FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o paketu mirovinskih zakona

Autor: dber
ZAGREB, 29. rujna 2011.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je nastavio sjednicu raspravom o paketu izmjena mirovinskih zakona kojima se, među ostalim, umirovljenicima koji su dobrovoljno ušli u drugi mirovinski stup omogućuje povratak u prvi stup.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman rekao je kako se predlaže da se osobama koje su u trenutku kada se uvodio drugi stup imale između 40 i 50 godina i dobrovoljno su ga izabrale, omogući izlazak iz drugog stupa, ako je to za njih povoljnije.

To bi se omogućilo i osobama koje već sada jesu u mirovini, dakle, za 1200 umirovljenica te sadašnjim osiguranicima odnosno budućim umirovljenicima, naglasio je.

Zbog toga bi se, kaže, morala promijeniti dva zakona i to zakon o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovine na temelju individualne kapitalizirane štednje.

"Sadašnjim umirovljenicama koje ostvaruju mirovinu iz prvog i drugog sutpa omogućilo bi se da na njihov zahtjev izađu iz tog sustava i da se njihova sredstva prebace u prvi stup mirovinskog osiguranja i da dobivaju samo mirovinu iz prvog stupa", kazao je i dodao da bi za to imali rok od 90 dana.

Što se tiče budućih umirovljenika, dodaje, oni bi to pravo mogli iskoristiti u trenutku odlaska u mirovinu i također bi trebali dobiti izračun mirovine po jednom i drugom sustavu i tada izabrati za njih povoljnije.

Rožman je naveo kako je za očekivati da će velika većina osoba koje su sada korisnici mirovina izabrati ovakvo rješenje i izlazak iz drugog stupa.

Naglasio je kako su te prijedloge podržali Gospodarsko socijalno vijeće i Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙