FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka Jadranka Kosor uputila sućut obitelji Škrabalo

Autor: agrb
ZAGREB, 18. rujna 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti obitelji Ive Škrabala, hrvatskog političara, filmskog redatelja, scenarista, dramaturga i povjesničara filma, koji je umro danas u Zagrebu, u 78. godini.

"Sa žaljenjem sam primila vijest o smrti gospodina Ive Škrabala. Kao ugledni filmski redatelj, scenarist i kritičar svojim istaknutim djelovanjem obogatio je hrvatsku kulturnu scenu, a njegov doprinos i sudjelovanje u političkom životu Hrvatske ostavit će dubok trag", stoji u brzojavu sućuti premijerke Kosor.

"Osobno ću se uvijek rado sjećati dana provedenih u suradnji s gospodinom Škrabalom u Hrvatskom saboru. U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske, kao i moje osobno ime", dodaje se.

Ivo Škrabalo (Sombor, 1934.) bio je redatelj i scenarist više dokumentaraca, među kojima su i filmova "Velika porodica" i "Slamarke divojke". Kao dramaturg i scenarist radio je na filmovima "Tko pjeva, zlo ne misli", "Hrvatske katedrale", "Već viđeno", a upamćena je i njegova suradnja sa Zvonimirom Berkovićem na filmu "Ljubavna pisma s predumišljajem".

Bio je jedan od urednika u "Hrvatskom tjedniku" 1971. a nakon sloma Hrvatskog proljeća savjetnik za repertoar u "Croatia filmu". Povijest hrvatskoga filma obradio je u knjizi "Između publike i države - povijest hrvatske kinematografije 1896.-1980.", te njezinom svojevrsnom nastavku "101 godina filma u Hrvatskoj 1896.-1997.". Početkom devedesetih bio je direktor filmskog festivala u Puli, pokretač je Dana hrvatskog filma i časopisa Hrvatski filmski ljetopis.

Politički se aktivirao dolaskom demokracije, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je pomoćnik ministra u Vladi demokratskog jedinstva zadužen za međunarodnu suradnju. U Hrvatskom saboru bio je u dva mandata, od 1992. do 1995. i od 2000. do 2003., kao saborski zastupnik HSLS-a i LIBRA-e.

(Hina) pp/xagrb ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙