FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20. obljetnica Otočkog bataljuna

Autor: barn
ZADAR, 30. rujna 2011. (Hina) - Prigodnom svečanošću u zadarskome HNK danas je proslavljena 20. obljetnica Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkoga pješaštva Ugljana i Dugog otoka.

U ime vlade pripadnicima bataljuna obljetnicu je čestitao ministar branitelja Tomislav Ivić, kazavši kako "bez žrtve svih hrvatskih branitelja, nikada ne bi bilo hrvatske slobode, neovisnosti i demokracije, a sutra i europske Hrvatske". To je vaša zasluga i na to trebate i morate biti ponosni", poručio je ministar Ivić i dodao da taj ponos nitko ne može oduzeti, pa niti sudska presuda ili neki drugi akt.

"Nikome ne možemo i ne smijemo dozvoliti da prekraja istinu o Domovinskome ratu; a ni optužnicama koje ovih dana pristižu iz Srbije. A istina je da je Hrvatska vodila obrambeni i pravedan rat kako bi se obranila od brutalne četničke agresije", istaknuo je ministar Ivić.

"Prije 20 godina imali smo čast braniti Hrvatsku, ponosni smo na to, a na kraju je i obranili", rekao je ratni zapovjednik te postrojbe Joško Pulja.

Podsjetio je da je točno prije 18 godina na istoj svečanosti general Ante Gotovina proglašen je počasnim građaninom Zadra te je dodao kako se time ponose.

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić zahvalio je generalu Anti Gotovini na svemu što je učinio u obrani Zadra i Hrvatske te pozvao Haaški sud da ispravi grešku koja je presudom napravljena generalu Anti Gotovini.

"Nikada nije kasno ispraviti nepravdu i priznati pogrešku. U ime svih građana ovoga grada, koji pouzdano znamo i uvjereni smo u nevinost Ante Gotovine, molim sve one koji o tome odlučuju da preispitaju svoju odluku. Nadam se da će naša zamolba doći do njih", poručio je gradonačelnik Vrančić.

Na današnjoj svečanosti odlukom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića Otočki bataljun odlikovan je Redom hrvatskoga trolista.

Otočki bataljun osnovan je 30. rujna 1991. Čuvao je sva strateška mjesta u zadarskom arhipelagu braneći zadarske otoke. U studenome 1991. pripadnici bataljuna maljutkama su pogodili brod Jugoslavenske ratne mornarice koji je nakon toga napustio zadarski arhipelag. Nakon raspada te mornarice postrojba je prebačena na kopno i sudjelovala je u borbama u zadarskom zaleđu i na južnom bojištu. U Domovinskom ratu poginula su četvorica pripadnika bataljuna, a 25 ih je ranjeno.

Proslava 20. obljetnice počela je jutros polaganjem vijenaca kod glavnoga križa na zadarskome gradskom groblju te misom zadušnicom za sve poginule branitelje u katedrali sv. Stošije.

Nakon prigodne svečanosti, u zadarskome HNK otvorena je izložba ratnih fotografija Otočkog bataljuna.

(Hina) xbarn ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙