionalnog dostojanstva. I u ovako teškim vremenima mi smo u izgradnju autocesta uložili više od dvije milijarde kuna. Od 2004. do 2010. godine izgrađeno je 413 kilometara autocesta i uloženo ukupno oko 23 milijarde kuna. To su podatci koje treba zapamtiti. Oni pokazuju kako smo odgovorno radili i kako je ogroman potencijal u našim građevinskim tvrtkama, ali isto tako kako smo odgovorno radili na razvoju gospodarstva", rekla je Kosor.

OSIJEK - Saborska zastupnica i predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan izjavila je danas u Osijeku kako je današnji dolazak premijerke Jadranke Kosor na otvorenje radova na proširenju osječke južne obilaznice svojevrsno podcjenjivanje građana, jer je isti taj projekt najavljen još prije četiri godine. Na konferenciji za novinare, koju je održala s predsjednikom Središnjeg odbora HNS-a i osječkim dogradonačelnikom Ivanom Vrdoljakom, Borzan je kazala kako su ovaj projekt, još 2007. godine, najavili tadašnji premijer Ivo Sanader te HDZ-ovi čelnici Vladimir Šeks i Jadranka Kosor. Ocijenila je kako je Jadranka Kosor tada bila u sporednoj ulozi, a sada u glavnoj te da današnji događaj potvrđuje poznatu izreku "Kud Ivo tud i ja". Borzan smatra kako postavljanje kamena temeljaca, za isti projekt, po nekoliko puta, a bez stvarne namjere dovršenja znači podcjenjivanje građana pa građane pozvala "da ne nasjedaju na praznu retoriku i akcije, koje nemaju nikakav cilj". Vrdoljak je napomenuo kako je početak radova na proširenju ove obilaznice bio najavljivan i za ljeto prošle godine te da sadašnja Vlada zna samo postavljati kamene temeljce. Ocijenio je kako sadašnjoj Vladi trebalo četiri godine za projektiranje jedne ceste, a da je bivša koalicijska Vlada, za tri godine, izgradila auto-cestu A1, u duljini od 300 kilometara.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako će stranka na predstojeće parlamentarne izbore izići samostalno te da neće ići ni u kakve koalicije, a posebice ne s HDZ-om te SDP-om i "kukuriku koalicijom". Nakon zatvorene sjednice Glavnog odbora stranke Šišljagić je na konferenciji za novinare kazao kako HDZ "ne zaslužuje ponovno doći na vlast", a "SDP i "kukuriku koalicija" ničime ne zaslužuju povjerenje naroda". Ustvrdio je kako nikakva koalicija ne dolazi u obzir niti poslije izbora te da HDSSB "neće ulaziti u trgovinu za mjesta ministara ili državnih tajnika", jer stranka "ne želi sudjelovati ni u kakvim kadrovskim križaljkama na državnoj razini, kada se bude sastavljala Vlada". Dodao je kako HDSSB ostaje na svojim programskim odrednicama iz 2005. te će se i dalje zauzimati za regionalizaciju Hrvatske u pet regija, koje trebaju imati zakonodavne ovlasti, te ustroj dvodomnog Hrvatskog sabora, s domom regija.

LUDBREG - Izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, predvodeći danas svečanu euharistiju na 600. obljetnicu ludbreškog svetišta Presvete Krvi Kristove, poručio je hrvatskom narodu da oslonac svoga opstanka u budućnosti potraži u euharistiji i kršćanstvu. "Da bi vaš hrvatski narod i u svojoj budućnosti opstao i preživio morate u središte svoga života staviti Boga", istaknuo je Tomko, dodavši kako to vrijedi i za cijelu kršćansku Europu kojoj je također postavljanje Krista u središte života uvjet opstanka. "Europska kultura može ozdraviti samo pod uvjetom da joj se vrati duša, da joj se vrati Isus Krist", naglasio je Tomko, citirajući dijelove govora blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom radiju na Uskrsni ponedjeljak 1939. Svečanim misnim slavljem u ludbreškom svetištu Presvete Krvi Kristove, kojemu je uz nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović, završeno je dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice "Čuda Kristove Krvi u Ludbregu". Dvoipolsatno misno slavlje u jednom od najstarijih euharistijskih svetišta u Europi okupilo je cijeli hrvatski episkopat, među kojim je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te, u svojstvu domaćina, varaždinski biskup Josip Mrzljak kojima je Tomko prenio poseban pozdrav Benedikta XVI., podsjetivši kako se ovogodišnje velike ludbreške obljetnice Sveti Otac prisjetio i tijekom pohoda Hrvatskoj u lipnju ove godine. Brojnim hodočasnicima, svećenstvu, te uglednicima iz društveno-političkog života, među kojima su, uz predsjednika Republike, bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak i Josip Friščić, Tomko je prenio "apostolski blagoslov, poticaj i ohrabrenje Svetoga Oca" koji, spriječen obvezama, nažalost, kako je rekao, nije mogao doći na veliku proslavu u Ludbreg.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs uputio je čestitku u povodu početka školske godine 2011/2012. svim učenicima roditeljima i skrbnicima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima poželjevši im dobre rezultate u novoj školskoj godini. "Tijekom sljedeća dva tjedna u osnovne i srednje škole diljem Hrvatske krenut će više od pola milijuna učenika. Stoga ovim putem molim sve, posebice one koji su sudionici u prometu, da prilikom izlaska na ceste, osobito u blizini škola obrate pažnju na naše učenike", poručio je ministar. Prvašićima koji po prvi puta sjedaju u školske klupa i kojih je ove godine preko tisuću i pol više, poželio je dobrodošlicu uz želju da im škola postane drugi dom – mjesto radosti i druženja, gdje će osim novih spoznajna i znanja steći i brojne nove prijatelje te provesti svoje najljepše godine. Ostalim učenicima osnovnih i srednjih škola ministar želi školsko ozračje protkano kreativnošću i radom, prijateljstvom i uzajamnim prihvaćanjem te učitelje koji će im, zajedno s roditeljima, biti istinska potpora u učenju. Djelatnicima u školstvu koji su najzaslužniji za funkcioniranje sustava obrazovanja Fuchs pak poručuje kako je njihov predan profesionalni rad dugoročni zalog hrvatske budućnosti jer su brojne buduće generacije izravan plod njihova truda i zalaganja.

KARLOVAC - Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je Općinskom sudu u Karlovcu podnijelo optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana rođenih 1958. i 1957., te protiv pravne osobe sa sjedištem u Varaždinu zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom, objavilo je Državno odvjetništvo. Postoji osnovana sumnja da su u točno neutvrđenom razdoblju od srpnja 2010. do 3. siječnja 2011. u Dugoj Resi, u poslovnici varaždinske tvrtke 53-godišnja okrivljenica kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada i okrivljeni 54-godišnjak kao odgovorna osoba za iste poslove u dugoreškoj poslovnoj jedinici počinili kazneno djelo iako su znali da tvrtka i poslovna jedinica u Dugoj Resi nemaju dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - suspaljivanja otpada u energani poslovne jedinice u Dugoj Resi. Time su pristali, piše u optužnom prijedlogu, na sve posljedice koje iz suspaljivanja opasnog otpada mogu proizaći.

DIVULJE - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 13,04 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Đevrski kod Kistanja, a u požaru gori trava i nisko raslinje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjeluju JVP Knin, DVD Kistanje, DVD Ervenik i DVD Dubravice s ukupno 16 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Požar iz zraka gase 2 canadaira. Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je i dojavu u 13,27 sati o požaru otvorenog prostora na predjelu Mirlović Zagore kod Unešića. Gore trava i nisko raslinje na površini od oko 3,5 ha, a u gašenju požara sudjeluju JVP Drniš i DVD Drniš s kupno 11 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila te 1 canadair. Dojava o požaru požaru otvorenog prostora na predjelu Suhovare - Baštica kod Zadra zaprimljena je u 12,27 sati. U miniranu području gore trava i nisko raslinje, a u gašenju sudjeluje JVP Zadar s 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Iz zraka požar gasi 1 zračni traktor.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙