FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska noć šišmiša

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Svake godine u kolovozu europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska, obilježavaju Europsku noć šišmiša kako bi upozorile javnost na potrebu zaštite šišmiša, kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo.

Europska noć šišmiša obilježava se već 15 godina diljem Europe pod okriljem EUROBATS-a, a uz to se ova i sljedeća godina obilježavaju kao Godine šišmiša - 2011. na razini Europe, a 2012. kampanja se proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ova programa za okoliš (UNEP) i Konvencije o migratornim vrstama (CMS). Pokrenuta je i zajednička internetska stranica Godine šišmiša na adresi http://yearofthebat.org/.

Na svijetu ima više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je 177 vrsta ugroženo, čak 204 vrste nisu dovoljno poznate, a pet ih se vodi kao izumrle.

U Hrvatskoj će se Europska noć šišmiša ove godine obilježiti u Parku prirode Medvednici, Parku prirode Kopačkome ritu, Nacionalnom parku Krki, Nacionalnom parku Brijunima i Zoološkome vrtu grada Zagreba, a razne aktivnosti planiraju i Državni zavod za zaštitu prirode te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije, doznaje se u Ministarstvu kulture.

Hrvatska je od 2000. jedna od 33 zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i Sredozemlje i sa svojih 35 vrsta, od 52 vrste na tom području, jedna je od najbogatijih faunom šišmiša. U Hrvatskoj se jedna vrsta smatra regionalno izumrlom, tri su vrste ugrožene, tri su rizične, pet je nedovoljno poznatih vrsta i pet potencijalno ugroženih, tako da se za 50 posto vrsta na teritoriju Hrvatske moraju primijeniti različite aktivnosti vezane uz zaštitu i praćenje i promatranje.

U Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu kako su šišmiši iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju mnogih biljaka koje cvatu noću i kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca te su tako pokazatelj zdravlja okoliša. Šišmiše ugrožava gubitak skloništa i lovnog staništa. Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mladunče na godinu, a budući da je njihova smrtnost viša i od 50 posto, populacije pojedinih vrsta vrlo se teško oporavljaju.

U subotu, 27. kolovoza, Javna ustanova Park prirode Medvednica organizira Noć šišmiša od 11 do 19 sati kod Planinarskog doma Glavice. Za najmlađe posjetitelje bit će organizirane igra potrage za šišmišima i različite radionice, svoj rad predstavit će udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša, posjetitelji će moći doznati sve o navikama šišmiša, koristi od njih i njihovoj ugroženosti, a prikazat će se i rad ultrazvučnog detektora koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk koji čovjek može čuti.

Prezentacije o važnosti šišmiša u ekosustavu te demonstraciju ultrazvučnog detektora organizira u subotu i Park prirode Kopački rit, a u ponedjeljak, 29. kolovoza, i Javna ustanova Nacionalni park Krka.

U subotu, 3. rujna, tradicionalna Noć šišmiša održat će se u Zoološkome vrtu grada Zagreba, gdje će posjetitelji pod okriljem noći moći upoznati šišmiše i sudjelovati u edukativnim radionicama.

U petak, 9. rujna, Europska noć šišmiša obilježit će se u Nacionalnom parku Brijunima također edukativnim radionicama za djecu i slušanjem šišmiša uz pomoć ultrazvučnog detektora.

Krajem rujna Državni zavod za zaštitu prirode organizira noć slušanja šišmiša na potezu Lenucijeve potkove u Zagrebu, a bit će predstavljene i publikacije o šišmišima koje je Zavod tiskao u povodu Godine šišmiša.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije organizirat će radionice u eko-osnovnim školama na području te županije od listopada 2011. do ožujka 2012. godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije organizirat će prezentacije o značenju šišmiša u šumskim ekosustavima.

Prigodne aktivnosti s temom šišmiša najavljene su i na riječkom području krajem rujna, a organizirat će ih Prirodoslovni muzej Rijeka, grad Rijeka i Hrvatsko biospeleološko društvo.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙