FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina poskupljuje sve vrste derivata od 6 do 20 lipa - neslužbeno

Autor: nbrc
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, povećati cijene svih svojih derivata - motorni će benzini na Ininim benzinskim postajama poskupiti za šest, odnosno sedam lipa po litri, dok će više, za 14 do 20 lipa, poskupiti dizelskih goriva.

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 20. rujna, svoje dvije vrste eurosupera 95 prodavati po šest lipa višoj cijeni - eurosuper BS 95 po 9,88 kuna po litri (do sada 9,82 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,93 kune (do sada 9,87 kuna).

Motorni benzin sa 98 oktana, eurosuper 98 od sutra će se na Ininim postajama prodavati po 10,24 kune, što je sedam lipa više od dosadašnjih 10,17 kuna.

Motorni benzini tako će od sutra na Ininim postajama biti skuplji za oko 0,6 posto, dok će više, za 2,2 do 2,5 posto posto poskupiti dizelska goriva.

Cijene dvije vrste Inina eurodizela od sutra će biti više za 20 lipa po litri - eurodizel BS će se od ponoći prodavati po 9,25 kuna po litri (do sada 9,05 kuna), a eurodizel BS class po 9,30 kuna (do sada 9,10 kuna).

Ostala Inina dizelska goriva poskupit će za 14 lipa po litri, pa će tako nova cijena običnog Ininog dizela od ponoći biti 8,92 kune (do sada 8,78 kunu, a plavog dizela 5,72 kune (do sada 5,58 kuna).

Loživo ulje ekstra lako također će poskupiti za 14 lipa, s dosadašnjih 6,36 kuna na 6,50 kuna po litri.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Korekcija cijena, sukladno Pravilniku, ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže može biti 3 posto.

Iz Ine su poslijepodne objavili kako su u proteklom razdoblju kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu smanjene do 2,36 posto, no tečaj dolara u odnosu na kunu je znatno ojačao, za 3,8 posto.

Ministarstvo gospodarstva je poslijepodne utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 20. rujna do 3. listopada, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 36 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na Ininim internet stranicama.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙