FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

110. obljetnica Veterinarskog zavoda u Križevcima

Autor: nmau
KRIŽEVCI, 30. rujna 2011. (Hina) - Veterinarski zavod u Križevcima proslavio je danas 110. obljetnicu.

Utemeljen je 10. svibnja 1901. godine kao Bakteriološki-veterinarski zavod pod vodstvom prof. dr. Ferde Kerna, samo 13 godina nakon Pasteurova instituta u Parizu i 10 godina poslije Kochova instituta u Berlinu.

Kako je rečeno na proslavi, u to doba bio je to prvi takav zavod u jugoistočnoj Europi, a obljetnica je proslavljena u Svjetskoj godini veterinarstva kojom se obilježava 250. obljetnica Prve veterinarske škole u francuskome gradu Lyonu.

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima okupili su se danas mnogi veterinarski stručnjaci koji se brinu o očuvanju zdravlja životinja te ostvaruju važne rezultate u stočarskoj proizvodnji i kontroli bolesti. Područje na kojem djeluje Veterinarski zavod u Križevcima obuhvaća danas najjače hrvatske županije u stočarstvu, a pretrage radi u četiri laboratorija akreditirana u skladu s međunarodnim standardima i normama.

Od 1995. godine radi kao podružnica Hrvatskoga veterinarskog instituta u Zagrebu.

O Veterinarskom zavodu i njegovim povijesnim obilježjima na području dijagnostike i analize na svečanosti je govorio njegov predstojnik Darko Majnarić, a o važnosti veterinarstva govorili su stručnajci.

(Hina) xnmau ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙