FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska bi ove godine mogla ostvariti rast BDP-a od svega 0,6 posto, a solidan oporavak gospodarstva očekuje se tek iza 2012. godine, upozorio je danas direktor Odjela za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria Banke Hrvoje Stojić. Predstavljajući najnovije analize gospodarskih kretanja, Stojić je ocijenio da je Hrvatska trenutno u fazi "kreni-stani" oporavka jer se u drugom i trećem tromjesečju očekuje blagi rast BDP-a, a u četvrtom kvartalu mogući su stagnacija ili blagi pad BDP-a. Prognoza gospodarskog rasta za 2011. smanjena je ispod 1 posto uslijed slabog oporavka industrijske proizvodnje i investicija, te pogoršanja u vanjskom okruženju, uzrokovanog prvenstveno krizom u eurozoni. Oporavak u Hrvatskoj kaska za drugim zemljama regije zbog toga što je vlast odgađala fiskalnu konsolidaciju a sada se sve više suočava s vanjskim pritiscima. Stojić zato procjenjuje da će rast i u idućoj godini biti nizak, oko 1,5 posto BDP-a, a pravi početak oporavaka, uz rast BDP-a od 2,5 posto, očekuje tek u 2013. godini. Fiskalni deficit će nakon ovogodišnjih 6 posto BDP-a ostati visok i u idućoj godini, za koju Stojić prognozira deficit iznad 5 posto, kao i nastavak rasta vanjskog duga, zbog zaduživanja javnog sektora, viših kamata i blagog slabljenja kune, sa 105,5 posto BDP-a u ovoj godini na 107,4 posto BDP-a u 2012. Zbog očekivanog fiskalnog stezanja nakon izbora i restrukturiranja državnog sektora, očekuje se daljnji rast nezaposlenosti na 13,7 posto u ovoj godini, te 13,5 posto u idućoj godini. S druge strane, nastavak slabe kupovne moći stanovništva, zamrzavanje rasta fiskalne potrošnje i stabilni tečaj snižavaju procjenu inflacije na 2 posto u ovoj, te 2,5 posto u idućoj godini.

ZAGREB - Dalekovod je potpisao ugovor o izradi, isporuci i montaži dionice dalekovoda Beričevo - Krško u Sloveniji, vrijedan 34,2 milijuna eura uključujući PDV, priopćeno je danas iz Dalekovoda. Riječ je o 80,4 kilometra dugoj dionici novog dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda, o čemu su u petak ugovor potpisali predstavnici Dalekovoda i Elektro-Slovenije (ELES). Ugovor uključuje građevinske, montažne i elektromontažne radove te isporuku čelične konstrukcije, a radovi na tome objektu odvijat će se tijekom 21 mjesec od potpisa ugovora. Investitor je ELES, na čiji su natječaj pristigle dvije ponude. Dalekovod je pobijedio kao vodeći član hrvatsko-slovenskog konzorcija Dalekovod Zagreb - Dalekovod Ljubljana - Elektroservisi Trzina. Drugi ponuđač bio je austrijsko-mađarski konzorcij VLB Leitungsbau GmbH & Ci KG - OVIT Zrt. Budapest. Konkurentski konzorcij žalio se na odluku ELES-a o izboru Dalekovoda, ali žalba je odbijena, napominje se u priopćenju.

ZAGREB - Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije-UNWTO o turizmu i medijima pod nazivom "Turizam u glavnim vijestima" u Zagrebu će 12. i 13. rujna ove godine okupiti do 500 sudionika iz Hrvatske i svijeta, a to je ujedno prva svjetska konferencija UNWTO-a kojoj će domaćin i suorganizator biti Hrvatska, odnosno hrvatska Vlada. te će zasigurno pridonijeti dodatnoj promociji Hrvatske i njenog turizma u brojnim svjetskim medijima, ističe ministar turizma Damir Bajs. Tom konferencijom UNWTO želi, kako naglašava Bajs, postići pomak u prezentiranju turizma u medijima da bude više u glavnim vijestima i na naslovnicama, a cilj je i jače pozicioniranje turizma u medijskim planovima te općenito unaprijeđenje medijske pokrivenosti turizma kao sektora važnog za gospodarski rast i održiv razvoj, otvaranje radnih mjesta, prevladavanje siromaštva, održavanje biološke i sve druge raznolikosti i drugog. Među sudionicima i predavačima na konferenciji se očekuju stručnjaci i izvjestitelji iz brojnih svjetskih medijskih kuća poput CNN-a, koji je i službeni medijski partner, te Time magazina, The Guardiana i drugih. Ministar Bajs ističe i da će se na konferenciji donijeti i tzv. zagrebačka deklaracija koja će na svjetskoj razini definirati određene preporuke za medije i turizam, a očekuje se i da će se glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai sresti s predstavnicima hrvatskog turističkog sektora i hrvatske Vlade.

ZAGREB - Udruga Franak upozorila je danas u priopćenju da bi se rješenje problema kreditnog zaduženja u švicarskim francima putem 'balon kredita' građanima moglo u budućnosti obiti o glavu, te je uputila javni poziv na pregovore Hrvatskoj udruzi banaka i većim poslovnim bankama o dugoročnim rješenjima. Ovih dana banke će klijentima početi nuditi varijantu takozvanih "balon-kredita", kao rješenje problema kreditnog zaduženja u švicarskim francima. Takvo "rješenje" bi se onima koji ga iz puke egzistencijalne nužde prihvate danas sutra moglo obiti o glavu kao još gori problem, upozorava Udruga Franak. Čelnici poslovnih banaka i premijerka Jadranka Kosor 17. kolovoza potpisali su dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima kojim se predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje na koje bi se nakon šest mjeseci obračunavala naknada od maksimalno 3,95 posto. Odgođeno bi se potraživanje za vrijeme trajanja punilo ili praznilo (otplaćivalo) ovisno o kretanju tečaja iznad ili ispod 5,80 kuna. Udruga Franak upozorava kako se lako može dogoditi da će nakon tri godine građane dočekati napuhani balon. U Udruzi se zalažu za dugoročna rješenja korisnicima kredita.

ZAGREB - Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prodano 29.612 automobila, što je 13,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci agencije Promocija Plus zasnovani na evidenciji MUP-a o novim registracijama. Tijekom kolovoza prodano je 2.812 automobila, što je 23,2 posto manje nego u srpnju i najmanje na mjesečnoj razini u dosadašnjem tijeku godine, ali i 5,6 posto više nego u lanjskom kolovozu. Gledano po markama, najveći tržišni udio na hrvatskom tržištu u prvih osam mjeseci od 11,8 posto ostvario je Volkswagen, koji je prodao 3.499 automobila. Na drugom mjestu je Opel s udjelom od 10,3 posto i 3.062 automobila, a treći je Renault sa 9,6 postotnim udjelom i 2.832 automobila. Među popularnijim markama su, redom po prodajnim rezultatima, Peugeot, Chevrolet, Škoda, Hyundai, Citroen, Ford i Dacia. Volkswagen je vodeći i prema prodaji u kolovozu, a slijede Renault, Opel, Peugeot i Chevrolet. Prema modelima, Opel Astra je najprodavaniji automobil u Hrvatskoj - u prvih osam mjeseci prodane su 1.342 Opel Astre. Po prodaji u prvih osam mjeseci slijede Škoda Octavia, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Hyundai I30 itd.

ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda, od 2. do 4. rujna, autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta prošlo je 402.049 vozila te je naplaćena cestarina u iznosu od 17,33 milijuna kuna bez PDV-a, doznaje se iz HAC-a. Promet vozila veći je za 12,83 posto u odnosu na prvi vikend rujna lani, dok je prihod od cestarine porastao 15,50 posto, pokazuju podaci HAC-a. Na autocesti Rijeka-Zagreb, po podacima istoimenog koncesionara, proteklog je vikenda na naplatnim kućicama u Lučkom na ulazu i izlazu bilo 162.254 vozila ili 13,28 posto više nego u prvom rujanskom vikendu lani (od 3. do 5. rujna 2010.). Po podacima ARZ-a, preko mosta Krk proteklog je vikenda prešlo 24.378 vozila, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast od 15,46 posto, a na naplatnoj postaji Rupa zabilježeno je 47.484 vozila ili njih 10,02 posto više. Na autocesti-Zagreb Macelj broj vozila je povećan u usporedbi s prvim rujanskim vikendom prošle godine za 11,46 posto, na 89.283 vozila, a prihod je porastao 12,68 posto, na 3,01 milijun kuna. Bina Istra je u razdoblju od 2. do 4. rujna na Istarskom ipsilonu zabilježila promet 100.487 vozila, što je za 15,76 posto više nego lani. Radi se o podacima s tri naplatna mjesta - tunel Učka, Umag i Pula, a iz Bina Istre napominju da se podatak za Umag uspoređuje s podatkom koji se u prošloj godini odnosio na naplatno mjesto most Mirna.

ZAGREB - Loše raspoloženje na svjetskim burzama danas pritišće i trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a pod utjecajem pada većine cijena dionica, Crobex je ponovno pao ispod psihološke granice od 2.000 bodova. Nakon što je početkom prošloga tjedna Crobex uspio preskočiti 2.000 bodova, jutros je ponovno pao ispod te razine. Oko podneva je bio u minusu 1,3 posto, na 1.986 bodova. Crobex10 spustio se 1,23 posto, na 1.083 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5 milijuna kuna, što je 1,6 milijuna manje nego u petak oko podneva. Na domaćem tržištu milijunski promet zasad je ostvaren tek dionicom HT-a, i to u visini od 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,41 posto, na 252 kune. Po visini prometa slijedi dionica Zagrebačke banke, sa 534.000 kune, i padom cijene za 2,69 posto, na 48,5 kuna. Većina najlikvidnih izdanja bilježi pad cijena. Pritom je dionica Belja oslabila 3,61 posto, Petrokemije 3,42 posto, a povlaštena dionica Adrisa 3,17 posto. Od pozitivnih cjenovnih pomaka izdvaja se rast cijene dionice Dalekovoda od 0,45 posto, na 190 kuna, uz promet od 60.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, ojačala prema euru za 0,02 posto, a prema švicarskom franku ojačala je za 0,20 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,476657 kuna, a franka 6,713952 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a oslabila prema američkom dolaru za 0,73 posto, te prema britanskoj funti za 0,39 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,287593 kune, a funte 8,543774 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙