FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sat:

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira to što je mađarsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev DORH-a da ispita bivšeg šefa MOL-a Zsolta Hernadija u vezi s navodnim mitom od 10 milijuna eura bivšem premijeru Sanaderu, rekla je da Vlada RH nema nikakvih obavijesti o tome te da će svim raspoloživim sredstvima i dalje štititi nacionalne interese . Vjerujem kako ću uskoro imati prilike o mnogim stvarima razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom. Ako itko dobro razumije što znači štititi interese i obvezu vlade i premijera da štiti nacionalne interese i u tom smislu donosi odluke - onda to razumije mađarski premijer", rekla je predsjednica vlade, dodajući kako ima "dobre kontakte s premijerom i prijateljem Viktorom Orbanom", koji je iznimno mnogo pomogao Hrvatskoj u pregovorima za ulazak u Europsku uniju.

ŠIBENIK - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko otvorio je danas u Šibeniku novu zgradu šibensko-kninske Policijske uprave, površine oko 650 metara četvornih i vrijednu 4,5 milijuna kuna, u kojoj će raditi oko 30 policijskih službenika, a potpuno je prilagođena invalidima. Ministar Karamarko rekao je tom prigodom kako se dosad nedovoljno ulagalo u infrastrukturu policijskih uprava te da je zato još zadovoljniji što je šibenska policija dobila novi objekt. Načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić istaknuo je važnost opremanja nove zgrade kriminalističke policije kako bi se omogućilo što učinkovitije suprostavljanje kriminalu jer se pred policiju postavljaju sve veći zahtjevi koji se mogu rješavati samo uz sve stručnije i profesionalnije djelovanje i uz primjerene uvjete rada, što je tom investicijom Policijska uprava i dobila. Ministar Karamarko, na novinarsku zamolbu da komentira današnji posjet bivšeg predsjednika Stjepana Mesića bivšemu ministru unutarnjih poslova Josipu Boljkovca, rekao je da je Hrvatska slobodna zemlja te da svatko ima pravo ići u posjet kome hoće.

VUKOVA GORICA - Prvoga hrvatskog ministra policije Josipa Boljkovca, protiv kojega je zbog zločina nakon II svjetskog rata ministar Karamarko najavio pokretanje kaznenog postupka, danas je u njegovu domu u Vukovoj Gorici posjetio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao da se ne namjerava miješati u postupak, ali Boljkovca podupire kao prijatelja i prvog ministra u samostalnoj Hrvatskoj jer je, dodao je, zaslužan za mirnu tranziciju jugoslavenske policije u hrvatsku policiju. "Mi smo, on kao prvi ministar MUP-a i ja kao prvi premijer, prihvatili zadatak da mobiliziramo ljude, organiziramo i obranu Hrvatske, koja je proglasila svoju samostalnost, a Boljkovac i ja zaustavili smo prvi pokušaj Miloševićevih i paravojnih jedinica na Hrvatsku", rekao je Mesić. Boljkovac je rekao Mesiću da "nije kriv za likvidacije jer je njegova nadležnost kao šefa kotarske Udbe bilo ispitivanje i privođenje, ali ne i likvidacije zarobljenika tadašnjega vojnog logora Dubovca, čije su kosti najvjerojatnije pronađene u nedavnim ekshumacijama grobišta u šumi Kozjači".

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Udruge poslovnih žena "Krug" koje ga je upoznalo s postignutim rezultatima na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica, održanog ove godine u Zagrebu, a razgovaralo se i o položaju žena u poduzetništvu, osobito s obzirom na trenutnu tešku gospodarsku situaciju, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Ovogodišnje nagrade dodijeljene su Katarini Majić, osnivačici i predsjednici Uprave tvrtke Ira-commerce d.o.o., kao poduzetnici godine te Jadranki Kvasnička, predsjednici Uprave Croatiainspect d.o.o., kao menadžerici godine. Čestitavši dobitnicama nagrada na postignutom uspjehu, predsjednik Josipović istaknuo je kako će i dalje nastaviti pružati podršku poduzetnicama

DUGA RESA - Potpredsjednik vlade Republike Hrvatske ministar regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je danas milijun kuna vrijedan Ugovor između Ministarstva i Komunalnog poduzeća Duga Resa za izgradnju vodovodnoga sustava u Bariloviću. Govoreći o investicijama Pankretić je kazao da bez njih nema izlaska iz gospodarske krize, te da je Vlada Republike Hrvatske toga itekako svjesna. Podsjetio je načelnike i gradonačelnike da uskoro slijedi potpisivanje ugovora iz programa EIB 3 za takozvanu društvenu infrastrukturu, gradnju dječjih vrtića i umirovljeničkih domova ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, te da pripreme te projekte.

VIROVITICA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je danas u Virovitici da je sve spremno za početak nove školske godine te da ove godine imamo 1516 učenika prvih razreda više nego lani, što pokazuje da je "vladina politika u vezi s natalitetom urodila plodom". Ministar je u Virovitici bio na otvorenju Centra za održivi razvoj Virovitičko-podravske županije. Zbog produžetka turističke sezone, odgodu početka školske godine zatražile su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Šibensko-kninska županija. Ministar smatra da će to najvjerojatnije učiniti i Istarska županija. Ministar Fuchs bio je s ministrom Bajsom na otvorenju Centra za održivi razvoj Virovitičko-podravske županije.

VIROVITICA - Hrvatska seljačka stranka (HSS) spremna je za predstojeće parlamentarne izbore na kojima očekuje šest saborskih mandata, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Virovitici potpredsjednik HSS-a i ministar turizma Damir Bajs. U izbore HSS kreće s tri osnovna postulata - a to su regionalni razvoj i decentralizacija, te razvoj poljoprivrede i turizma, kazao je. U 4. izbornoj jedinici kojoj pripada Virovitičko-podravska županija, HSS očekuje osvajanje jednog saborskog mandata, dodao je Bajs. Prema njegovim riječima, HSS je po rezultatima anketa, sa šest posto glasova treća politička opcija u Hrvatskoj, a, kako je naglasio, otvoreni su za suradnju sa svim političkim strankama srodne orijentacije.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) smatra da je jednokratna naknada od 100 kuna umirovljenicima prije izbora izraz krajnje drskosti i bezočnog kupovanja umirovljeničkog dostojanstva, budući da im je ta ista vlada dosad uzela milijardu kuna, ocijenio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja na popodnevnoj konferenciji za novinare u povodu neslužbenih najava o jednokratnoj naknadi umirovljenicima do kraja godine umjesto usklađivanja mirovina. "To je manipulacija vlade umirovljenicima kojima su uništili svaku perspektivu i koji su, zajedno s radnicima, u posljednje dvije godine na udaru vlade", rekao je Hrelja te naglasio da HSU ne može prihvatiti princip djelovanja po kojemu ću ti uzeti milijardu, a dati 100 kuna.

KARLOVAC - Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) ima 44 ogranka diljem Hrvatske, a premda je registrirana u svibnju ove godine gotovo je spremna za izbore u III., VI. i VII. izbornoj jedinici, pa i II., I., VIII. i IX. izbornoj jedinici, kazao je danas u Karlovcu na osnivačkoj skupštini karlovačkoga ogranka predsjednik stranke Željko Sačić. Stranka sada ima 1100 članova i oko tri tisuće simpatizera, a kao moguće koalicijske partnere Sačić je naveo, prije svega HSP te u Slavoniji HDSSB, Doadao je kako postizborno u Saboru neće trgovati mandatima te istaknuo da će radije biti u oporbi nego ministar loše vlade, koja radi protiv interesa hrvatskog naroda. Tomislavu Karamarku, koji, kako je rekao, u izbornoj borbi istupa kao desničar, poručio je da podcjenjuje hrvatski narod i njegovu memoriju, pa se hrvatskim desničarima nudi za vođu. „Hvala ti Karamarko, hapsio si generala Gotovinu, iznikao iz njedara Mesića, Manolića i Sanadera, tamo se i vrati, ostavi nas u našem dvorištu na miru, da se borimo sa svojim problemima i to na korist hrvatskog naroda", rekao je Sačić.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zabranilo je ribolov tuna u rekreacijskom ribolovu u ovoj godini, a zbog ispunjenja izlovne kvote, izvijestili su iz Ministarstva. "Zabranjuje se ribolov tuna (Thunnus thynnus) u rekreacijskom ribolovu od 2. rujna 2011. godine radi ispunjenja dopuštene izlovne kvote za rekreacijski ribolov u 2011. godini", navodi se u odluci o zabrani koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede. U slučaju ulova tune, ovlaštenici dozvola za rekreacijski ribolov tuna, igluna i iglana obvezni su tunu pustiti, ističu iz Ministarstva.

ZAGREB - Hrvatski biskupi uputili su poruku kojom pozivaju vjernike na proslavu Dana hrvatskih mučenika i slavlje posvete crkve Hrvatskih mučenika na Udbini u subotu, 10. rujna, objavila je danas Informativna katolička agencija (IKA). Ujedno biskupi pozivaju da se na misama u svim crkvama ove nedjelje, 4. rujna, daje milostinja i prikupljaju darovi za uređenje te crkve. Biskupi ističu da će do 10. rujna biti dovršeni svi radovi koji su potrebni da se crkva Hrvatskih mučenika na Udbini posveti, a nakon toga preostaje daljnje unutarnje uređenje, kao i uređenje okoliša, napose trase križnog puta od Krbavskog polja, simbola naših stradanja, do crkve Hrvatskih mučenika. Pri kraju izgradnje je i memorijalni park pokraj crkve sa zidom, u koji će se ugraditi spomen-kamenje s brojnih mjesta naših stradanja. Misno slavlje na Udbini 10. rujna u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će i posvetiti crkvu Hrvatskih mučenika,

ZAGREB - Iz Uprave za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) danas su izvijestili kako je u okviru fonda za ulaganja u znanost i inovacije namijenjeno novih 6,7 milijuna eura iz EU predpristupnog programa IPA IIIC (Regionalni razvoj-regionalna konkurentnost) za projekte u znanosti i visokom obrazovanju te da je poziv za podnošenje projektnih prijedloga u okviru tog fonda objavljen na stranicama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU www.safu.hr. "Ukupno 6,7 milijuna eura namijenjeno je financiranju projekata visokoškolskih obrazovnih institucija i javnih istraživačkih organizacija. Odabrani projekti financirat će se minimalno u iznosu od 50 tisuća eura, a maksimalno do 750 tisuća eura, a rok za podnošenje projektnih prijedloga istječe 21. listopada u 16 sati po lokalnom vremenu u Zagrebu

ZAGREB/SANTOVO - Novi hrvatski učenički dom i vrtić otvoreni su danas u mađarskom gradu Santovu gdje su prigodnoj svečanosti nazočili zamjenik predsjednika mađarske vlade Tibor Navracsics, hrvatski ministri znanosti, obrazovanja i športa te pravosuđa Radovan Fuchs i Dražen Bošnjaković kao i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp. "Zajednički projekt hrvatske i mađarske Vlade - izgradnja novog učeničkog doma i hrvatskog vrtića u Santovu je završena i počinje novo poglavlje u povijesti te ustanove, ali i hrvatskog školstva u Mađarskoj", kazao je ministar Fuchs. Tim je činom, ocijenio je, "stvorena i osnova za daljnji razvoj temeljne odgojno obrazovne ustanove što će u mnogome pridonijeti revitalizaciji Hrvata na ovim prostorima".

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙