FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 18. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sati:

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras su zatvoreni Jesenski sajmovi u okviru kojih su održane kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja koji su namijenjeni isključivo širokoj publici, a sudjelovala su 184 izlagača iz Hrvatske i deset zemalja. Uvažavajući zahtjeve tržišta, odnosno izlagača i samih posjetitelja, došlo je do odvajanja poslovnih posjetitelja i široke publike, pa su tako Jesenski sajmovi namijenjeni širokoj publici, a krajem mjeseca, od 27. do 30. rujna održat će se ZG7 - Zagrebački poslovni tjedan, namijenjen isključivo poslovnoj publici. U terminu Jesenskih sajmova zadržan je tradicionalni projekt zemlja-partner, a ove je godine na kolektivnim izložbama stranih zemalja partner bila Poljska. Poljska je predstavila svoje gospodarske, kulturne, etnografske i gastronomske specifičnosti, a 15. rujna održan je i bilateralni seminar na temu "Unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske".

MATULJI - Političko programskim skupom Primorsko goranskog saveza (PGS) i njegovih izbornih saveznika za sedmu i osmu izbornu jednicu, koji je održan u Matuljima kraj Rijeke, počele su danas njihove predizborne aktivnosti. PGS-ovi izborni saveznici u sedmoj i osmoj izbornoj jednici su Hrvatska ekonomska inicijativa (HEI) Ljube Jurčića, Stranka umirovljenika Hrvatske i tri nezavisne liste – Amira Muzura, Nikice Pažina i Tome Sparožića. Njihova suradnja na predstojećim parlamentarnim izborima još nije formalizirana, odnosno nije osnovana predizborna koalicija, ali će to, potvrdili su iz PGS-a, biti učinjeno sljedećeg tjedna. Politički tajnik PGS-a Nikola Ivaniš kazao je da je suradnja pokrenuta kako bi zajednički dali doprinos stvaranju novog, trećeg bloka u saboru i mogli utjecati na bolji uspjeh cijele zemlje. Dodao je da, prema jednoj anketi, 42 posto birača još ne zna za koga će glasovati te da PGS i saveznici žele djelovati u tom prostoru. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je da PGS ima jasnu koncepciju preustroja regionalne i lokalne samouprave te je podsjetio da se politika te stranke temelji na decentralizaciji, dekoncentraciji i regionalizmu. Ljubo Jurčić naveo je da je HEI pokrenuo jer nije zadovoljan razvojem situcije u zemlji te da je njegovo načelo da neće ići u koaliciju ni s jednom parlamentarnom strankom, iako su ga te stranke, istaknuo je, zvale. Dodao je da je sa suradnicima odlučio da na izbore idu sa strankama koje nisu ekstremne i koje marljivo rade na svom području.

ZAGREB - U 12. humanitarnoj utrci Terry Fox Run - "Maraton nade", čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka danas je na zagrebačkom Jarunu u organizaciji kanadskog veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih sudjelovalo više od 5.000 građana. U utrci, koja se trčala oko jezera Jarun građani su sudjelovali - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a među njima su bili i Ana Jelušić, Gordan Kožulj i Damir Hoyka. Doprinos toj humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine doniranjem tri (iz fiksne mreže), odnosno četiri kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Novac će biti darovan Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici za kupnju dva neinvazivna monitora za prepoznavanje boli u djece te Institutu Ruđer Bošković za kupnju kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima. Utrka je bila središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run

ZAGREB - Ivo Škrabalo, hrvatski političar, filmski redatelj, scenarist, dramaturg i povjesničar filma umro je danas nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu u 78. godini, a njegov posljednji ispraćaj bit će u krugu najuže obitelji, koja je medije danas obavijestila o njegovoj smrti. Redatelj je i scenarist više zapaženih dokumentarnih filmova, od kojih se ističu "Velika porodica" i "Slamarke divojke". Kao jedan od urednika u "Hrvatskom tjedniku" 1971. bio je, nakon sloma Hrvatskog proljeća, proskribiran te je radio kao savjetnik za repertoar u "Croatia filmu". Škrabalo je bio i povjesničar hrvatskog filma, a objavio je knjigu "Između publike i države - povijest hrvatske kinematografije 1896.-1980.". Politički se aktivirao u HSLS-u, na čijoj je listi 1992. i 2000. bio izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Ivo Škrabalo je rođen u Somboru 19. veljače 1934.

RIJEKA - Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak jučer i danas do 14 sati iz Hrvatske je otputovalo više od 37.000 putnika, a u zemlju je ušlo više od 27.000 putnika, doznaje se iz postaje Granične policije Rupa. Jučer je u zemlju ušlo 18.250 stranih i 3591 domaći putnik, a iz zemlje je izašlo 20.920 stranih putnika i 3436 domaćih. Danas do 14 sati Hrvatsku je preko Rupe i Pasjaka napustilo 12.966 stranih gostiju, a u zemlju je ušlo njih 5445, dok podatci o prometu domaćih putnika nisu obrađeni. Promet na oba granična prijelaza danas je bio pojačan. Na izlazu iz zemlje vozila su se kretala u do tri kolone, a poslijepodne je promet bio nešto slabiji, naveli su iz postaje Granične policije u Rupi.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙