FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 4. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK - Danas je označen početak radova na izgradnji južnoga kolnika osječke južne obilaznice. Vrijednost projekta procjenjuje se na 134,6 milijuna kuna, bez PDV-a, a radove je otvorila predsjednica hrvatske Vlade jadranka Kosor. Otvarajući radove premijerka Kosor je istaknula kako je riječ o iznimno vrijednoj i važnoj investiciji, ne samo za Osijek, već i za cijelu Hrvatsku, a posebice značajnoj za gospodarstvo Osijeka i Osječko-baranjske županije. Podsjetivši kako se Hrvatska u protekle dvije godine borila s krizom i gospodarskom rececijom premijerka Kosor je istaknula kako su, unatoč tome, stabilizirane financije, mirovine i plaće ni u jednom trenutku nisu kasnile, a redovite su bile i isplate socijalnih davanja. Napominjući kako je rast BDP-a, u drugom tromjesečju ove godine iznosio 0,8 posto predsjednica Vlade ustvrdila je kako će taj rast u trećem tromjesečju zasigurno biti i veći, te da je ovo "definitivno godina, u kojoj smo izašli iz krize". Dodala je kako je Vlada RH, od trenutku predstavljanja 30 velikih infrastrukturnih projekata, vrijednih oko 40 milijardi eura, do sada, u raznim fazama izvođenja, ostvareno oko 3 milijarde eura vrijednih projekata.

LUDBREG - Središnje obilježavanje 600. godišnjice ludbreškog čuda pretvorbe Predragocjene Krvi Isusove počelo je jutros svečanom procesijom od župne crkve do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora u ludbreškom prošteništu, okupivši desetke tisuća hodočasnika iz zemlje i inozemstva. Završno slavlje jubilejske godine bit će svečana misa u zavjetnoj kapeli koju će predvoditi posebni izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, u zajedništvu s velikim brojem biskupa i svećenika, a misi će biti nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović te u ime Hrvatskoga sabora, potpredsjednici Sabora Ivan Jarnjak i Josip Friščić. Tijekom jutra u zavjetnoj kapeli organiziran je prigodni program, a popodne će u njoj, između ostaloga, biti i klanjanje za poginule u Domovinskom ratu i žrtve poraća. Time se završava dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, jednog od najstarijih euharistijskih svetišta u Europi. Nastalo je nakon 1411., kada je jedan svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe vina u Krv Kristovu. Dramatičan odgovor bila je prava krv koja je potekla u kaležu, koju je zatim prestrašeni svećenik ulio u ampulu i dao na čuvanje ludbreškoj župi. Od toga vremena u Ludbreg već punih šest stoljeća hodočaste vjernici sa svih strana svijeta kako bi izrazili svoje štovanje čudotvornoj relikviji.

MAKARSKA - Prvi rujanski vikend na Makarskom primorju u znaku je prve rujanske smjene gostiju sa znatno brojnijim odlaskom od dolaska turista. Na državnoj cesti D8 danas nema većih gužvi u prometu, a vozi se u kraćim isprekidanim kolonama bez zastoja i ograničenja. Isto je i na putnim pravcima Makarska – Vrgorac i na cesti Dušci – Šestanovac do autoceste. Trajekt na liniji Makarska – Sumartin plovi još danas prema sezonskom plovidbenom redu i na ukrcaj se ne čeka kao ni na liniji Drvenik – Sučuraj na otoku Hvaru. Na makarskom autobusnom kolodvoru manje su gužve u odlasku putnika na linijama prema udaljenijim odredištima za koja se traži "karta više". Inače, prema informacijama hotelijera koji ugošćuju više od 12.000 gostiju i posezonsko poslovanje nastavljaju s cijenama nižim od 10 do 15 posto u odnosu na špicu ljeta te s uglavnom popunjenim smještajnim kapacitetima, jao i informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje na Makarskom primorju nastavlja više od 26.000 gostiju većim dijelom stranih. Makarska, prema riječima direktora Turističkog ureda Davora Glavine, zaključila je osmomjesečno poslovanje sa 107.095 turističkih dolazaka i 727.684 ostvarenih noćenja. U odnosu na prošlu godinu dolazaka gostiju bilo je 13 posto više, a ostvarenih je noćenja 11 posto više nego u prvih osam prošlogodišnjih mjeseci, dodao je Glavina.

ZAGREB - Motociklist je sinoć smrtno stradao iz 23 sata u mjestu Jablanovec kod Zaprešića udarivši motorom u rubni kamen na cesti prilikom pokušaja pretjecanja dvaju drugih motociklista, izvijestila je zagrebačka policija. 48-godišnji motociklist potom je s motociklom marke Ducati 900 zagrebačkih registracija pao na kolnik, sletio s ceste i udario u betonski nosač na kojemu je bila postavljena reklama.

DIVULJE - Požar otvorenog prostora na predjelu Otavica kod Drniša lokaliziran je danas u 10:44 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjelovali su JVP Drniš, DVD Ružić i DVD Drniš s ukupno 14 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Iz zraka požar su gasila 2 canadaira. U požaru je izgorjela trava i nisko raslinje na površini od oko 20 ha.

ZAGREB - Županijski centar 112 Zagreb primio je jučer dojavu o velikom pomoru riba u rijeci Savi kod mjesta Drnek u općini Orle, u blizini Velike Gorice., izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na površini vode se u roku od 15 minuta pojavilo oko 500-600 komada ribe. Djelatnici inspekcijskih službi izuzet će uzorke ribe i vode za potrebe analize.

DUBROVNIK - U okviru Festivala Julian Rachlin i prijatelji danas je u Jezuitskoj crkvi održan tradicionalni koncert za Dubrovčane koji svake godine Julian Rachlin i njegovi prijatelji poklanjaju svojim domaćinima građanima Dubrovnika. Uz Juliana Rachlina na koncertu su nastupili Boris Brovtsyn i Fumiaki Miura na violinama, David Aaron Carpenter - viola, Boris Andrianov - violončelo, Stacey Watton - double bass, i Ian Jansen - čembalo. Izvedena su djela Antonia Vivaldia i Johanna Sebastiana Bacha.

POKLON - Peti učkarski sajam – manifestacija na kojoj se posjetiteljima predstavljaju autohtona gastronomska ponuda, tradicijski proizvodi, stari zanati i običaji održava se danas na najvišem cestovnom prijevoju Učke Poklonu. Na sajmu na 900 metara nadmorske visine, kojeg organizira Javna ustanova Park prirode Učka, izlaže više od 40 izlagača. Posjetitelji mogu razgledati i kušati proizvode od meda i od smokava, mesne proizvode, rakije, likere, vina, proizvode od puževa, tartufa, maslinova ulja i druge proizvode. Predstavljaju se lončari, kovači, žene koje na tradicionalni način obrađuju vunu, gljivari i drugi, a najavljena su predavanja na teme „Vuk – biologija, stanje u hrvatskoj i njegova pojava na Učki“, „Bogovi naše pretkršćanske starine“ i „Umjetnost zavođenja u životinjskom svijetu“. U toru s autohtonim pasminama smješteni su istarsko govedo, istarska ovca pramenka, koza i tovar. Priređen je i zabavni program, a za djecu je organiziran posebni „dječji kutak.“

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙