FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ADB: usporava rast azijskih gospodarstava u razvoju

Autor: vmom
MANILA, 14. rujna 2011. (Hina/AFP) - Azijska gospodarstva u razvoju ostvarit će u ovoj i idućoj godini slabiji rast no što se ranije očekivalo, budući da ključni trgovinski partneri smanjuju narudžbe zbog zabrinutosti oko globalnog gospodarstva, objavila je u srijedu Azijska razvojna banka (ADB).

Po istraživanju ADB-a, gospodarstva u regiji ostvarit će rast od 7,5 posto u ovoj godini, čime je snižena travanjska prognoza prema kojoj se očekivao ovogodišnji rast od 7,8 posto. U 2012. očekuje se rast također u visini 7,5 posto, nasuprot ranije procijenjenih 7,7 posto.

Slabija potražnja u SAD-u i Europi i dalje baca sjenu na regiju, kaže se u izvješću banke sa sjedištem u Manili, te dodaje da je rast izvoza u vodećim gospodarstvima, uključujući trgovinske divove poput Kine, izrazitije usporio.

"Istodobno, snažna domaća potrošnja i širenje trgovine unutar regije pomažu podupirati i dalje solidne razine gospodarskog rasta u azijskim zemljama u razvoju. Od početka globalnog oporavka rast izvoza u Kinu iz nekoliko azijskih gospodarstava bio je snažniji od njihova izvoza u ostatak svijeta", kazao je bančin glavni ekonomist Changyong Rhee.

Istočna Azija, uključujuči Hongkong, Kinu, Južnu Koreju i Tajvan, sa stopom rasta od 8,1 posto u 2011. ostaje ključni pokretač azijskih gospodarstava u razvoju, navodi se u izvješću. Iduće bi godine rast trebao blago usporiti na osam posto zbog usporavanja kineskog gospodarstva.

Inflacijom pogođena južna Azija ove će godine zabilježiti rast od 7,2 posto, uz očekivanu inflaciju od čak 9,1 posto, dok će u 2012. ta regija predvođena Indijom ubrzati rast na 7,7 posto.

Stope rasta za gospodarstva jugoistočne i srednje Azije također su blago snižene, na 5,4 odnosno 6,1 posto za 2011. Za iduću godinu prognoziraju se stope rasta od 5,6 odnosno 6,6 posto.

Na Pacifiku, sirovinama bogate Papua Nova Gvineja, Istočni Timor i Solomonski otoci, ove će godine podići stopu rasta regije na 6,4 posto, dok bi iduće on trebao usporiti na 5,5 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙