FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom drugi dan zaredom

Autor: neba
LONDON, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, čime su produbljeni gubici od jučer, jer su ulagači nervozni uoči govora predsjednika Feda Bena Bernankea, ali i zbog špekulacija o proširenju zabrane tzv. 'short-sellinga' u članicama eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,7 posto, na 918 bodova, nakon što je već jučer pao 1,3 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,5 i 0,7 posto.

Ulagači su oprezni uoči današnjeg nastupa Bernankea na godišnjem sastanku američke središnje banke u Jackson Holeu, nakon čega će biti jasnije što Fed kani poduzeti za poticanje rasta američkog gospodarstva.

Jučer su cijene dionica na europskim burzama naglo pale zbog glasina, kasnije opovrgnutih, da će i Njemačka zabraniti špekulativno, 'short-selling trgovanje, kao što su to nedavno učinile Francuska, Italija i još neke članice eurozone kako bi suzbile velike oscilacije cijena dionica banaka.

Jučerašnjim padom zaustavljen je uspon cijena europskih dionica koji je trajao od početka tjedna.

„Rast cijena dionica u posljednje vrijeme bio je tehničke prirode, ali taj je oporavak bio i pod utjecajem jačanja regulatornog okvira. Vlasti žele zaustaviti 'krvarenje' po svaku cijenu, pa i zabranama, no pitanje je hoće li to doista djelovati“, kaže Vincent Ganne, tehnički analitičar u tvrtki TradingSat.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, na 8.797 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙