FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB/WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke odobrio je izvješće o napretku Strategije partnerstva s Hrvatskom, pri čemu se ističe da Svjetska banka sagledava partnerstvo s Hrvatskom dajući podršku Vladi da ostvari što veću korist od članstva u EU, priopćeno je iz Ureda Banke u Zagrebu. "Danas je Hrvatska na pragu Europske unije, a nakon pristupanja imat će pristup značajnim sredstvima iz strukturnih i kohezijskih fondova EU. Stoga će Banka pružati podršku koja će Hrvatskoj omogućiti da što bolje iskoristi svoje predstojeće članstvo u EU. Banka će staviti snažniji naglasak na instrumente znanja povezane s izazovima u politici i tehničku pomoć koji podupiru Hrvatsku u preuzimanju odgovornosti unutar EU te povećavaju kapacitete institucija za apsorbiranje fondova iz darovnica EU", izjavio je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za Središnju Europu i baltičke zemlje. Izvješće o napretku sagledava provedbu četverogodišnje Strategije partnerstva s Hrvatskom (CPS) koja je započela u rujnu 2008. Cilj Strategije jest podržati napore koje Hrvatska ulaže u dovršetak procesa pristupanja EU i postizanje brze konvergencije dohotka sa zemljama članicama EU na fiskalno, socijalno i ekološki održiv način.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju ojačala prema svim značajnjim inozemnim valutama, prema euru za 0,22 posto, pa je srednji tečaj eura pao ispod razine od 7,5 kuna te iznosi 7,483696 kuna. Srednji tečaj eura prešao je razinu od 7,5 kuna na tečajnici HNB-a utvrđenoj 19. rujna, a zadnju je put na toj razini bio prije više od šest godina. HNB je istog dana intervenirao na deviznom tržištu prodajom 180,5 milijuna eura, a Savjet HNB-a jučerašnjom je odlukom povećao stopu obvezne pričuve banaka sa 13 na 14 posto, čime će se iz bankovnog sustava povući oko 3,1 milijarda kuna. To povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzeto je radi stabiliziranja tečaja kune prema euru. Odluka stupa na snagu 12. listopada, kod obračuna pričuve za rujansko obračunsko razdoblje. Na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, na vrijednosti su prema kuni izgubile i sve ostale promatrane inozemne valute. Najviše je kuna ojačala u odnosu na švicarski franak, za 1,42 posto, prema američkom dolaru za blagih 0,05 posto, a prema britanskoj funti za 0,34 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,127146 kuna, dolara 5,469339 kuna i funte 8,571408 kuna.

ZAGREB - Rad na crno i nelojalna konkurencija, nedovoljna zakonska definiranost uvjeta za obavljanje autotaksi prijevoza, odgovornost kod pretovara vozila u cestovnom prometu, trošarine za pogonsko gorivo kod malih brodara samo su neki od problema koje muče hrvatske prijevoznike, istaknuto je na 4. susretu prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK). Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako ti problemi otežavaju poslovanje i smanjuju konkurentnost naspram konkurencije iz EU i zemalja u okruženju. Predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Vladimir Celiščak smatra kako je potrebno uključiti predstavnike prijevoznika u izradu svih zakonskih propisa vezanih za prijevozništvo te kako ukidanje nepotrebnih troškova, pojednostavljenje obavljanja djelatnosti i podizanje konkurentnosti hrvatskih prijevoznika treba biti zajednički cilj i prioritet. Predsjednik Sekcije brodara HOK-a Valter Grubica kao glavni problem brodara izdvojio je plaćanje trošarina za energente koje koriste. Ističe kako će ulaskom Hrvatske u EU brodarima iz EU biti dopušten ulazak i poslovanje u Hrvatskoj, a s obzirom da su brodari iz Grčke, Italije, Slovenije oslobođeni plaćanja trošarina na naftne derivate, hrvatski će mali brodari biti u neravnopravnom položaju budući će gorivo plaćati 60 posto skuplje. Ceh prijevoznika HOK-a sa pripadajućim sekcijama prijevoza putnika, autotaksi prijevoznika i malih brodara okuplja 10.500 članova.

ZAGREB - Hrvatske kompanije prošle su godine bile najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi (JIE) s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura, pri čemu je prošlogodišnja akvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, ujedno bilo najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi (JIE). Pokazala je to najnovija studija "Spajanja i preuzimanja u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 2010." koju četvrtu godinu za redom objavljuje konzultantska kuća Roland Berger. Podaci studije, međutim, istodobno pokazuju da u usporedbi sa zapadnom i srednjoistočnom Europom, tržište JIE i dalje karakteriziraju stagnacija broja preuzimanja i spajanja te znatno manji iznosi transakcija. Studija donosi i usporedne podatke provedenih spajanja i preuzimanja u JIE regiji za razdoblje od 2000. do 2010. godine. Najaktivnije tržište u tom razdoblju bilo je bugarsko gdje je ostvareno sveukupno 243 spajanja i preuzimanja vrijednih 13,4 milijardi eura. Drugo mjesto, sa 135 sklopljenih ugovora, ukupno vrijednih 7,5 milijardi eura, zauzela je Hrvatska. S druge strane, Slovenija i Srbija bile su najaktivniji pruzimači u regiji u promatranom razdoblju.

RIJEKA - Međunarodni nautički sajam Nautica 2011. i Izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu, na kojima se do 25. rujna predstavlja oko 100 izlagača i 20 inovatora, otvoreni su danas na riječkoj Putničkoj obali. Otvarajući te manifestacije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio je organizatorima na upornosti organiziranja najstarijeg nautičkog sajma u Hrvatskoj. Ovaj sajam dao je doprinos razvoju nautičkog turizma i poticanju razvoju male brodogradnje i proizvodnji opreme u nautici, rekao je Obersnel te dodao da uz bolje definiranu strategiju razvoja nautičkog turizma i hrvatske male brodogradnje, neopterećene nepotrebnim porezima i trošarinama, možemo očekivati bolje dane za sve koji žive od tih djelatnosti. Na 27. Nautici, na kopnu i u moru, izloženo je oko 50 plovila - motornih brodova, gumenjaka, jedrilica, drvenih brodica, te brodski i vanbrodski motori, nautička i druga oprema. Na 16. izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu 20 inovatora iz pet hrvatskih županija predstavlja 30 inovacija od kojih se dio tek treba potvrditi, a dio inovacija već je u fazi primjene i komercijalizacije.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i danas su u minusu, treći dan uzastopno, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, na kojima se s nestrpljenjem očekuju nove mjere Feda za poticanje gospodarskog oporavka u SAD-u. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u minusu 0,33 posto, na 1.909 bodova, a Crobex10 0,29 posto, na 1.046 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,8 milijuna više nego jučer u to doba. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najviše se trguje dionicom Erste banke, kojom je do podneva ostvareno 639.000 kuna prometa, a cijena joj je blago oslabila, za 0,35 posto, na 100,25 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙