FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale više od dolara zbog krize u eurozoni, jačanja dolara

Autor: vmom
LONDON, 19. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom tržištu u ponedjeljak su pale ispod 112 dolara budući da eurozona i dalje ne uspijeva naći rješenje za dužničku krizu u eurozoni, pa ulagači strahuju da bi rast potražnje za sirovinama mogao usporiti.

Cijena sirove nafte u Londonu nakratko se spustila za 1,01 dolar, na 111,21 dolar, da bi se potom stabilizirala na oko 111,75 dolara.

Na američkom tržištu barel nafte pojeftinio je za 1,44 dolara, na 86,52 dolara.

Cijene nafte slijedile su tako pad cijena dionica, kovina i tečaja eura, dok su dolar i zlato dobivali na cijeni. Tržišta traže sigurniju imovinu uoči sutrašnjeg sastanka američke središnje banke koji bi mogao signalizirati daljnje mjere za poticanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Financijska tržišta žele precizan i jasan plan o mjerama za rješenje dužničke krize u eurozoni, no to ne dobivaju. Gospodarski uvjeti su slabi", kazao je Christophe Barret, globalni čelnik naftne analize u francuskoj banci Credit Agricole.

Nove smjernice tržišta bi mogla dobiti od najnovijih pokazatelja s američkog tržišta nekretnina koji će dati uvid u stanje američkog gospodarstva i ukupnu sliku o naftnoj potražnji.

Ulagači također iščekuju ishod sastanka američke središnje banke u srijedu i sastanak 20 najvećih svjetskih razvijenih i gospodarstava u razvoju koji se održava u četvrtak i petak kako bi doznali više o koracima koje bi vlade i političari mogli poduzeti kako bi vratili povjerenje tržišta.

Dužnička kriza u eurozoni zabrinjava tržišne sudionike. Sastanak ministara financija eurozone u Poljskoj proteklog vikenda nije rezultirao novim prijedlozima za rješenje krize, potaknuvši sudionike tržišta da smanje rizik. Grčka nije objavila nove mjere štednje iako je obećala provesti teške odluke kako bi osigurala isplatu daljnje financijske pomoći i spriječila bankrot.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel nafte iz njezine košarice u petak stajao 110,69 dolara, što je za 1,11 dolara više u odnosu na dan ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙