FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalinić najavio konferenciju "Civilna zaštita u 21. stoljeću"

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalilnić danas je na konferenciji za novinare najavio specijalističku konferenciju "Civilna zaštita u 21. stoljeću", koja će se održati 15. rujna, naglasivši kako je riječ o prvom stručnom skupu u Hrvatskoj koji obrađuje temu civilne zaštite.

Konferencija za koju je prijavljeno 150 sudionika održat će se u gradskoj Skupštini, a nakon nje na jezeru Bundeku bit će održano prvo postrojavanje gradske Specijalističke postrojbe Civilne zaštite (CZ) za spašavanje iz ruševina i Specijalističkog tima za spašavanje iz vode te će biti postrojeno oko 400 ljudi.

Dan kasnije, 16. rujna, bit će održana i vježba evakuacije i spašavanja u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj - koja će početi u operacijskoj dvorani, za vrijeme operacije.

Kalinić je naglasio da je "danas obveza svih jedinica lokalne (regionalne) uprave u Hrvatskoj organizirati civilnu zaštitu na svom području, ali je i moralna obveza svih građana da u skladu sa svojim mogućnostima sudjeluju u Civilnoj zaštiti". "Na taj način pomažu sami sebi i svojim sugrađanima", istaknuo je.

Izjavio je da je "prema procjeni Ugroženosti Grada Zagreba koju je izradio Ured, a donijela Skupština u ožujku ove godine, Zagrebu potrebno 4330 pripadnika civilne zaštite", a da danas grad ima ustrojeno 2.500 pripadnika CZ-a i to zapovjedništva, specijalističke timove za spašavanje iz ruševina i za spašavanje iz vode, voditelje skloništa i povjerenike u mjesnim odborima.

Naglasio je da "do kraja godine preostaje ustrojiti dva specijalistička tima za logistiku te one najveće – timove opće namjene po gradskim četvrtima".

Na upit novinara kako je zadovoljan sa statusom civilne zaštite u Zagrebu, Kalinić je odgovorio kako do travnja 2008., kada je osnovan Ured kojemu je na čelu, jednostavno nije bilo ničega.

"Stvari su se počele kretati na bolje kad je osnovana Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a što se tiče Zagreba stvar je krenula bitno na bolje kad je osnovan Ured za upravljanje u hitnim situacijama", dodao je i ocijenio da je situacija u Zagrebu daleko od idealne. No, nastavio je, stvari su pokrenute i idu k realizaciji, a brzina ovisi o materijalnim sredstvima.

Podsjetio je da je u medijima bilo ismijavanja Ureda, međutim, kako je rekao, s Japanom se definitivno "priča okrenula".

Rekao je i da je Ured u svojim planovima predvidio 81 mjesto na kojemu bi bila šatorska naselja te smatra da bi svaka bolnica trebala imati heliodrom. Zasad ga ima jedino bolnica u Dubravi i to samo za dnevno slijetanje, naveo je.

Najavio je i da će od 1. listopada u vrtićima, osnovnim školama i domovima zdravlja krenuti s edukacijskom kampanjom što je potrebno učiniti u slučaju potresa, a svi materijali građanima su dostupni i na internetskoj stranici grada Zagreba.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙