FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled događaja iz Hrvatske u 12,30 sati:

KOPRIVNICA - Radovi na rekonstrukciji rodilišta Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici počinju danas a njihova vrijednost iznosi približno 300.000 kuna. Radove financira Županija koprivničko-križevačka decentraliziranim sredstvima, a po njihovu završetku očekuje se znatno poboljšanje uvjeta smještaja za rodilje. Najveća zamjerka naših rodilja bila je ta što svaka soba do sada nije imala tuš kabinu i wc. Taj bi prigovor trebao nestati nakon dva mjeseca, koliko će rekonstrukcija trajati, kazala je ravnateljica bolnice Gordana Slavetić. Napomenula je kako će zbog radova biti reorganiziran smještaj rodilja i novorođenčadi, ali da medicinska skrb neće biti narušena.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zaprimila je veći broj pismenih i usmenih upita građana vezanih uz izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, a većinom ih zanima mogu li na temelju odredbe članka 41. raskinuti svoje pretplatničke ugovore bez ikakvih financijskih posljedica. Kako bi se izbjegla preuranjena i pogrešna tumačenja zakona koja mogu dovesti do nesporazuma i sporova, HAKOM smatra potrebnim upozoriti javnosti na sadržaj odredbe članka 41. stavka 5. Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji kako se navodi glasi: pretplatnik ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora u bilo kojem trenutku. Pretplatničkim ugovorom može se utvrditi da pretplatnik, koji raskine ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora, mora platiti mjesečnu naknadu za ostatak razdoblja obveznog trajanja ugovora, ili naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje je ostvario ako je plaćanje te naknade povoljnije za pretplatnika. HAKOM ističe kako se ovaj zakonski članak primjenjuje osim u slučaju članka 42. stavka 7. Zakona, koji se odnosi na izmjene općih uvjeta poslovanja koje su nepovoljnije za pretplatnike. To znači, kako se navodi, da pretplatnici koji su sklopili ugovor s određenim rokom obveznog trajanja mogu raskinuti ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora uz određenu naknadu. Razlika u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje, po kojem su pretplatnici trebali platiti ukupni iznos svih preostalih mjesečnih naknada, jest u mogućnosti biranja povoljnijeg rješenja plaćanja: plaćanje svih preostalih mjesečnih naknada do isteka obveznog trajanja ugovora ili plaćanje naknade za iznos razlike koja je nastala kao posljedica ostvarenog popusta na proizvode i usluge.

ZAGREB - Sinoć, oko 21,15 sati, kod Ugljana, došlo je do udara ribarskoga broda Bonita, upisana u luku Rijeka, pod zapovjedništvom S.E (46) u brodicu registarske oznake „PR 1477“, kojom je upravljao M.H. (74), objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI). U nezgodi nema ozljeđenih osoba, a nije došlo ni do onečišćenja mora. Udarom je nastala manja materijalna šteta na brodici. Zapovjednik i voditelj brodice biti će tijekom dana saslušani u zadarskoj Lučkoj kapetaniji, nakon čega će protiv obje osobe biti podignut optužni prijedlog.

DUBROVNIK - Danas u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu u vodama ispred luke Conacry u Gvineji došlo je do oružane pljačke na motornom brodu Mokošica dubrovačkog brodara Atlanske plovidbe. Kako u priopćenju za javnost ističe predsjednik Uprave Atlanske plovidbe kapetan Pero Kulaš nije se radilo na piratskom napadu čiji su motivi otmica broda, već se u ovom slučaju radilo o pljačkašima koji su u ovom slučaju bili zainteresirani isključivo za krađu novca i vrijede opreme. "Naglašavamo da ni zapovjednik, niti članovi posade broda nisu ozlijeđeni u ovom napadu. Također ni sama sigurnost broda nije u niti jednom terenutku dovedena u pitanje, čemu je pridonijelo i vrlo pribrano ponašanje zapovjednika i svih članova posade broda. Pljačkaši su otuđili dio brodske opreme kao i dio privatne imovine ukrcanih pomoraca. Zapovjednik broda kao i glavni zapovjednik broda Atlanske plovidbe poduzeli su sve potrebne radnje da se o ovom događaju obavijeste mjerodavna tijela", ističe u priopćenju predsjednik Uprave dubrovačkog brodara Atlanske plovidbe kapetan Pero Kulaš.

DUBROVNIK - Dvojica državljana Velike Britanije u dobi od 22 i 24 godine dovezli su se biciklima iz pravca Župe Dubrovačke na cestu D8 na predio Vidikovac iznad Dubrovnika, gdje je jedan od njih dvojice, 24-godišnjak sišao s bicikla počeo se valjati po asfaltu, a potom skočio sa zida u Draču s visine od šest do sedam metara, kojom prilikom nije zadobio tjelesne ozljede. Hitnom pomoći prevezen je u dubrovačku Opću bolnicu gdje je utvrđeno da je dehidirao, zbog čega mu je ugrožen život.

DUBROVNIK - U mjestu Kupari u Župi Dubrovačkoj kod 31-godišnjaka iz Virovitice i u apartmanu kojeg koristi u Dubrovniku pronađeno je 13,3 grama speedsa, 60,4 g marihuane te davadeset praznih PVC vrećica. On je uhićen i doveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zlouporaba opojnih droga osumnjičeni 31-godišnjak je uz kaznenu prijavu doveden u istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku gdje mu je određeno zadržavanje.

SPLIT - Oko 350.000 kuna iznosi materijalna šteta koja je nastala u požaru u skladištu bivše vojarne na Dračevcu u Splitu, doznaje se danas u PU splitsko-dalmatinskoj. Kako je danas izvjestila splitskla policija, u požaru koji je buknuo u noći sa subote na nedjelju na Dračevcu u skladištu bivše vojarne u potpunosti je izgorio zrakoplov i jedno vozilo. Policijski očevid, koji je obavljen jučer, pokazao je kako je središte požara bilo u unutrašnjosti hangara-skladišta. Osim izgorena vozila i zrakoplova u požaru je oštećeno još jedno osobno vozilo. Uzrok požara je toplinska energija u vidu otvorenog plamena. Šteta se cijeni na 350.000 Kn.

KORČULA - U izložbenom prostoru ACI marine u Korčuli svojim radovima predstavili su se umjetnici - kipar Duje Jerković i akademski slikar Ivica Vlašić. Profesor likovne umjetnosti Duje Jerković živi i radi u Njemačkoj, a publici se predstavio skulpturama rađenim u kamenu, drvu i terakoti. Akademski slikar Ivica Vlašić, radio je i u Parizu kao likovni padagog, a dosad je ostvario 36 samostalnih izložaba. Publici se predstavio sa 27 radova u tehnici ulje na platnu. Izložba Duje Jerkovića i Ivice Vlašića moći će se razgledati do 4. rujna.

KORČULA - U organizaciji Centra za obnovu kulture iz Zagreba, u Korčuli je danas počela s radom Druga ljetna škola "Temelji liberalne demokracije". U radu skupa, koji će trajati do 27. kolovoza, sudjeluju predavači s dugogodišnjim političkim i predavačkim iskustvom iz SAD, Velike Britanije, Čilea i Hrvatske, a 70-ak polaznika raspravljat će o politici, ekonomiji i sociologiji u kontekstu izazova s kojima se suočavaju svjetsko gospodarstvo i politika danas. Tako će o političkim izazovima današnjice govoriti viceguverner HNB-a Boris Vujčić, te uspješni hrvatski poduzetnici Emil Tedeschi iz Atlantic grupe i Plinio Cucurin iz uprave Adris grupe.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙