FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Autor: tmar
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Ujedinjeni narodi 1990. godine proglasili su 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, želeći naglasiti važnost i potaknuti države na aktivnosti koje će starijim članovima osigurati zadovoljenje njihovih potreba te im omogućiti sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Po popisu stanovništva iz 2001., osobe starije od 65 godina u Hrvatskoj čine 15,7 posto stanovništva, no, kao i u mnogim drugim europskim zemljama, i kod nas je zamjetan trend porasta starijeg pučanstva, pa stručnjaci upozoravaju na potrebe pronalaženja novih rješenja u mirovinskom, zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, kako bi racionalno mogli odgovoriti novim potrebama.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku lani je očekivano trajanje života pri rođenju u Hrvatskoj za oba spola iznosilo je 76,6 godinu - za žene 79,6 godina, a za muškarce 73,5 godine.

U Hrvatskoj je danas oko 1,2 milijuna umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2.153 kune, što iznosi 40 posto prosječne plaće, pa umirovljeničke udruge godinama upozoravaju na nezadovoljavajući položaj te kategorije stanovništva jer procjenuju da znatan dio umirovljenika živi ispod granice siromaštva.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obilježit će današnji dan u Virovitici, gdje je organiziran sajam dnevnih boravaka za starije, koji će okupiti korisnike i pružatelje usluga starijim osobama u sklopu programa dnevnih boravaka i pomoći u kući, a najboljim timovima bit će dodijeljena priznanja za izvrsnost. S razvojem tih programa započelo se 2004., a do danas je u njih uključeno oko 15.500 starijih o kojima skrbi 1038 osoba. U Ministarstvu naglašavaju potrebu da se starijim osobama smanji osjećaj izoliranosti, marginalizacije i zaborava te se potiče donošenje mjera protiv njihova siromaštva, zapostavljanja i zanemarivanja.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙