FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - U ovome trenutku nema izgleda da se u Bosni i Hercegovini za Hrvate stvori treći entitet niti da se održi tzv. Dayton 2, ali Hrvati mogu popraviti svoj položaj ako postignu konsenzus o tome što žele, rečeno je u četvrtak na okruglome stolu o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Da bi se u BiH ostvario treći, hrvatski entitet, nužno je zadovoljiti tri uvjeta: dobiti suglasnost međunarodne zajednice, dobiti suglasnost drugih dvaju naroda i ostvariti konsenzus o tome koji će prostori ući u taj entitet, rečeno je u četvrtak na skupu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini što je održan u Zagrebu. Nijedan od tih uvjeta nije ostvariv, rekao je Krešimir Zubak, bivši prvi predsjednik Federacije BiH i bivši član predsjedništva BiH. Zato je nerealno očekivati treći entitet, ali "promjene su moguće, kroz postojeću matricu, jačanjem institucija države, mijenjanjem obaju entiteta i pravno i organizacijski. Ta rješenja treba tražiti demokratskim putem i demokratskim sredstvima", rekao je na skupu koji su pozdravili i hrvatska premijerka Jadranka Kosor te izaslanica predsjednika Ive Josipovića Romana Vlahutin. Kosor je naglasila kako će Hrvatska i dalje podupirati Hrvate u BiH što joj je "ustavna i moralna obveza". Zubak je rekao kako je za promjenu nužno da "izađemo u što većem broju na izbore". "Trebamo konsenzus o tome u kojem pravcu treba ići. Zato bi ovakav skup trebalo organizirati i u BiH", rekao je. Glavni uzrok neravnopravnosti Hrvata u BiH jest postojanje Republike Srpske na 49 posto teritorija, rekao je. Nema izgleda da se Sjedinjene Države u ovome trenutku odluče na neku akciju da bi se postigao Dayton 2, rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, uz Zubaka izravni sudionik daytonskih pregovora. One su angažirane u Afganistanu, Iraku i Libiji. Hrvati moraju imati svoju jasnu politiku i jasno definirati čime su ugroženi. Onda će i Hrvatska moći definirati politiku, zasad se može samo složiti da su Hrvati ugroženi", rekao je.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić optužio je u četvrtak Kosovo da najavljuje nasilje, uoči najavljene akcije kosovskih vlasti da će postaviti policiju i carinike na granične prijelaze prema Srbiji, ali je istodobno pozvao Srbe i Albance na suzdržanost te međunarodnu zajednicu da pomogne. "Srbija poziva međunarodnu zajednicu da podupre dijalog, mirno i pravedno rješenje, koje se postiže dogovorom, te da spriječi jednostrane čine nasilja koje najavljuje Priština. Ne postoji nijedan problem koji se ne može riješiti dogovorom", poručio je Tadić u priopćenju. Također je poručio kako srbijanska državna tijela čine sve "kako bi se izbjegli izgredi, zaštitili naši građani i postiglo mirno rješenje". Kosovo i Srbija postigli su 2. rujna u Bruxellesu, u nastavku dijaloga započeta u ožujku, dogovor o carini i carinskim žigovima, pošto su sporovi zbog toga potkraj srpnja bili uzrok nasilja na sjeveru Kosova u blizini graničnih prijelaza prema Srbiji. Nedugo nakon toga kosovska je vlada najavila plan za 16. rujna, za kada je najavljeno da će kosovska policija i carinici preuzeti prijelaze na sjeveru Kosova. To je u četvrtak potvrdio i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci. Srbija se međutim protivi tim namjerama. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Prištinu i najavio da će međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirati ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir te pozvao i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti.

PRIŠTINA - Međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirat će ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir, najavio je u četvrtak u Prištini glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pozivajući i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti. "KFOR ima mandat da osigura mir na cijelome Kosovu", izjavio je Thaci nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem u Prištini. Rasmussen je pozdravio dijalog Srbije i Kosova te pozvao političare na objema stranama da izbjegavaju jednostrane korake. "Reći ću vrlo jasno, nema povratka na staro. NATO-u je bilo potrebno 12 godina za uspostavu stabilnosti i sigurnosti i nećemo dopustiti da se poništi taj uspjeh", poručio je glavni tajnik NATO-a. Rasmussen je posjetio Prištinu nekoliko sati prije nego što će, kako je najavljeno, KFOR obustaviti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije. U petak ujutro ta bi dva prijelaza trebali početi nadzirati mješoviti timovi europske pravosudne misije EULEX-a te kosovske policije i carinika. Srbija i Srbi na sjeveru Kosova žestoko se protive tome planu. Rasmussen nije govorio o pojedinostima onoga što bi se trebalo dogoditi u petak, ali je poručio da je NATO spreman na odgovarajuću reakciju u slučaju incidenata.

ZAGREB - U mirovnu operaciju NATO-a KFOR na Kosovu u četvrtak je upućen prvi dio snaga osmog hrvatskog kontingenta na razdoblje do sedam mjeseci, priopćilo je Ministarstvo obrane. Osmi kontingent OSRH sastoji se od 20 pripadnika OS RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva transportna helikoptera Mi - 171 Sh, te stožernog narednika iz Zapovjedništva za potporu koji će biti angažiran na poslovima logističkog dočasnika, NEP (Nacionalni element potpore), stoji u priopćenju. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u mirovnoj operaciji KFOR (Kosovo Force) je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva transportna helikoptera Mi-171Sh. Ostali dio snaga 8. kontingenta bit će upućen u područje operacije narednih dana. Zapovjednik 8. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je bojnik Marijan Skorija.

BEOGRAD - Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Konuzin u četvrtak je, pošto je uz povišen ton sudionicima sigurnosnog foruma u Beogradu uputio niz kritika vezanih uz Kosovo, demonstrativno napustio skup. Govoreći na "Beogradskom sigurnosnom forumu", Konuzin je, nezadovoljan tijekom rasprave, kritizirao to što se ne govori o aktualnom problemu na sjeveru Kosova te upitao: "Zar u ovoj dvorani nema Srba?" Konuzin je izjavio kako nitko od sudionika ne spominje to što, po njegovim riječima, NATO i KFOR trenutačno krše Rezoluciju 1244 UN o Kosovu jer na granicu sa Srbijom na sjeveru Kosova kane dovesti kosovske carinike. Ustvrdivši kako među sudionicima na forumu nema nikoga tko se zauzima za srbijanske interese, ruski veleposlanik poručio je kako će na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu te interese braniti Rusija i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić. Nakon govora koji je trajao oko 15 minuta ruski veleposlanik ljutito je napustio forum na kojem sudjeluje više od 300 dužnosnika iz Srbije i europskih država, predstavnika Europske unije i NATO-a, znanstvenih instituta, građanskog društva, parlamentaraca i novinara. Prije toga, srbijanski predsjednik Boris Tadić je, otvarajući forum, upozorio na probleme odcjepljenja te u tome kontekstu naveo Kosovo.

SARAJEVO - Čelnici šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini ponovno su u četvrtak u Sarajevu pregovarali o uspostavi vladajuće koalicije u toj zemlji, no bez konkretnih rezultata, a novinarima su naznačili tek kako su približili stajališta o četiri pitanja koja bi trebalo rješiti na državnoj razini kako bi se nastavilo približavanje te zemlje Europskoj uniji i NATO-u. "Nismo značajnije približili stajališta (o uspostavi Vijeća ministara BiH) koja bi dovela do rješenja", izjavio je novinarima nakon trosatnih razgovora predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija koji je bio i domaćin susreta. Sastanku održanom u središnjici SDP-a nazočili su čelnici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić. Lagumdžija je pojasnilo kako su svi stranački čelnici tijekom razgovora vođenih u četvrtak ostali na poznatim pozicijama. Oni još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine bezuspješno pregovaraju o mogućoj uspostavu novog vijeća ministara BiH. Ključni razlog međustranačkih prijepora jest to što najprije nije bilo moguće postići dogovor o tome koja će stranka dati kandidata za novog predsjednika aijeća ministara a potom i ambicije SDP-a odnosno dviju srpskih stranaka da imenuju ministra vanjskih poslova. Za razliku od pregovora o uspostavi izvršne vlasti, nešto su uspješniji bili oni o zakonima o popisu stanovništva, sustavu državne pomoći te statusu imovine bivše SRBiH koja bi trebala biti prepisana na sadašnju državu BiH. Dogovorena je i uspostava parlamentarnog povjerenstva koje bi trebalo pripremiti izmjene ustava odnosno izbornog zakona s ciljem eliminiranja diskriminacije pripadnika manjinskih etničkih skupina. Novi krug međustranačkih pregovora, kako je najavljeno, trebao bi uslijediti 26. rujna.

ZAGREB - Vijeće sigurnosti UN-a ponovno je imenovalo Sergea Brammertza za glavnog tužitelja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, ali s kraćim mandatom, ovaj put do 31. prosinca 2014. godine, kada bi sud trebao završiti s radom, priopćio je u četvrtak ICTY. Vijeće sigurnosti jednoglasno je to učinilo u New Yorku na prijedlog glavnog tajnika UN-a, ističući da se taj mandat može završiti i prije kraja 2014. godine, ovisno o dovršetku rada ICTY-ja. Vijeće sigurnosti ranijim je rezolucijama pozvalo ICTY da poduzme sve potrebne mjere da dovrši svoj posao najkasnije do 31. prosinca 2014. godine, no predsjednik suda Patrick Robinson u svom posljednjem izvješću Vijeću sigurnosti u svibnju ove godine istaknuo je kako bi se neki predmeti poput onog protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića mogli protegnuti i u 2015. godinu. Brammertz je prvi put imenovan glavnim haaškim tužiteljem u studenome 2007. godine na mandat od četiri godine.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko imenovao je poljskog diplomata Dariusza Bachuru za voditelja područnog odjela svoga ureda (OHR) u Banjoj Luci, a Britanca Chrisa Benneta, koji je do sada obnašao tu dužnost, zadržao je na mjestu svoga zamjenika s posebnim ovlastima za Mostar. Kako je u četvrtak priopćeno iz Inzkova ureda u Sarajevu, ta su imenovanja dokaz nakane OHR-a da nastavi poduzimati sve mjere kojima će se osigurati puna provedba Daytonskog sporazuma. Chris Bennet vodio je banjalučki odjel OHR-a od 2009. godine a ranije je obnašao dužnost direktora komunikacija OHR-a.

Poljski diplomat Bachura obnašao je, među ostalim, dužnost poljskog veleposlanika u Makedoniji a bio je na službi i u veleposlanstvima svoje zemlje u Zagrebu, Budimpešti i Ljubljani.

ZAGREB/TRIPOLI - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron pozvali su u četvrtak u Tripoliju pobjednike da se suzdrže od odmazde i obećali da će poduprijeti tranziciju u Libiji, a za pomoć u sklopu NATO-ove operacije rečeno im je da bi mogli biti plaćeni naftom i ugovorima u obnovi, javljaju agencije. Samo tri tjedna pošto su ustanici uz pomoć zračnih udara NATO-a svrgnuli režim Moamera Gadafija, dvojica europskih dužnosnika dočekana su u Tripoliju kao heroji, jer su čelnici zemalja koje su predvodile NATO-ovu operaciju udara na Gadafijeve snage. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafom Abdelom Džalilom i Mahmudom Džibrilom, Sarkozy i Cameron obećali su nastavak vojne pomoći sve dok Gadafi ne bude uhvaćen, a svaki pedalj Libije oslobođen. "Gadafi je opasnost, posao treba završiti. NATO-ov angažman u Libiji nije završen", rekao je Sarkozy i zatražio pobjednike da se suzdrže od "osvete" i obračuna", javlja AFP. "Nastavit ćemo misiju NATO-a sve dok bude potrebno pod mandatom rezolucije 1973 UN-a kako bismo zaštitili civile", rekao je Cameron i poručio Gadafiju i onima koji ga brane da je gotovo. "Vojni plaćenici moraju se vratiti kući", rekao je Cameron. Abdel Džalil i Džibril zahvalili su na pomoći "saveznika i prijatelja", prenosi Reutes. "Cijenimo te napore i oni će imati prioritet", rekao je Abdel Džalil, govoreći o budućim poslovima u naftnom sektoru i obnovi zemlje. NTC će "poštovati sve legitimne ugovore" koje je s inozemnim partnerima sklopila Gadafijeva vlada, rekao je i najavio reviziju u mjeri u kojoj su neki ugovori sklopljeni uz financijsku korupciju. "Kao član prethodne vlade znam dobro da su cijene bile iznad onih koje vrijede u svijetu", rekao je. Cameron je najavio da će London odmrznuti 12 milijardi funta (13,7 milijardi eura) imovine Gadafijeva režima čim to dopusti Vijeće sigurnosti UN-a, a London i Pariz takvu će rezoluciju predložiti u petak.

TRIPOLI - Oružane snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u Misrati izvijestile su u četvrtak da su njihovi borci ušli u Sirt, uporište pristaša Momera Gadafija. "Revolucionari iz Misrate došli su do mosta Al Garbijata u Sirtu", ističe u priopćenju vojno vijeće u Misrati, velikom pobunjeničkom gradu sjeverozapadno od Sirta. Sirt, 360 km istočno od Tripolija, zavičaj odbjeglog vođe, jedno je od posljednjih uporišta koji još nisu u rukama novih libijskih vlasti. U četvrtak ujutro više stotina kamioneta na kojima je bilo postavljeno teško oružje, pošlo je iz Misrate na istok, krećući se duž obale. Dio povorke pošao je prema Sirtu, dio kroz pustinju, a treći dio je ušao dublje na jug, pošto je na nj pucano iz automatskog oružja u Vadi Beju. Dok ustanici polako napreduju na istok, novinar France Pressea je dobio nepotvrđenu informaciju o NATO-ovu napadu na konvoj vozila Gadafijevih snaga koji se kretao na jug, pedesetak kilometara od Sirta. Otkako je prije šest dana istekao rok NTC-a Gadafijevim snagama u tome gradu za predaju oružja, postrojbe i oružje nagomilano je na cesti uz obalu uoči ofenzive, dok NATO-ovi zrakoplovi nastavljaju svoje udare.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas najvjerojatnije će se isti dan, 23. rujna, naći za govornicom Opće skupštine UN-a i argumentirati svoja stajališta o zahtjevu za priznanjem palestinske države, javljaju agencije u četvrtak. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je novinarima u Jeruzalemu kako će se idući tjedan obratiti Ujedinjenim narodima i pozvati Palestince da radije pregovaraju o miru s Izraelom nego da traže punopravno članstvo palestinske države u UN-u, prenose agencije. "Odlučio sam uputiti te dvije poruke o izravnim mirovnim pregovorima i traženju mira", rekao je Netanyahu novinarima. "Odlučio sam tu poruku iznijeti sljedeći tjedan u govoru pred Općom skupštinom". Palestinski predsjednik Mahmud Abas u srijedu je, podsjeća Reuters, obećao da "nema odustajanja" od namjere da Palestinci zatraže punopravno članstvo u UN-u, budući da nema pregovora s Izraelom nakon što su prije godinu dana zamrznuti zbog spora oko gradnje židovskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali. Sjedinjene Države su najavile da će u Vijeću sigurnosti staviti veto na taj prijedlog jer smatraju da bi stvaranje palestinske države morao biti ishod mirovnih pregovora s Izraelom.

ISTANBUL - Sirijska oporba je u četvrtak u Istanbulu objavila popis s imenima 140 članova Nacionalnog vijeća koje će koordinirati njezinu borbu protiv režima u Damasku, izvijestio je novinar agencije France-Pressea. Oporba je na tiskovnoj konferenciji istaknula da se ujedinila na trima načelima: nastavku borbe protiv režima Bašara al-Asada, odbijanju uporabe sile kao sredstva te borbe i očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije. Jaser Tabara, član vijeća, dodaje da članovi vijeća nisu za intervenciju izvana. Šezdeset posto članova vijeća dolazi iz Sirije, a ostatak su disidenti koji žive u inozemstvu, rekao je Abdulbaset Sida, član vijeća. Više od polovice članova su mladi revolucionari, dodaje Ahmed Ramadan, također njegov član. Organizatori su objavili tek 72 imena, a ostala ne žele otkriti iz sigurnosnih razloga. Tabara napominje da vijeće zasad "službeno ne zastupa revoluciju". Siriju od 15. ožujka potresaju neviđeni prosvjedi koje vlasti guše silom. Po podatcima UN-ove Visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay, 2.600 ljudi je ubijeno u toj represiji.

STRASBOURG - Europski je parlament pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na hitan odlazak s dužnosti jer je potpuno izgubio legitimnost uporabom sile protiv prosvjednika. U rezoluciji koja je prihvaćena u Strasbourgu, Parlament traži od predsjednika Bašara al-Asada i njegova režima da odmah odstupe s vlasti. U rezoluciji su zastupnici također kritizirali "eskalaciju uporabe sile protiv mirnih prosvjednika i brutalno i sustavno proganjanje aktivista koji traže demokraciju, te branitelja ljudskih prava i novinara". Zastupnici traže "neovisnu, transparentnu i učinkovitu istragu o ubojstvima, uhićenjima, samovoljnim zatvaranjima i slučajevima nestanaka ili mučenja koja su izvodile sirijske snage sigurnosti". U srijedu je poljski državni tajnik za vanjske poslove Mikolaj Dowgielewicz, čija zemlja predsjeda EU-om, rekao da s tim režimom više nema budućnosti za Siriju, te da misle da se predsjednik Asad mora otići. EU i SAD traže odlazak sirijskog predsjednika od sredine kolovoza.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu na "usklađeno" djelovanje u Siriji, podsjetivši na "neispunjena obećanja" sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Ban koji se oglasio šest mjeseci nakon početka krvave represije u Siriji nad oporbenim prosvjednicima, rekao je na tiskovnoj konferenciji da međunarodna zajednica mora djelovati, dok sirijski čelnik zanemaruje pozive Arapske lige i drugih međunarodnih ustanova na prekid nasilja. "Predsjednik nije ispunio svoja obećanja, što je previše, previše je. Međunarodna zajednica mora doista početi usklađeno djelovati i jednodušno nastupati", rekao je. Rusija i Kina protive se donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se predviđa uvođenje sankcija Siriji. Točno šest mjeseci nakon početka prosvjeda u Siriji koje su vlasti silovito ugušile, oporba je u četvrtak objavila sastavljanje Nacionalnog vijeća za koordinaciju borbe protiv režima, koji žele svrgnuti. U represiji u Siriji poginulo je više od 2.600 ljudi, uglavnom civila, po podatcima UN-a.

WASHINGTON/ZAGREB - Zapovjednik operacija Al Kaide u Pakistanu, Abu Hafs al Šahri, ubijen je ranije ovoga tjedna, potvrdili su u četvrtak visoki američki dužnosnici, prenosi američka TV mreža ABC News. Al Šahri, ubijen u pakistanskoj pokrajini Waziristan "igrao je ključnu operativnu i upravljačku ulogu u skupini", rekao je visoki dužnosnik za ABC News. Dužnosnik je kazao da je Al Šahri bio teroristički vođa zadužen za protuameričke operacije u regiji, te da je surađivao s pakistanskim talibanima u pripremi napada u Pakistanu. "To je još jedan udarac jezgri Al Kaide u Pakistanu", rekao je dužnosnik. Al Šahrijeva smrt uslijedila je manje od mjesec dana nakon što je drugi zapovjednik Al Kaide, Atija Abd al Rahman, također ubijen u Pakistanu. Nakon što je u svibnju ubijen osnivač i dugogodišnji vođa Al Kaide, Osama bin Laden, SAD-u je u posljednjih nekoliko mjeseci uspjelo uhvatiti ili ubiti nekoliko visoko rangiranih pripadnika te skupine, uključujući zapovjednika Šeika Saida al Masrija i Ilijasa Kašmirija, čelnika Al Kaidi srodne skupine.

ZAGREB/ASTRAHAN - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev održali su sastanak u četvrtak u Astrahanu, na jugu europskog dijela Rusije, prije početka Foruma međuregionalne suradnje između Rusije i Kazahstana na kojemu obojica sudjeluju, javljaju ruski mediji. Tijekom susreta Nazarbajev je rekao da su odnosi između dviju zemalja primjer plodonosne suradnje koja je vrlo važna u svjetlu izgleda za razvoj carinske unije. Medvedev je rekao da je u odnosima između dviju zemalja sve odlično, ali da to ne znači da nemaju o čemu razgovarati. Jedna od važnih tema foruma je suradnja na području sigurnosti.

BUENOS AIRES - Najmanje je 90 ljudi ozlijeđeno u novom sudaru tramvaja, autobusa i kamiona u Buenos Airesu, gdje je prije samo dva dana u sudaru dvaju vlakova i autobusa poginulo 11 ljudi, a više od 200 ih je ozlijeđeno, objavile su službe gradskog prijevoza. "Devedeset ljudi je ozlijeđeno, većinom lakše, a nema smrtno stradalih ni teško ranjenih", rekao je dužnosnik gradskog prijevoza. Gradski autobus se sudario s kamionom, koji je potom odbačen u tramvaj. Dvadesetak kola hitne pomoći je prevezlo ozlijeđene u pet bolnica u Buenos Airesa, rekao je isti dužnosnik. Nesreća se dogodila u istoj četvrti gdje je 48 sati ranije u sudaru dvaju vlakova i autobusa na pružnom prijelazu poginulo 11 ljudi.

BHUBANESWAR - Najmanje je 26 osoba izgubilo život, a gotovo dvjesto tisuća je evakuirano u velikim poplavama u državi Orissi, na istoku Indije, priopćile su u četvrtak mjesne vlasti. Poplave u Orissi posljedica su obilnih monsunskih kiša zbog kojih su se rijeke izlile iz svojih korita. Organizirane su velike akcije spašavanja, a hrana se stradalima doprema helikopterima. "U poplavama je 26 ljudi poginulo, a 12 ih se smatra nestalima", rekao je ministar mjesne vlade za upravljanje katastrofama Surya Narayan Patra. "Evakuirali smo 193.000 stanovnika", dodao je, upozorivši da bi broj žrtava mogao rasti. Ovim poplavama pogođen je 2,1 od 40 milijuna stanovnika u toj državi na istoku Indije u kojoj uragani i plimni valovi nisu rijetkost. U devetnaest od 40 okruga u toj državi proglašeno je "stanje prirodne nepogode", potopljeno je 4.100 sela, a 1.300 sela je prometno odsječeno, rekao je Patra. U susjednom Pakistanu, monsunske kiše su odnijele 270 života, a gotovo 200.000 stanovnika je izgubilo krov nad glavom, po posljednjim službenim podatcima.

LONDON - Velika akcija spašavanja rudara zatrpanih u jednom ugljenokopu počela je u četvrtak u Walesu, na zapadu Velike Britanije. Nesreća se dogodila u malom rudniku Gleisionu, pokraj Swansea, u području koje je kolijevka nekad snažne britanske rudarske industrije. Danas u Velikoj Britaniji radi tek nekoliko rudnika, nakon njihova nepovratnog gašenja u drugoj polovici 20. st. Isprva je sedam osoba bilo zatrpano u ventilacijskom oknu tog privatnog rudnika, rekao je glasnogovornik policije. "Tri rudara uspjela su izaći, jednog među njima morali smo hospitalizirati", dodao je. Glasnogovornik nije ništa rekao o njegovu zdravstvenom stanju. U četvrtak poslijepodne još je trajala "teška operacija" radi pronalaženja preostale četvorice, rekla je policija, koja napominje da nije bila riječ o "odronu", već o "problemu s vodom", ali nije potvrdila da je rudnik poplavljen.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙