FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC snizio procjenu potražnje za naftom

Autor: mpuk
KAIRO, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) oštro je u ponedjeljak revidirala naniže prognozu svjetske potražnje za naftom za ovu godinu, a očekuje da će potrošnja ostati slaba i u 2012., pozivajući se na slabi gospodarski rast u ključnim industrijaliziranim zemalja i na slabu sezonu vožnje u SAD-u.

Grupa 12 zemalja koja isporučuje oko trećine svjetske nafte snizila je prognozu globalne potražnje za naftom za 150.000 barela dnevno za 2011. i za 40.000 barela nafte dnevno za 2012., istaknuvši da "turbulencije u oporavku svjetskog gospodarstva su rezultirale znatnom neizvjesnošću vezano za rast potražnje u idućoj godini".

Ukupno u kartelu prognoziraju da će u ovoj godini svjetska potražnja za naftom iznositi 87,99 milijuna barela dnevno. U kolovozu prognozirali su dnevnu potražnju od 88,14 milijuna barela. U idućoj bi godini potražnja za naftom trebala iznositi 89,26 milijuna barela dnevno, predviđa OPEC.

"Prognoza potražnje za naftom u idućoj godini temelji se na pretpostavkama kao što su veći BDP, više maloprodajne cijene naftnih derivata, snažno kinesko gospodarstvo i neizvjesnost u ukupnom svjetskom gospodarstvu u 2012.", objavio je OPEC.

"Iako prognoza za 2012. podrazumijeva dva scenarija, niži smjer je vjerojatniji. Lošiji od očekivanja rezultati američkog gospodarstva mogli bi sniziti svjetski rast potražnje za naftom", za 200.000 barela dnevno, upozoravaju u OPEC-u.

"Neizvjesnosti na tržištu nafte jačaju paralelno posustajanju i slabijoj vidljivosti oporavka globalnog gospodarstva", objavio je OPEC u rujanskom mjesečnom izvješću o tržištu nafte. "Posljednjih nekoliko mjeseci usporavanje gospodarskog rasta zabilježeno je u gotovo svakom većem gospodarstvu".

OPEC je također snizio procjenu proizvodnje sirove nafte članica OPEC-a u ovoj godini za oko 100.000 barela dnevno.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙