FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mesić uputio izrazio sućut obitelji Škrabalo

Autor: dmak
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - U povodu smrti istaknutog hrvatskog povjesničara filma, filmskog redatelja, scenarista, dramaturga, filmskog publicista i političara Ive Škrabala, ministar kulture Jasen Mesić u ime Ministarstva kulture i svoje osobno izrazio je danas iskrenu sućut njegovoj obitelji zbog gubitka voljene osobe.

Ivo Škrabalo predanim je radom kontinuirano obogaćivao hrvatsku kinematografiju i filmsku publicistiku, a svoju je svestranost iskazivao kroz brojne režije kratkometražnih i dokumentarnih filmova, od kojih se posebno ističu "Velika porodica" i "Slamarke divojke", kroz članke u "Filmskoj enciklopediji" te portretima i esejima o velikanima hrvatskoga filma.

U njegovom najvećem ostvarenju, "Između publike i države: povijest hrvatske kinematografije 1896-1980" iz 1984. godine, izričito je istaknuo posebnosti hrvatske kinematografije. Inicijativom osnivanja "Dana hrvatskog filma" i "Hrvatskog filmskog ljetopisa", ostavio je neizbrisiv trag na području filmske umjetnosti, stoji u brzojavu.

Osobit pečat ostavio je u politici u kojoj se aktivirao početkom devedesetih godina kada je, postavši pomoćnikom ministra kulture za vrijeme Domovinskog rata, predano radio na promociji hrvatske kulture.

Povijest hrvatskog filma bila bi nezamisliva bez opusa gospodina Ive Škrabala, kojeg ćemo pamtiti kao svestranog umjetnika i političara, a čije će djelovanje ostati trajna vrijednost hrvatske kulture, stoji u brzojav sućuti ministra kulture Jasena Mesića obitelji Škrabalo.

(Hina) pp/xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙