FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Folklornim večerima započele 46. Vinkovačke jeseni

Autor: gvin
VINKOVCI, 9. rujna 2011. (Hina) - Što smo bliže Europskoj uniji to čvršće i jače čuvamo našu tradicijsku kulturu, poručio je večeras u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otvarajući tradicionalne Folklorne večeri kojima su i započele 46. vinkovačke jeseni.

Na Folklornim večerima kroz pet večeri nastupit će 57 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije i prezentirati običaje i folklor mjesta iz kojih dolaze. Sve nastupe prati ocjenjivački sud, a najbolji KUD stječe pravo predstavljati najistočniju hrvatsku županiju na državnim i drugim smotrama folklora.

Organizator Folklornih večeri je vukovarsko-srijemski ZAKUD.

U sklopu 46. vinkovačkih jeseni večeras je u prostorima povijesne vinkovačke crkvice sv. Ilije na Meraji gradonačelnik Mladen Karlić otvorio izložbu „Hrvatska novinska fotografija 2010“ koju organiziraju Zbor fotoreportera Hrvatske i Foto klub Vinkovci.

Riječ je o putujućoj izložbi koja svake godine posjećuje niz hrvatskih gradova, a Vinkovci su jedini hrvatski grad koji su izložbu ugostili svih osam godina. Na ovogodišnjoj vinkovačkoj izložbi predstavljeno je 100 fotografija 40-tak fotoreportera.

Govoreći o izložbi predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo naglasio je da projekt „Hrvatska novinska fotografija“ traje već osmu godinu i u njemu sudjeluju profesionalni djelatnici hrvatskih medijskih kuća, a projekt promovira hrvatsku novinsku fotografiju kao hrvatsku kulturnu vrijednost te dokumentarnu fotografiju koja je od iznimne vrijednosti za svaku pa tako i hrvatsku naciju.

Večeras je u sklopu 46. vinkovačkih jeseni održana i „Večer vinkovačkih šokačkih rodova“ koju već desetu godinu organizira istoimena udruga s ciljem očuvanja tradicije vinkovačkih Šokaca.

U središnjem gradskom parku započeo je i Sajam tradicijskih obrta i rukotvorstva. Tijekom deset sajmenih dana tradicijske proizvode i rukotvorine predstavit će 80-tak izlagača čime je ovogodišnji sajam postao i najmasovniji do sada.

Pod velikim šatorom Vinkovačkih jeseni kasno večeras nastupit će i Severina.

Ovogodišnje 46. vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18. rujna pod geslom „Ej, široki slavonski sokače“ uz pokroviteljstvo Vlade RH i premijerke Jadranke Kosor koja će, kako su najavili organizatori, 16. rujna i otvoriti središnje manifestacije Vinkovačkih jeseni.

U narednih deset dana u Vinkovcima će se održati 50-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih i drugih priredbi koje će, prema procjenama, pratiti više od 100.000 posjetitelja.

(Hina) xgvin yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙