FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Prijetnje za stabilnost svjetskog financijskog sustava znatno su ojačale proteklih nekoliko mjeseci, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću, upozorivši da kriza povjerenja uzima danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu. Financijski sustav pritisnuli su slabiji gospodarski rast, dužnička kriza u eurozoni i sniženje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, konstatira u srijedu MMF u redovnom polugodišnjem izvješću. "U samoj smo žiži krize povjerenja koja uzima svoj danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu", zaključio je čelnik MMF-ova monetarnog i odjela za tržišta kapitala Jose Vinals. Poboljšanja iz protekle tri godine dijelom su anulirana, zaključio je. Europski i američki politički čelnici još nisu izborili potporu za primjereno jačanje makrofinancijske stabilnosti i provedbu reformi za poticanje gospodarskog rasta, pa su tržišta počela sumnjati u njihovu sposobnost da poduzmu potrebne mjere. U Europi su se bojazni u vezi s razinom javnog duga prelile na bankovni sustav, podižući troškove zaduživanja za mnoge banke i smanjujući njihovu tržišnu vrijednost, konstatiraju u MMF-u. Procjenjuju da su europske banke izložene riziku povezanom s obvezicama zaduženih članica eurozone u iznosu od oko 200 milijardi eura. Ta brojka ne odražava potrebe banaka za dodatnim kapitalom, već povećanje rizika povezanog s obveznicama u protekle dvije godine.

LJUBLJANA - Europska komisija pozvala je u srijedu slovenske političke stranke da usvoje prijedlog zakona o jačanju ovlasti fonda za spašavanje eurozone. "Uvjereni smo... da će Slovenija nastaviti ispunjavati svoje obveze i uistinu im biti dorasla", kazala je glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen. Slovenski parlament bi o EFSF-u trebao glasovati sljedeći utorak. Slovensko ministarstvo financija objavilo je da pad slovenske vlade ne bi trebao rezultirati odbacivanjem zakona o jačanju Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). "Jučerašnje izglasavanje nepovjerenja vladi ne utječe na vladine procedure koje su već počele... Ministarstvo financija očekuje da će parlament odobriti zakon o EFSF-u", kaže se u priopćenju. Slovenski parlament u utorak je većinom glasova odbio imenovati pet ministarskih kandidata za manjinsku vladu Boruta Pahora i tako vladi uskratio povjerenje.

LJUBLJANA - Slovenska vlada objavila je u srijedu da je spremna dokapitalizirati zrakoplovnu tvrtku Adria Airways, koja je u većinskom vlasništvu države, a zbog nelikvidnosti joj je prijetio stečaj. Kako je priopćilo slovensko ministarstvo prometa, vlada je donijela odluku tu zrakoplovnu tvrtku dokapitalizirati s 49,5 milijuna eura. Vlada je tako odlučila pošto je pet banaka, kojima Adria Airways duguje između 80 i 100 milijuna eura, a najviše Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), pristalo najmanje četvrtinu svojih tražbina pretvoriti u vlasničke udjele u tvrtki, dok će im ostatak biti otplaćivan idućih deset godina. O postignutu aranžmanu vlada će obavijestiti i parlament, a s dokapitalizacijom se mora još složiti i upravni odbor zrakoplovne tvrtke koja je u preustroju jer se do kraja mjeseca sa sindikatima zaposlenika mora postići dogovor o smanjenju plaća i broja radnika, te mogućem ukidanju nekih linija. Prihodi Adrije Airways prošle su godine smanjeni za 7,9 posto u usporedbi s 2009. i iznosili su 149 milijuna eura, sa 63 milijuna eura čista gubitka u poslovanju. Uz rad ljubljanske zračne luke i zrakoplovne tvrtke vezuje se oko 2000 radnih mjesta.

STOCKHOLM - Švedski prizivni sud je u srijedu prihvatio zahtjev posrnulog proizvođača automobila Saab za zaštitom od vjerovnika kako bi mu dao više vremena da od kineskih ulagača osigura očajnički potrebna financijska sredstva. Žalbeni sud za Zapadnu Švedsku poništio je prethodnu odluku nižeg suda, s obrazloženjem da bi "temeljitija istraga mogla pokazati da postoje preduvjeti za uspješni predustroj". Okružni sud iz Vanersborga odbio je prije dva tjedna takav Saabov zahtjev, kao razlog navodeći nesigurnost u vezi Saabove mogućnosti da prikupi potrebna sredstva. Saab ima financijskih teškoća otkako ga je kompanija General Motors 2010. prodala tvrtki sa sjedištem u Nizozemskoj, koja se sada naziva Swedish Automobile. Proizvodnja u Saabovom pogonu obustavljena je veći dio godine, budući da je tvrtka imala teškoća u plaćanju dobavljača i zaposlenika. Izvršni direktor Victor Muller tvrdi da može riješiti probleme u poduzeću čim dobije novčanu injekciju od kineskih ulagača Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co i Pang Da Automobile Trade Co. Kineske vlasti još nisu odobrile te akvizicije kineskih poduzeća. Današnjom je odlukom sud dozvolio autoproizvođaču sa sjedištem u Trollhattanu preustroj uz zaštitu od vjerovnika, od kojih su neki već podnijeli molbu za pokretanje Saabova stečaja. U procesu preustroja, koji će trajati tri mjeseca ali može biti i produljen, švedska vlada će isplaćivati plaće Saabovim djelatnicima.

ATENA - Svi grčki sindikati pozvali su u srijedu na opći 24-satni štrajk 19. listopada protiv strogih mjera štednje, iako je ranije bilo predviđeno da javni sektor bude u štrajku 5. listopada, a Atena će biti bez ikakva prijevoza ovog četvrtka. Sindikat javnog sektora Adedy je donio odluku o štrajku 5. listopada, na koji su pozvani djelatnici i zaposlenici javnog sektora, dok će 19. listopada svi privatni i državni sektori biti u 24-satnom štrajku, rekla je dužnosnica Opće konfederacije grčkih radnika (GSEE). U četvrtak će četverosatni prekid rada u javnom sektoru i državnim ustanovama zahvatiti zračni prijevoz zbog sudjelovanja sindikata kontrolora leta, što će dovesti do otkazivanja letova. Javni prijevoz Atene, autobusi, trolejbusi i metro, kao i željeznica i sindikat taksija bit će također u 24-satnom štrajku. U četvrtak niti jedno sredstvo javnog prijevoza neće prometovati u Ateni. Ovi štrajkovi su najavljeni dok vlada donosi odluke o dodatnim mjerama štednje za 2011. pod pritiskom EU I MMF-a.

BRUXELLES - Europska komisija upozorila je države članice EU-a da se ne oslanjaju na proizvođački model koji se temelji na intenzivnom korištenju prirodnih resursa i predložila "naknade" za njihove uštede. "Prošla su vremena kada su resursi bili u izobilju i jeftini", upozorio je ovoga tjedna europski povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik. "Došao je trenutak za revoluciju razuma kako bi se spasio okoliš", dodao je, predstavljajući prijedloge za učinkovito iskorištavanje resursa. "Svaki građanin EU-a potroši svake godine 16 tona resursa, od čega šest nepotrebno, a polovica završi na otpadu", istaknuo je. Potočnik je ipak priznao da njegov akcijski plan ne može uspjeti ako ga europski čelnici ne podrže financijski. Europska komisija priželjkuje Europsku uniju s gospodarstvom koje bi do 2050. ostvarilo "rast koji poštuje prirodne resurse i granice našeg planeta." No da bi se to ostvarilo, potrebno je suzbijati lošu praksu. "Mnoge tvrtke ne planiraju dugoročnu štednju resursa zbog kratkoročne vizije koju potiču aktualne prakse orijentirane prema rezultatima", navodi EK. Komisija se zauzima za dobrovoljne mjere, s naknadama za tvrtke i građane.

LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima spustio nadomak rekordno niske razine prema jenu pred sastanak američke središnje banke, a najvjerojatnije neće nadoknaditi gubitke dok ulagači ne vide koje bi se mjere mogla poduzeti za podupiranje posustalog američkog gospodarstva. Dolar je tijekom dana bio na gubitku 0,15 posto i njime se trgovalo po 76,27 jena, nakon što se ranije spustio na 76,11 jena, sasvim blizu rekordno niskih 75,94 jena, zabilježenih u kolovozu. Euro i dolar bili su pak na dobitku prema švicarskom franku, zbog nepopustljivih tržišnih nagađanja da švicarska središnja banka (SNB) razmišlja o podizanju minimalnog tečaja eura prema franku, s nedavno utvrđenih 1,2 na 1,25 franka za euro, koji će odlučno braniti. Iz SNB-a nisu željeli komentirati takve tržišne glasine. Euro je tako ojačao 0,5 posto prema franku, na 1,2216 franaka, dok je dolar bio u plusu 0,8 posto i trenutno se njime trguje po 89,47 centima. Istodobno je oslabio prema dolaru, i to 0,4 posto, spustivši se na 1,3654 dolara pod pritiskom pada cijena dionica na europskim tržištima i tvrdokorno lošeg ozračja zbog dužničke krize u eurozoni. Među većim gubitnicima danas se našla i britanska funta, pogođena objavom zabilješke s posljednjeg sastanka britanske središnje banke koje su ojačale očekivanja novog kruga kvantitativnog popuštanja u Velikoj Britaniji.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙