FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centralne banke moraju se pripremiti za slabiji rast – OECD

Autor: gple
PARIZ, 8. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Razvijene zemlje suočene su s oštrim usporavanjem rasta na kraju godine, pri čemu Njemačku čeka i pad aktivnosti, ocijenila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj, pozivajući središnje banke da zadrže kamatne stope na niskoj razini ili poduzmu druge mjere kako bi poduprle rast.

OECD je znatno snizio prognoze iz svibnja, upozoravajući ipak da promjena metodologije izračuna onemogućuje precizne usporedbe.

Za skupinu najbogatijih razvijenih zemalja G7 OECD sada prognozira rast u trećem tromjesečju po prosječnoj stopi od 1,6 posto u odnosu na isto tromjesečje lani. U posljednja tri mjeseca rast bi trebao usporiti na samo 0,2 posto.

Po procjenama OECD-a, trend usporavanja posebno će teško pogoditi Njemačku, koja će u trećem tromjesečju zabilježiti godišnju stopu rasta od 2,6 posto da bi u posljednja tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu pale za 1,4 posto.

Američko gospodarstvo trebalo bi pak u tekućem tromjesečju porasti za 1,1 posto dok bi u narednom tromjesečju rast trebao usporiti na 0,4 posto.

Pritom u OECD-u upozoravaju da zbog iznimnih neizvjesnosti najnovije prognoze imaju neuobičajeno veliku marginu greške. Organizacija će cjelovite prognoze objaviti do kraja godine.

Budući da još nije moguće sagledati sve posljedice nedavnih dužničkih nevolja u Europi i Sjedinjenim Državama, u OECD-u upozoravaju na značajan rizik da bi rast mogao biti još i slabiji. Ipak, isključili su mogućnost recesije nalik onoj u razdoblju financijske krize 2008/2009.

S obzirom na pogoršane prognoze, smatraju da bi središnje banke trebale zadržati ključne kamatne stope na važećoj razini.

"Ako se u narednim mjesecima pojave naznake tvrdokornije slabosti ili rizik opetovanog klizanja gospodarstva u recesiju, kamatne stope trebale bi biti snižene tamo gdje za to ima prostora", istič u OECD-u.

Budući da su u Sjedinjenim Državama i Japanu već blizu nuli, OECD sugerira da središnje banke po potrebi razmotre mogućnost novih intervencija na tržištima vrijednosnica i da čvrsto obećaju da će zadržati kamatne stope na niskim razinama kroz dulje vrijeme.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙