FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR - Skupom "Pravaška večer", održanim u Vukovaru u nazočnosti brojnih članova te stranačkih dužnosnika predvođenih predsjednicom stranke Ružom Tomašić, HSP dr. Ante Starčević započeo je sinoć predizbornu kampanju za parlamentarne izbore za 5. izbornu jedinu. U izjavi novinarima na početku skupa, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić kazala je kako je uvjerena da će birači na predstojećim parlamentarnim izborima HSP dr. Ante Starčević prepoznati kao stranku poštenih i vrijednih ljudi. "Smatramo da su birači dovoljno odrasli i zreli da ih se više ne može varati. Kada dođemo na vlast, bit ćemo prvi koji će stegnuti remen a tek ćemo onda to tražiti i od drugih", poručila je. Dodala je kako će HSP dr. Ante Starčević predizbornu kampanju provoditi bez velikih skupova već po principu "od vrata do vrata". Prema riječima glavnog tajnika stranke Pere Ćorića, HSP dr. Ante Starčević radi na stvaranju novih vrijednosti koje, kako je ocijenio, mogu donijeti samo novi ljudi. Stranka stoga okuplja oko 90 posto članova, kojima je HSP dr. Ante Starčević prva politička opcija, napomenuo je.

VARAŽDIN - Svečanim koncertom «Vroclavskog baroknog orkestra» i «Vroclavskog filharmonijskog zbora» u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, sinoć su počele 41. Varaždinske barokne večeri. Trajat će do 4. listopada, a zemlja partner festivala ove godine je Poljska. Dobrodošlicu je uoči koncerta okupljenima u ime domaćina zaželio zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatko Horvat. «Slušajući baroknu glazbu u narednih desetak dana siguran sam da ćemo u sebi pronaći nove životne snage i znati uživati u plodovima ljudskoga duha», istaknuo je Horvat te zahvalio zemlji partneru festivala Poljskoj, bez čije pomoći i potpore, kako je rekao, ne bi mogli ostvariti ovako kvalitetan program. Posebnu zahvalu za pomoć pri organizaciji festivala uputio je veleposlaniku Poljske Wiesławu Tarki. Ovaj je festival u onom jednom baroknom, kulturnom, povijesnom krugu dao svoj posebni pečat. Zato je zaista jedinstven», istaknuo je obraćajući se okupljenima u ime Vlade RH ministar kulture Jasen Mesić. «Nama je to svima, i Ministarstvu kulture i Vladi Republike Hrvatske na ponos, jer i kroz taj glazbeni festival i ambijent u kojem se događa, pokazujemo pripadnost Varaždina i cijele Hrvatske europskom kulturnom krugu», rekao je ministar Mesić. Svečanom otvorenju nazočio je i državni tajnik u poljskoj vladi Adam Jasser koji je čestitao na završetku pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

ZAGREB - Prva velika retrospektivna izložba Ivana Ladislava Galete, jednog od najpoznatijih srednjoeuropskih medijskih umjetnika današnjice, na kojoj su predstavljeni njegovi radovi od 1968. do danas, otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti, čime je započeo jesenski dio programa tog muzeja. Izložba "Ivan Ladislav Galeta: Krajolik nulte točke, Eksperimenti i istraživanja" nastoji približiti djelo tog začetnika avangardne medijske umjetnosti širokoj publici te istodobno kodira i dekodira "enigmu Galeta", pružajući mogućnost upoznavanja dosad malo poznatih područja njegova stvaranja. Predstavljeni su radovi od 1968. do danas, počevši od Galetina prvog filmskog uratka "Metanoia" (1968.), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974., do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilazna remek-djela eksperimentalnog filma kao što su "Dva vremena u jednom prostoru", 1976.-1984., "PiRaMidas 1972-1984" (1984.), "sfaira 1985-1895" (1984.), "Water Pulu 1869-1896" (1987./88.) i "WAL(L)ZEN" (1989.) ili "END ART". Osim filmova, izlaže se i multimedijski opus pripremnih faza u izradi filmskih scenarija te predavački performansi u kojima Galeta na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.

RIJEKA - U izložbenom salonu "Filodrammatica" u Rijeci sinoć je otvorena izložba fotografija Milana Živkovića pod nazivom "Banat". Izložba je postavljena u sklopu fotografske manifestacije PhotoRi u organizaciji Fotokluba Rijeka. Milan Živković je majstor fotografije i izvršni urednik časopisa ReFoto. Prvi je digigraphie umjetnik s certifikatom u Srbiji. Izložene fotografije su posvećene Banatu, umjetnikovom rodnom kraju, a nastale su između 1980. i 2010. godine. Fotografije su otisnute u digigraphie tehnologiji koja, uz čuvanje autorskih prava, osigurava kvalitetu i nudi nove mogućnosti umjetnicima koje se bave digitalnom fotografijom. Manifestacija PhotoRi traje tijekom rujna i listopada u Rijeci gdje se na brojnim lokacijama organiziraju izložbe, predavanja, radionice, predstavljanja časopisa i fotografske opreme.

RIJEKA - Art-kino Croatia iz Rijeke sinoć je otvorilo novu sezonu projekcijama nagrađivanih hrvatskih kratkometražnih filmova. Prikazani su filmovi "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića, "Nogomet" Ane Hušman i "Onda vidim Tanju" Jurja Lerotića. Na otvaranju su se okupili redatelji, članovi Udruženja europskih filmskih redatelja (FERA) čija se godišnja skupština održava u Opatiji. Među njima je najistaknutije ime mađarski redatelj Istvan Szabo, predsjedavajujći FERA, a hrvatsku redateljsku profesiju zastupali su, među ostalima, Hrvoje Hribar, Vinko Brešan, Krsto Papić i Dalibor Matanić. Okupljene je pozdravio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Sutra, 24. rujna, s početkom u 18 sati, prikazat će se kratki filmovi "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića, "Crveno" Sonje Tarković, "Imaš ti neku priču?" Daria Juričana i "Tulum" Dalibora Matanića. Nakon toga, od 20 sati na programu su filmovi jednoga od najboljih hrvatskih animatora, Nedjeljka Dragića. Posjetitelji Art kina moći će pogledati 11 njegovih filmova, među kojima i slavne "Tup-tup" iz 1972. i "Elegiju" iz 1965. godine kao i nagrađenu špicu za Animafest 2002. godine. Prije projekcije filmova Nedjeljko Dragić predstavit će knjigu "Avantura linije: 699 crteža ispod šestinskog šeširića".

ZAGREB - Slavni britanski maestro Sir Neville Marriner otvorio je sinoć u dvorani Lisinski jubilarnu 140. sezonu Zagrebačke filharmonije koncertom nazvanim "Glazba Titana". Legendarni utemeljitelj orkestra Academy of Saint Martin-in-the-Fields jedan je od najvećih dirigenata današnjice a s više od 600 albuma i više od 2000 snimljenih djela bez sumnje je jedan od najsnimanijih maestra u povijesti glazbe. Večerašnji koncert otvorio je Ricercarom a 6 voci Johanna Sebastiana Bacha u majstorskoj orkestraciji bečkog majstora Antona Weberna te nastavio također Webrnovom simfonijskom poemom Im Sommerwind izgubljenom krajem Drugog svjetskog rata ulaskom Crvene armije u Beč. Simfonija je pronađena dvadesetak godina kasnije u potkrovlju njegova bečkog doma istaknuto je u programskom materijalu koncerta. U drugom djelu dugo najavljivanog koncerta filharmoničari su izveli "titansku" Prvu simfoniju Gustava Mahlera. Djelo titanske snage kako ga naziva glazbena kritika izazvalo je pravi šok Mahlerovih suvremenika. Sam Mahler vjerovao je da stvara djelo "dječje jednostavnosti" zaključivši da je napisao jedno od najsnažnijih ostvarenja svojega opusa.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙