FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavit će sutra Nacionalnu evidenciju nestalih osoba (NENO), to jest internetski portal www.nestali.hr na kojem će biti svi profili nestalih osoba. U MUP-u kažu da se nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila zamisao da se svi profili nestalih, bez iznimaka, objedine na jednome mjestu - interaktivnome internetskom portalu na kojemu će građani 'on line' moći prijavljivati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. To znači da zbog toga više neće morati odlaziti u policijsku postaju. U policiji kažu da će svaku informaciju prijavljenu na portal provjeriti. Na portalu će biti objašnjena procedura i složenost metodologije traganja za nestalim osobama. Iz MUP-a pozivaju obitelji i prijatelje nestalih i širu zajednicu da se aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe. Ističu i da su nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih godina snažno medijski popraćeni te da je uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne važnosti.

ZAGREB - Predstavnici privatnoga zdravstvenog osiguranja ustvrdili su danas kako je privatno zdravstveno osiguranje dobar način za izgradnju stabilnoga zdravstvenog sustava, dok predstavnik Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) smatra da je kombinacija javnoga i privatnoga optimalan model te da zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima, a ne samo eliti. Hrvatska je pri dnu ljestvice europskih zemalja s udjelom privatnih osiguranja u financiranju troškova zdravstva, a upravo je privatno zdravstveno osiguranje dobar način za izgradnju stabilnoga zdravstvenog sustava, rekla je predsjednica uprave Uniqa osiguranja Saša Krbavac na okruglom stolu o privatnome i javnome zdravstvenom osiguranju. Istaknula je kako iskustva europskih zemalja pokazuju da će sustav dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja sve više jačati jer dugoročno osigurava održivost obveznoga zdravstvenog osiguranja. Krbavac smatra da je zato potrebno razgraničiti sustav obveznoga i dobrovoljnog osiguranja te jasno definirati ovlasti javnoga zdravstva u odnosu prema privatnim osiguravateljima. Također smatra da je nužno izjednačiti poslovanje HZZO-a i komercijalnih osiguravatelja u dijelu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja. HZZO će, upozorila je, vjerojatno sljedeće godine ponuditi usluge dodatnog osiguranja, u čemu osiguravajuća društva vide nelojalnu konkurenciju.

ZAGREB - Predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost Velimir Srića izjavio je danas na konferenciji za novinare kako je investicija u obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala ključna dugoročna mjera ozdravljenja gospodarstva i jedina koja osigurava razvoj Hrvatske. Ocijenio je kako je učenje glavna poluga promjena u društvu, a znanje osnovni resurs razvoja. Napomenuvši kako danas neki govore istinu da bi ostali na vlasti, a drugi da bi na vlast došli, Srića je istaknuo kako će HSLS inzistirati na tome da učenje postane temeljna vrijednost, a ulaganje u znanje najvrjednija investicija. Smatra i kako se treba trajno boriti za dostojanstvo učitelja, profesora i znanstvenika. Rekao je kako HSLS zato predlaže da se izdvajanje iz proračuna za obrazovanje i znanost poveća do europskoga prosjeka, koji iznosi 8,5 posto BDP-a. "Treba povećati plaće učiteljima, nastavnicima, profesorima i znanstvenicima primjereno rezultatima njihova rada," rekao je dodavši kako bi njegova stranka ukinula školarine za uspješne i redovite studente te uvela povlaštene učeničke i studentske kredite za ostale.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) izjavio je danas u Osijeku da županija ne može dati jamstvo za kredit kojim bi se podmirile tražbine radnika "Đakovštine" d.d. u stečaju bez suglasnosti Vlade RH. Na današnjoj sjednici Županijske skupštine, odgovarajući na pitanja vijećnika o mogućnosti da se županija uključi u rješavanje tog pitanja davanjem jamstva za kredit kojim bi se podmirile radničke tražbine od 26 milijuna kuna, Šišljagić je rekao kako županija, kao jedinica lokalne samouprave, ne može dati jamstvo za takav kredit bez suglasnosti hrvatske vlade. To se ne odnosi samo na tvrtku "Đakovštinu", nego i na druge tvrtke koje su u takvoj ili sličnoj situaciji, rekao je Šišljagić i dodao da županija ima skromne financijske mogućnosti te da za rješavanje tog slučaja "treba poduzeti neke aktivnije mjere".

OSIJEK - Za sustavno suzbijanje korupcije i kriminala na svim razinama "iznimno je važno područje lokalne samouprave, gdje se trebaju uložiti daljnji napori u unaprjeđivanju pravnog okvira u tim sredinama", istaknuto je na današnjem okruglom stolu u Osijeku pod nazivom "Borba protiv korupcije na lokalnoj razini". Okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne i regionalne samouprave, političkih stranaka, nevladinih udruga, pravosuđa, policije i medija organiziran je u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje javne svijesti" koji provodi Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s Delegacijom Europske komisije u RH u nekoliko hrvatskih gradova. Osijek je poslije Rijeke drugi grad, a takvi će se skupovi održati i u Splitu i Zagrebu. Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar predstavila je rezultate istraživanja "Transparentnost rada lokalne samouprave" ističući kako je vidljivo da je nužna edukacija djelatnika u jedinicama lokalne samouprave jer često ne znaju koje su im sve obveze kad je javnost u pitanju.

ZAGREB - U nastavku međusobnih prozivki za stanje u zdravstvu, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je ministra Darka Milinovića da odgovori je li istina da je bolnički sustav u prvih šest mjeseci imao manjak od 230 milijuna kuna, od čega kliničke bolnice i klinički centri, osim Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, imaju 132 milijuna kuna gubitaka, a opće bolnice 83 milijuna. Avberšek je na današnjoj konferenciji za novinare upitala ministra Milinovića i je li istina da je dospjeli dug bolnica 30. lipnja iznosio 1,5 milijardu kuna te zbog čega nije, kao što je obećano u reformi, izdvojio zdravstveni novac iz riznice kako bi se znalo s koliko novca zdravstvo zaista raspolaže. Predsjednica sindikata zdravstva ponovila je svoju prošlotjednu tvrdnju da u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost te je naglasila da se to, suprotno onome što joj imputira ministar, ne odnosi na 72.000 zaposlenih u sustavu koji, kako je rekla, rade i više nego treba a da im se to i ne plaća. Istaknula je kako se to odnosi na Ministarstvo zdravstva, politički postavljene ravnatelje i upravna vijeća, koji su nekompetentni i neodgovorni te s javnim novcem ne upravljaju kako treba.

ZAGREB - Zagrebački gradski proračun u prvoj polovici 2011. manji je za osam posto od planiranog, a unatoč objašnjenju iz gradske uprave da su razlog tome negativni gospodarski trendovi, većina zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini to je pripisala lošem upravljanju i krivoj raspodjeli gradskog novca. "Problemi svih problema su u prihodima, a posebno zabrinjava pad poreznih prihoda na što Grad ne može utjecati", objasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i dodao da jedino što oni mogu poduzeti jest da gradski rashodi ne budu veći od prihoda pa u gradskoj upravi razmišljaju "o mjerama obustve nekih izvršenja proračuna". Izvijestio je da je gradski proračun, planiran na godišnjoj razini od 6,85 milijardi kuna, u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od 3,035 milijardi što je za osam posto manje od planirane svote, a manje za 265 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani zbog nepovoljnih gospodarskih trendova i daljnjeg pada BDP-a.

LABIN - Nakon dojave da se dva sumnjivca vrzmaju u blizini bankomata u Rapcu, policija je u Rapcu zatekla dvojicu Bugara u dobi od 27 i 29 godina s uređajem za snimanje bankovnih kartica za bankomate, izvijestila je danas policija. Labinskoj policiji građani su prošle subote dojavili da se oko bankomata u Rapcu kreću dvije sumnjive osobe pa je policija u 7,40 sati u blizini benzinske postaje u volkswagenu polu bugarskih registarskih oznaka zatekla dvojica Bugara. U automobilu je pronađena već pripremljena oprema za snimanje magnetskog zapisa na karticama klijenata banaka, tzv. skimming uređaji, te uređaji, dijelovi i oprema za izradu tih uređaja i više dijelova uređaja s bankomata. Još nije poznato jesu li Bugari svoje uređaje već negdje primijenili. Oni su u nedjelju navečer predani sucu istrage Županijskoga suda u Puli, a sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela računalne prijevare i izradbe, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje isprava.

OSIJEK - Djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela iz Osijeka počeli su uoči obnove istraživati korisničke prostorije u Glavnoj pošti u Osijeku, to jest u Poštanskoj palači izgrađenoj 1912. u secesijskom stilu. Riječ je o iznimno zahtjevnom poslu jer je posrijedi zaštićena zgrada nulte kategorije, rekao je savjetnik predsjednika uprave Hrvatske pošte Josip Salapić. Budući da su pročelje i unutrašnjost osječke Poštanske palače "monumentalne trokutne zgrade zaštićeno dobro, u pripremama za istraživačke radove snimkom postojećeg stanja sudjelovao je i osječki Konzervatorski odjel Ministarstva kulture", rekao je Salapić i dodao da su Hrvatske pošte osigurale novac za obnovu korisničkih prostorija koja će biti završena do proslave 100. obljetnice izgradnje te palače 28. listopada 2012. godine. Obnova korisničkih prostorija prva je faza jer su za cjelokupnu obnovu pročelja i ostaloga potrebna velika financijska sredstva, istaknuo je Salapić. Osječka Glavna pošta ili Poštanska palača druga je po veličini secesijska zgrada u Republici Hrvatskoj, najveća je u Osijeku i okolici, a projektirao ju je budimpeštanski arhitekt Istvan Bierbauer.

KARLOVAC - Vojni ordinarij Juraj Jezerinac poručio je u današnjoj propovijedi u povodu Dana policije i blagdana Sv. Mihovila u karlovačkoj crkvi Presvetoga Srca Isusova kako je potrebno da se policija i vojska, osim vojnom, opreme i duhovnom opremom koju čine istina i pravednost kako bi se mogle oduprijeti zlu u svojemu svagdanjem poslu. Govoreći o izvorima zla u ljudima, biskup Jezerinac ustvrdio je kako umišljen čovjek nema mjerilo dobra i zla u Bogu, nego se u svojoj oholosti izdiže iznad njega kako bi ga mogao odbaciti i zanijekati. "Umjesto da Bog bude mjerilo dobra i zla, umišljeni čovjek želi se nametnuti Bogu i ljudima, želi on odlučivati što je dobro, a što nije, i taj je grijeh oholosti danas prisutan među nama ljudima", rekao je biskup Jezerinac. Pozvao je zato vojsku i policiju te sve druge vjernike da "obuku oklop pravednosti, uzmu vjeru kao štit, a da im kaciga bude riječ Božja".

OSIJEK - Za novoga predsjednika Rektorskog zbora visokih učilišta Republike Hrvatske na današnjoj sjednici u Osijeku izabran je Ante Uglešić, rektor zadarskoga Sveučilišta. Dosadašnja predsjednica tog zbora, rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik rekla je nakon sjednice da će u ovoj i idućoj akademskoj godini predsjedništvo Rektorskoga zbora biti na zadarskome Sveučilištu. Dodala je kako su raspravljali o radu diplomskih i integriranih studija koje financijski potpomaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, pri čemu je podsjetila da će se i dalje primjenjivati pravilo da će samo uspješni studenti biti oslobođeni participacije u troškovima studiranja. Ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti Vito Turšić rekao je kako u realizaciji diplomskih studija sveučilišta nemaju ujednačene kriterije u definiranju uspješnosti studiranja pa je zaključeno da se to pokuša uskladiti na nacionalnoj razini te da bi država trebala pojednostavniti provedbu ugovora o sufinanciranju tih studija.

ZAGREB - Monografija "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009." Ivane Bakal, Ane Lederer i Martine Petranović, koja prikazuje nastanak i razvitak scenografske i kostimografske struke u nas, ali i poziva na zaštitu struke i sistematiziranu pohranu likovne građe, predstavljena je danas u predvorju zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Tom monografijom zaokružuje se cjelina započeta krajem 2009., kada je ULUPUH u suorganizaciji sa zagrebačkim HNK, ostvario istoimeni veliki izložbeni projekt u pet cjelina kojim se obilježila stota obljetnica zapošljavanja slikara Branka Šenoe kao prvog scenografa i kostimografa u HNK. Monografija je vrhunac projekta kojime smo željeli dati dignitet struci scenografa i kostimografa, čiji rad često ostaje nedovoljno popraćen, rekla je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, urednica i autorica monografije, najavivši da će se sljedeće godina izložba o povijesti hrvatske kostimografije i scenografije predstaviti u Sarajevu. Ana Lederer, jedna od autorica monografije, ustvrdila je da bi ta monografija trebala biti tek početak i poticaj za objavljivanje sličnih djela posvećenih zaslužnim scenografima i kostimografima u domaćoj kazališnoj praksi.

RIJEKA - Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade "Drago Gervais", koju dodjeljuje grad Rijeka, ocijenilo je najboljima zbirke poezije Željka Funde iz Varaždina u kategoriji neobjavljenog djela te Milana Rakovca iz Zagreba za objavljeno djelo na čakavskome narječju u protekle dvije godine, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Rukopis Željka Funde nosi naslov "Gdje je danas Jadranka Kosor?", a Rakovčeva knjiga objavljena je 2009. godine u nakladi Društva hrvatskih književnika pod naslovom "Beside priletuća". Odluke povjerenstva, u kojemu su bili Robert Bebek, Milorad Stojević, Elis Deghengi Olujić, Maja Hrgović i Ivica Prtenjača, šalju se gradonačelniku na prihvaćanje. Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik povjerenstva Robert Bebek obrazložio je odluke ističući da je Fundina poezija sjajna, da ne mari za to hoće li se svidjeti čitatelju te da je, kako je rekao, "vrlo direktna, brutalna u rezultatima i ne ostavlja mjesta empatiji". Riječ je o malim kritikama društva, konzumerizma, reklama i drugih kratkotrajnih stvari, dodao je. Rakovčeva je poezija visokosofisticirana, himnična, povijesna i izražava visoku svijest o jeziku, ocijenio je Bebek, dodajući da je istodobno i gospodska i težačka.

ZAGREB - Predstava "Revizor" Festivalskog dramskog ansambla 61. Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih otvorit će 26. Gavelline večeri, na kojima će se od 30. rujna do 7. listopada odigrati sedam ponajboljih hrvatskih predstava prethodne sezone. Izbornik ovogodišnjih Gavellinih večeri Tomislav Zajec najavio je na konferenciji za novinare predstave različitih autorskih poetika, različitog pristupa kazalištu i snažnog autorskog jezika. Uz predstavu "Revizor", zagrebačka će publika vidjeti "Nosi nas rijeka" kazališta "Gavella", "Gospodu Glembajeve" HNK iz Zagreba, "Mrzim istinu" Teatara &TD, "Kiklopa" Scene Gorica iz Velike Gorice, Teatara &TD i Mini teatra iz Ljubljane, predstavu "Život lude" riječkog HNK u koprodukciji s HKD Teatrom Rijeka te "Ledu" HNK iz Osijeka. Zajec kaže kako se hrvatska kazališna produkcija ne može čitati po istome ključu, dodajući da se u odabiru predstava vodio načelom kvalitetnog kazališta. Nakana je bila i pokazati da se kvalitetno kazalište događa i u centrima izvan Zagreba, kazao je.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙