FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba fotografija festivala Photodays 2011

Autor: gvla
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Izložba radova tridesetak finalista i pobjednika ovogodišnjeg nacionalnog festivala fotografije u Rovinju Photodays 2011 otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

U MUO izlažu 32 autora čiji su radovi ocijenjeni najboljima među sedam tisuća pristiglih fotografija i nakon izložbe bit će uvršteni u stalni fundus Muzeja. Ove je godine svoje radove prijavilo 560 autora.

"Ovo je drugi put da Muzej za umjetnost i obrt predstavlja suma sumarum rovinjskih Photodaysa i ujedno primjer sjajne ideje koja se oformila u jednu izuzetno kvalitetnu realizaciju", kazao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović otvarajući izložbu.

Direktor festivala Denis Redić zahvalio se ljudima iz MUO-a što su među prvima prepoznali "naum i misiju festivala", naglasivši kako je riječ o društveno odgovornom, a nikako komercijalnom festivalu, čija je jedina misao vodilja promidžba fotografije.

Voditeljica zbirke novije fotografije MUO-a Dubravka Osrečki Jakelić napomenula je da ta izložba, osim što predstavlja rovinjski festival u Zagrebu, za MUO ima još jednu vrlo značajnu funkciju, a ta je da su fundusu muzeja pridodani novi autori.

Fotografski festival Rovinj Photodays cjelogodišnji je projekt popularizacije fotografske umjetnosti čija je svrha vrednovanje radova i doprinosa u fotografiji te isticanja recentnih značajnih postignuća. U sklopu festivala svake se godine postavljaju brojne fotografske izložbe i održavaju projekcije, stručne radionice, predavanja i prezentacije umjetničkih portfelja. Festivalske aktivnosti obuhvaćaju i godišnji natječaj za najbolje fotografije u ukupno 11 službenih kategorija, a sudjelovati mogu svi fotografi s prebivalištem u Hrvatskoj.

Radovi su predstavljeni po kategorijama – arhitektura, primijenjena fotografija, akt, dokumentarna fotografija, modna fotografija, pejzaž, portreti, video snimljen fotoaparatom, te najbolji mladi autor, najbolja publikacija i najbolji umjetnički koncept.

Uoči otvaranja izložbe, dobitnik nagrade u ove godine osmišljenoj prestižnoj kategoriji "Umjetnički koncept" Hrvoje Slovenc održao je video-prezentaciju i predavanje o svojim djelima i načinu rada.

Izložba je otvorena do 16. listopada, nakon čega nastavlja put po muzejima i galerijskim prostorima najvećih hrvatskih gradova a prva joj je postaja Rijeka.

(Hina) xgvla yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙