FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK - Odbor Vijeća sigurnosti UN-a za primanje novih članova u Ujedinjene narode u petak se prvi puta sastao kako bi razgovarao o palestinskom zahtjevu za pridruživanjem UN-u. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata odbora Vijeća sigurnosti, koji čine svih 15 članica vijeća, libanonski veleposlanik pri UN-u Nawaf Salam je rekao da se Odbor jednoglasno složio da se nastavi sastanak idućeg tjedna na razini stručnjaka. To je početak procesa procjene u kojem će Palestinci, sukobljeni sa SAD-om i Izraelom koji se odlučno protive njihovoj kandidaturi za članstvo, pokušati osigurati podršku neodlučnih članica vijeća. Salam je ovoga mjeseca predsjedao vijećem, a nigerijska veleposlanica Joy Ogwu u subotu preuzima predsjedanje za listopad, što znači da će ona nadgledati rad odbora. Zapadni diplomati u vijeću kažu da je palestinski zahtjev osuđen na neuspjeh zbog protivljenja SAD-a, no glavni palestinski izaslanik u UN-u, Rijad Mansur, ponovno je izrazio nadu da će odbor brzo prihvatiti zahtjev. Odbor za članstvo, za razliku od samog Vijeća sigurnosti, daje preporuke na temelju obične većine, a niti jedna zemlja ne može uložiti veto.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je ubojstvo militanta Anvara al-Avlakija u petak u Jemenu kao "još jednu značajnu prekretnicu" u naporima da se porazi al Kaida i dokaz da ta organizacija i njeni saveznici nigdje neće naći sigurno utočište. Avlaki, kojeg je američka obavještajna služba identificirala kao "vođu za vanjske operacije" jemenskog krila al Kaide, ubila je bespilotna letjelica CIA-e u Jemenu, rekli su dužnosnici SAD-a. "Smrt Avlakija veliki je udarac najaktivnijoj operatvnoj podružnici al Kaide", rekao je Obama opisavši ubojstvo kao još jedan uspjeh u borbi protiv šire mreže militanata koja se još uvijek oporavlja od ubojstva Osame bin Ladena. Al-Avlaki, američki državljanin rođen u Novom Meksiku, koji je godinama bio imam džamije u Falls Churchu kraj Washingtona, povezan je s pokušajem bombaškog napada AQAP-a na američki putnički zrakoplov na letu za Detroit na Božić 2009. i smatran je vođom jednog od najaktivnijih ogranaka Al Kaide posljednjih godina.

ISLAMABAD/WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak pokušale ublažiti napetosti poručivši Pakistanu, u kojem se razbuktavaju protuamerički prosvjedi, da neće slati kopnene postrojbe u napade na položaje militanata u Sjevernom Waziristanu. Prosvjedi vjerskih organizacija i stranaka izbili su u nekoliko pakistanskih gradova dan nakon što su pakistanski politički čelnici zajednički odbacili optužbe SAD-a da Islamabad podržava teroriste. Viši dužnosnik SAD-a je agenciji Reuters u petak rekao da neće biti američkih vojnika na terenu u Pakistanu što je, rekao je, poručeno i Pakistancima. Optužbe admirala Mikea Mullena, glavnog vojnog savjetnika predsjednika Baracka Obame, da je pakistanska obavjštajna agencija podržala ovomjesečni napad na veleposlanstvo SAD-a u Kabulu izazvale su diplomatsku paljbu tijekom proteklog tjedna. Mullen, odlazeći načelnik Združenog stožera američke vojske, u petak je ublažio svoju retoriku ocijenivši na svečanosti povodom njegova odlaska s dužnosti da je odnos SAD-a s Pakistanom bio složen "ali ključan". "Nastavljam vjerovati da nema rješenja u regiji bez Pakistana i stabilne budućnosti u regiji bez partnerstva", rekao je Mullen. Obama je rekao u petak kako će SAD nastaviti vršiti pritisak na Pakistan da čini više kako bi suzbio militante smještene u njegovim graničnim područjima istodobno održavajući obavještajnu suradnju s Islamabadom.

DUBAI - Ujedinjeni narodi su u petak osudili zatvorske kazne do 15 godina koje je bahreinski vojni sud ovoga tjedna izrekao za gotovo dvadeset liječnika i medicinskih sestara koji su liječili prosvjednike tijekom prodemokratskih prosvjeda u toj arapskoj zemlji Perzijskog zaljeva. Liječnici i medicinske sestre, koji su uz jamčevinu pušteni u lipnju i rujnu nakon međunarodnih pritisaka, nakon što su u četvtak osuđeni rekli su da čekaju da im policija naloži da se vrate u zatvor. Osuđeni su na 5 do 15 godina, izvijestila je državna novinska agencija, a kritičari su ustvrdili da je riječ o odmazdi za liječenje prosvjednika u nemirima tokom ove godine. Proglašeni su krivim po nizu optužbi među kojima su zauzimanje bolnice, skladištenje oružja, širenje laži i lažnih vijesti, poticanje mržnje prema bahreinskim vladarima i pozivanje na njihovo svrgavanje i druge. Osude medicinskog osoblja izazvale su snažne međunarodne kritike. "Izricanje tako oštrih kazni civilima na vojnom sudu uz ozbiljne neregularnosti u procesu izaziva ozbiljne zabrinutosti", rekao je u petak novinarima u Ženevi Rupert Colville, glasnogovornik UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay. Svjetsko medicinsko udruženje u petak je u izjavi reklo da su presude "potpuno neprihvatljive" te da je "tužan dan kada se liječnici zatvaraju jer su liječili pacijente". Čelnik te organizacije Wonchat Subhachaturas u priopćenju je presude označio sramotnim i zatražio da se povuku.

DUBLIN - Irska je protiv bilo kakvih promjena ugovora Europske unije radi omogućavanja dublje financijske unije i obavijestila je zemlje članice o svojem stajalištu, rekao je u petak premijer Enda Kenny. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u rujnu predložila izmjene ugovora EU-a i da se najvišem sudu Unije dade pravo da tuži zemlje članice koje krše njezine financijske propise. Upitan na državnoj televiziji RTE podržava li izmjene ugovora kako bi se omogućila veća financijska unija, Kenny je odgovorio "Ne podržavam". "Obavijestio sam o tome druge čelnike. Vrlo je važno da pošto je usvojen Lisabonski (ugovor) da vlade EU-a provode taj ugovor kako je zamišljen", rekao je on. Promjene ugovora EU-a prema irskom zakonu zahtijevaju referendum. Irci su prvotno odbacili Lisabonski ugovor 2008. prije nego su ga prihvatili na drugom glasovanju nakon što je vlada osigurala neke ustupke.

(Hina) xggoj/sl yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙