FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nada u rješavanje dužničke krize ohrabrila ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dva tjedna, jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici pronaći način da smanje grčke dugove, a podrže europske banke.

Dow Jones indeks skočio je 272 boda, ili 2,53 posto, na 11.043 boda, dok je S&P 500 porastao 2,33 posto, na 1.162 boda, a Nasdaq indeks 1,35 posto, na 2.516 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je slabljenjem indeksa jer je objavljeno da je u SAD-u u kolovozu prodaja novih kuća pala četvrti mjesec zaredom, i to na najnižu razinu u šest mjeseci, što je još jedan u nizu pokazatelja slabosti tamošnjeg gospodarstva.

No, vijest da se u Europi radi na povećanju fonda za financijsku stabilnost, koji sada iznosi 440 milijardi eura, potaknula je nadu da su europski dužnosnici odlučnije krenuli u rješavanje dužničke krize, pa su cijene dionica snažno porasle.

Osim povećanja fonda za stabilnost, i to kreditima Europske središnje banke, medijski izvještaji govore o mogućem smanjenju ključnih kamata ECB-a, pa i o mogućnosti da Europska investicijska banka počne kupovati državne obveznice kako bi ublažila pritisak na europske banke.

Njemačka, nadalje, želi da banke i privatne institucije, koje u portfeljima imaju grčke obveznice, prihvate veće gubitke na tim obveznicama kako bi se smanjio dug Atene. Govori se o otpisu čak 50 posto grčkih obveza.

Ako Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, ta bi članica eurozone početkom listopada mogla bankrotirati, što bi ojačalo ionako snažan pritisak na druge prezadužene članice tog bloka, kao što su Irska i Portugal.

„Vijesti iz Europe potiču nadu da političari i središnji bankari možda sklapaju cjelovit plan za rješavanje dužničke krize. No, vrag leži u detaljima“, kaže Michael Church, predsjednik tvrtke Addison Capital.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše je, pak, ojačao financijski sektor, koji je zbog dužničke krize posljednjih mjeseci pod najvećim pritiskom. Jučer je S&P indeks financijskog sektora skočio 4,4 posto.

Na smanjenu zabrinutost ulagača ukazuje i 5,4-postotan pad VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija. No, premda je zaronio ispod razine od 40 bodova, taj je indeks i dalje veći za 20 posto u odnosu na početak mjeseca.

„Povjerenja ulagača nije lako vratiti, pa i idućih dana očekujem nesigurno trgovanje, unatoč nekolicini ohrabrujućih vijesti“, kaže Mark Foster, portfelj menadžer u fondu Kirr Marbach & Co.

Na oprez ulagača ukazuje i obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 8,75 milijardi dionica. To je doduše, više od lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi, no znatno manje nego prošloga tjedna kada su cijene dionica oštro padale, a dnevni obujam dosezao i 13 milijardi dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 5.089 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,87 posto, na 5.345 bodova, a pariški CAC 1,75 posto, na 2.859 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙