FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se pad cijena europskih dionica

Autor: neba
LONDON, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros nastavile padati zbog strahovanja ulagača da će vodeća svjetska gospodarstva uroniti u novu recesiju i da europski političari nemaju rješenje za dužničku krizu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,3 posto, na 913 bodova, nakon što je jučer potonuo 4,8 posto, što je njegov najveći dnevni pad od ožujka 2009. godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,2 i 2,3 posto.

Ulagače zabrinjavaju slabi makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva.

„Tržište u cijene dionica uračunava novu recesiju, no mislim da je to pogrešno. Cijene nekih dionica pale su na smiješne razine“, kaže Lothar Mentel, direktor u tvrtki Octopus Investments.

Jučer su pod snažnim pritiskom bile dionice banaka jer se ulagači plaše da će dužnička kriza u eurozoni nanijeti velike gubitke bankama i izazvati krizu cijelog financijskog sustava.

„Zavladala je panika po pitanju europskih banaka. Europske vlade jamče za europske banke, no ako same vlade nisu stabilne, ni banke neće biti stabilne“, kaže Mentel.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros su cijene dionica britanskog Barclaysa i Deutsche banke oslabile daljnjih 1 posto.

Pod pritiskom je i energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte. Dionica Totala pojeftinila je 1, a BP 1,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,5 posto, na 8.719 bodova. U cijelom ovom tjednu taj je indeks izgubio 2,7 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙