FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijetu 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Haaški sud proglasio je u utorak bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici. Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima u ožujku ove godine zatražilo da se Perišića proglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora. Perišić je u pritvor haaškoga suda dobrovoljno stigao 7. ožujka 2005. godine, a do početka suđenja 2. listopada 2008. godine vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

BUDIMPEŠTA - Imunitetno povjerenstvo mađarskog parlamenta u utorak je predložilo ukidanje imuniteta bivšem premijeru Ferencu Gyurcsanyu zbog njegove navodne umiješanosti u problematični projekt gradnje kasina kraj mjesta Sukora na zapadu zemlje. Šestero članova povjerenstva poduprlo je tu odluku, a dvoje je bilo protiv, rekao je nakon sjednice predsjednik povjerenstva Gyorgy Rubovszky. Ured istražitelja bavi se tvrdnjama da je od 2009. državi nanesena velika šteta ugovorima o zamjeni nekretnina u vezi s projektom Sukoro. Bivši socijalistički premijer dovodi se u vezu s tom investicijom od milijardu dolara koja je bila planirana na zemljištu uz jezero Velence, popularno turističko odredište. Gyurcsany je te tvrdnje odbacio kao "apsurdne". Rekao je da je to politički motiviran slučaj i sam tražio ukidanje imuniteta.

OUAGADOUGOU - Izvor blizak predsjedništvu Burkine Faso izjavio je za Reuters u utorak da nije upoznat s planom o dolasku libijskog čelnika Moamera Gadafija u tu zapadnoafričku zemlju. "To nije istina. Mi nismo upoznati s tim", kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Libijski konvoj od 10 vozila, navodno natovaren zlatom i novcem, ušao je u Niger u ponedjeljak kasno navečer, izjavio je u utorak jedan dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) pozivajući se na Tuareze, nomadska plemena nastanjena u saharskom području sjeverne Afrike po državama Nigeru, Nigeriji, Burkini Faso, Senegalu, Maliju, Alžiru i Libiji. Francuski vojni izvor je prenio kako mu je rečeno da su se vojnom konvoju možda priključili Moamer Gadafi i njegov sin Saif al-Islam na putu prema Burkini Faso, izoliranoj zapadnoafričkoj zemlji koja graniči s Nigerom i koja je navodno Gadafiju i njegovoj obitelji ponudila azil. "Kasno sinoć 10 vozila sa zlatom, eurima i dolarima prešla su iz Džufre u Niger uz pomoć Tuarega iz nigerskog plemena", rekao je Fathi Badža, čelnik odbora NTC-a za političke i međunarodne poslove, u telefonskoj izjavi za Reuters. On je kazao kako vjeruje da se konvoj sastoji od Gadafijevih pristaša koji bježe iz Libije. Novac je u vozila natovaren u poslovnici libijske središnje banke u Gadafijevu rodnom gradu Sirtu. Također je rekao da ne može potvrditi izjave francuskih i nigerskih vojnih izvora da je dvjesto libijskih vojnih vozila ušlo u Niger još u ponedjeljak.

RIM - Radnici diljem Italije krenuli su u utorak u štrajk dok vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija pokušava osigurati parlamentarnu potporu za paket oštrih mjera štednje. Očekuje se da će osmosatni štrajk koji je sazvao CGIL, najveći talijanski sindikat, izazvati probleme u javnom prijevozu i u zračnom prometu. Štrajk, sazvan u znak prosvjeda zbog mjera kojima je cilj uštedjeti 45,5 milijardi eura, poklopio se s otvaranjem rasprave u Senatu za koju se vlada nada da će iznjedriti brzo odoborenje paketa koji zatim ide u donji dom parlamenta. U neuobičajenoj izjavi koja je naglasila težinu situacije nakon prodaje talijanskih obveznica u ponedjeljak, predsjednik Giorgio Napolitano je rekao da je potrebna hitna akcija kako bi se povratilo povjerenje u javne financije i dodao je da je pozvao sve stranke da ne blokiraju mjere koje su potrebne za vraćanje vjerodostojnosti. On je rekao da je vrijeme da se uvedu mjere koje će "ojačati učinkovitost i vjerodostojnost" paketa oštrih mjera štednje usvojenog u parlamentu prošlog mjeseca. Taj paket se trenutačno revidira.

SYDNEY - Muškarac s ruksakom u kojem je navodno bomba drži u odvjetničkom uredu blizu sydneyskoga obiteljskog svoju kćer kao taokinju, objavili su u utorak australski mediji. Policija je blokirala područje sydneyskoga predsgrađa Parramatte i objavila da je riječ o "talačkoj krizi", javio je BBC. Po javljanju nekih medija, naoružani muškarac drži kao taokinju svoju 10-godišnju kćer, a trebao je u utorak biti na sudu u procesu odlučivanja o skrbništvu nad djetetom. Muškarac star oko 50 godina navodno je ušao u odvjetnički ured i tražio odvjetnika kojega nije bilo. "On je danas trebao ići na sud, ali nije našao tu osobu i mislim da je jednostavno puknuo", rekla je Betty Hor, službenica koja je bila sama u uredu. Tada je rekao da mu je u ruskaku bomba i zatvorio se zajedno s kćeri u ured, javio je Reuters. Nakratko se pojavio na prozoru bez majice i s odvjetničkom perikom na glavi. Po policijskom priopćenju, stanje je veoma napeto i opasno. Još se ne objavljuju pojedinosti o muškarčevu motivu niti o tome ima li on doista bombu. Policija je objavila kako bi se pregovori s njime mogli rastegnuti do duboko u noć.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙