FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra se u Umjetničkom paviljonu otvara izložba Ante Kaštelančića

Autor: gvla
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Monografska izložba jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća Ante Kaštelančića, koja se otvara sutra u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, predstavlja umjetnikova nezaobilazna antologijska djela, ali i neka koja desetljećima nisu izlagana, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o slikaru čiji je opus nedovoljno poznat hrvatskoj javnosti, zbog čega se Paviljon i uključio u ovaj projekt, rekao je ravnatelj Umjetničkog paviljona predstavljajući izložbu.

"Izložba nudi konzistentan i kompletan opus ovog umjetnika koji je obilježio hrvatsku umjetnost i hrvatsku modernu umjetnost druge polovice 20. stoljeća, kako bi ga se predstavilo široj kulturnoj i društvenoj javnosti", kazao je Vuković te dodao kako vjeruje da će izložba predstaviti Kaštelančića u punom svjetlu.

Na izložbi, kojom Umjetnički paviljon 8. rujna otvara ovogodišnju jesensku izložbenu sezonu, zastupljeno je 101 Kaštelančićevo djelo. Uz dvadesetak djela iz obiteljske zbirke Kaštelančić u Zagrebu i Podstrani, izloženi su umjetnikovi radovi u vlasništvu Moderne galerije u Zagrebu, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Muzeja moderne umjetnosti u Rijeci, Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, Gradskog muzeja Šibenik, Muzeja grada Splita, Galerije umjetnina u Splitu i brojnih drugih.

"Koncepcija je bila da se predstave Kaštelančićeva antologijska djela neizostavna za njegov rad. Išlo se na reprezentativan odabir, ali i odabir vrlo vrijednih djela koja već desetljećima nisu izlagana", naglasila je viša kustosica Galerije umjetnina Split i autorica izložbe Iris Slade.

Izložba ima retrospektivni karakter a predznak 'monografska' služi samo kako bi označio da nisu obuhvaćena djela iz svih faza slikareva stvaralaštva, naglasila je Slade. Postavljena je kronološkim slijedom, no nastoji okupljati manje tematske cjeline. "Kaštelančić je najpoznatiji po svojim jedrima, temi kojom se najčešće bavio od šezdesetih pa do smrti, no tu su i druge teme: krajolici, mrtve prirode, akt, i sve su zastupljene na izložbi", naglasila je Slade.

Izložba počinje od 1934., kada se u Kaštelančićevim radovima počinju uočavati naznake individualnog, te seže do 1989. i njegova nedovršena "Autoportreta" pred kojim je, prema pričanju, i preminuo u svojem improviziranom ateljeu u Splitu, koji ujedno metaforički "zaokružuje" izložbu, objasnila je Slade.

Ova dugo pripremana izložba prvo je veće predstavljanje Kaštelančićeva djela od 1986., priređeno uz stotu obljetnicu umjetnikova rođenja, a rezultat je suradnje s Galerijom umjetnina iz Splita, gdje je postavljena u ovogodišnjem lipnju, te Općinom Podstrana, a uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Grada Splita.

Izložba je otvorena do 9. listopada.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙