FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

DUBLIN - Irska ministrica za europska pitanja Lucinda Creighton kazala je u petak da je Irska zatražila od Europske unije da formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza doda hrvatskom Ugovoru u pristupanju koji bi trebao biti potpisan najvjerojatnije u prosincu, te potom i ratificiran u zemljama članicama EU-a. "Mi predlažemo tehničku provedbu. Ne vidim nikakav problem u tom pogledu", kazala je za Reuters. Irska je priopćila da je uvjerena da će zemlje članice EU-a prihvatiti njezinu nisku stopu poreza na dobit koju je EU 2009. obećala zaštititi, kao dio dogovora kojim je trebalo osigurati da Lisabonski ugovor prođe na referendumu u Irskoj. Stopa korporativnog poreza u Irskoj od 12,5 posto ključni je čimbenik u privlačenju prekomorskih investicija. Nakon što je obećanje dano, neke zemlje članice, posebno Francuska, napale su nisku stopu poreza za koju vjeruju da šteti slobodnom tržišnom natjecanju.

ZAGREB - Irski prijedlog da se formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza uključe u hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji odnosi se na odvojeni pravni akt o kojem će se članice odvojeno izjašnjavati, rečeno je u petak iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. "Formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza neće biti sadržajno dodana hrvatskom ugovoru o pristupanju nego će biti predmet drugog pravnog akata koji će biti stavljen u proceduru u trenutku ratifikacije", rečeno je Hini iz ministarstva, te će se o njemu članice odvojeno izjašnjavati. Irska ministrica za europska pitanja Lucinda Creighton kazala je u petak da je Irska zatražila od Europske unije da formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza doda hrvatskom Ugovoru u pristupanju koji bi trebao biti potpisan najvjerojatnije u prosincu, te potom i ratificiran u zemljama članicama EU-a.

WROCLAW - Vlade članica eurozone odgodile su do listopada odluku o isplati nove tranše kredita Grčkoj u iznosu osam milijardi eura zbog aktualnih provjera grčkog napretka u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, objavio je u petak čelnik eurozone Jean-Claude Juncker. "Odlučit ćemo o isplati sljedeće tranše iz grčkog programa prilagodbe u listopadu", kazao je luksemburški premijer na konferenciji za novinstvo u Poljskoj nakon jutarnjih razgovora ministara eurozone u kojima je sudjelovao i američki ministar financija Timothy Geithner. Juncker je kazao da eurogrupa "priznaje značajne napore grčkih vlasti u protekloj godini", ali je upozorio da je "nastavljena cjelovita provedba programa i dalje od presudne važnosti". Naveo je također da je grčki ministar financija Evangelos Venizelos ponovio grčka obećanja da će ispuniti zadane ciljeve uvezi s deficitom i ekonomskim reformama, "te smo zato izrazili zadovoljstvo obnovljenim čvrstim obećanjem grčkih vlasti da će u potpunosti i odlučno provesti" promjene, rekao je Juncker.

PRIŠTINA - Kosovske su vlasti u petak ukinule zabranu uvoza robe iz Srbije, nakon što su kosovski carinici tijekom jutra uspješno razmješteni na dvama graničnim prijelazima na sjeveru zemlje, Jarinju i Brnjaku, javio je Kosovski radio. Na graničnom prijelazu Merdare na granici sa Srbijom kosovski carinici danas od 12 sati dopuštaju uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. srpnja kada je kosovska vlada zabranila uvoz jer Srbija nije dopustila uvoz robe s pečatom kosovske carine. Prema riječima voditelja te carinske ispostave Shkelzena Osmanaja, preko tog prijelaza u nekoliko sati prešlo je pet tegljača sa žitom iz Srbije. Na svim kosovskim graničnim prijelazima osim onih na sjeveru od petka je dopušten uvoz robe iz Srbije. Kosovska ministrica trgovine i industrije Mimoza Kusari Lila potvrdila je da su teretnjaci s robom iz Srbije ušli na Kosovu, ali ne i s Kosova u Srbiju. "U kontaktu smo s lokalnim poduzećima i očekuje se da će danas ili sutra prvi kamion s Kosova prijeći u Srbiju i tako ćemo vidjeti kako funkcionira sporazum postignut u Bruxellesu 2. rujna", izjavila je.

SOČI - Energetske kompanije EdF, Eni i Wintershall potpisale su u petak sporazum s ruskim plinskim divom Gazpromom o preuzimanju 50 posto udjela u europskom projektu gradnje plinovoda Južni tok. Sporazum su potpisali izvršni direktori kompanija, a njime je talijanski Eni preuzeo 20 posto udjela u projektu, a francuski EDF i njemački Wintershall po 15 posto. Plinovod Južni tok trebao bi transportirati ruski plin prema Europi preko Crnog mora. Prve pošiljke plina trebale bi krenuti 2015., a plinovod bi trebao isporučivati do 63 milijarde prostornih metara plina godišnje Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji jednim krakom, te Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj i Turskoj drugim krakom. Tri kompanije već su ranije imenovane partnerima Gazproma, ali su tek sada potpisale pravno obvezujući ugovor. Izvršni direktor Enija Paolo Scaroni izjavio je za ruske agencije da će partneri u projektu Južni tok predstaviti investicijski plan potencijalnim kreditorima u prvoj polovici iduće godine. Rekao je kako će gradnja samo podvodnog dijela vjerojatno koštati 10 milijardi eura.

LONDON - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima deviza pod utjecajem dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon uzleta koji je potaknula zajednička akcija središnjih banka, ali se čini ranjiv, pa bi mogao dalje slabjeti ako ministri financija eurozone ipak ne dogovore priželjkivane nove mjere. Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,4 posto, na 1,3815 dolara. Spustio se time ispod u četvrtak dosegnute najviše tjedne razine od 1,3937 dolara, ali se i dalje drži znatno iznad najniže razine u posljednjih sedam mjeseci od 1,35 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak. Od početka tjedna zasad je na dobitku 1,8 posto. Dolar je ojačao također 0,4 posto prema švicarskom franku, na 87,29 centima, nakon što je švicarska središnja banka ponovila da će braniti tečaj od 1,2 franka za euro koji je nedavno utvrdila radi zaustavljanja snažnog uzleta franka.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙