FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Virovitica: središnje obilježavanje dana starijih osoba

Autor: ztes
VIROVITICA, 1. listopada 2011. (Hina) - Središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana starijih danas se održava u Virovitici.

U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Virovitice na obilježavanju sudjeluje tristotinjak korisnika i izvoditelja programa međugeneracijske solidarnosti iz čitave Hrvatske.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić naglasio je da ministarstvo provodi dva programa namijenjena starijim osobama - "Pomoć u kući starijim osobama“ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. U 160 jedinica lokalne samouprave provodi se ukupno 91 program u koji je uključeno 15. 550 korisnika.

"U ovim teškim recesijskim vremenima programi međugeneracijske solidarnosti nisu uskraćeni, štoviše i proširuju se, ove godine za 7 programa“, rekao je ministar Ivić te naglasio da ministarstvo ove godine za programe međugeneracijske solidarnosti izdvaja 46 milijuna kuna, a od kada se programi izvode utrošeno je 250 milijuna kuna. Naveo je da je u provedbi programa u cijeloj Hrvatskoj zaposleno 1045 osoba, koje pripadaju uglavnom u teže zapošljive skupine.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, korisnici programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ na štandovima izlažu ručne radove koji su nastali na radionicama u sklopu programa, a za izvoditelje programa održavaju se edukacije.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s ciljem poticanja izvrsnosti u radu i pružanju usluga dodijelilo je „Priznanje izvrsnosti“ najuspješnijim timovima izvoditelja programa.

Naj tim izvoditelja programa „Pomoć u kući starijim osobama“ je tim iz Vrbovskog koji, kako je rečeno, uz izvrsnu suradnju s Gradom Vrbovskim, provodi program na najvećem području u Hrvatskoj s najmanje zaposlenih. U programu „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ najuspješniji je tim iz Donjeg Miholjca koji se, rečeno je, najviše ističe po kreativnosti radionica u kojima, među ostalim, pripremaju zimnicu i proizvode čokoladu.

Ujedinjeni narodi 1990. godine proglasili su 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, želeći naglasiti važnost i potaknuti države na aktivnosti koje će starijim članovima osigurati zadovoljenje njihovih potreba te im omogućiti sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

(Hina) xztes ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙