FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba suvremene umjetnosti Litve

Autor: ipet
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Izložba "Identitet - suvremena umjetnost Litve", koja predstavlja 44 litavska umjetnika prošloga i ovoga stoljeća, otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Na izložbi se može vidjeti 71 umjetničko djelo doajena litavske likovne umjetnosti, kao i onih srednje i mlađe generaciju, koji potvrđuju bogatstvo i raznolikost likovnih izričaja na području slikarstva, kiparstva, grafike, tekstila.

Akademik Boris Magaš otvorio je izložbu, rekavši da mu je dobro znana litavska umjetnost prošloga stoljeća te da je identitet njezina česta tema.

Pitanje identiteta, smatra Magaš, moralo bi biti duboko usađeno i u hrvatski narod koji s litavskim dijeli slične putove, ali i njihovu težinu.

Nositelj izložbe je Udruga umjetnika Litve, osnovana 1935. u Vilniusu, a organizatori - Veleposlanstvo Litve za Republiku Austriju, Republiku Slovačku, Republiku Hrvatsku i Kneževinu Lichtenstein sa sjedištem u Beču i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Povjesničarka umjetnosti Egle Bertasiene iz Udruge umjetnika Litve vjeruje da će, premda opsegom nevelika, izložba uspjeti prenijeti umjetnički duh Litve koji, istaknula je, hrvatskoj javnosti posreduju ugledni i nagrađivani umjetnici različitih generacija.

Za ravnateljicu Gliptoteke HAZU Arianu Kralj izložba daje uvid u raspon likovnih poetika koje su predstavljene unutar tri generacije s područja kiparstva, slikarstva i grafike. Kako je rekla, Litva - zemlja sa sjevera Europe koja izlazi na Baltik i Hrvatska - zemlja s juga Europe koja izlazi na Jadransko more slične su i po broju stanovnika pa smatra zanimljivom spoznaju o potencijalu i specifičnostima koje je Litva, već unijela u Europsku uniju, a Hrvatska to treba učiniti. Podsjetila je da je glavni grad Litve Vilnius bio 2009., zajedno s austrijskim Linzom, Europski grad kulture.

Na otvorenju izložbe bili su, među ostalim, ataše za kulturu litavskoga veleposlanstva iz Beča Rita Valiukonyte i počasni konzul Republike Litve u Republici Hrvatskoj Davor Begić.

Izložba će biti otvorena do 28. rujna

(Hina) xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙