FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

RIM - Rimski povijesni spomenici u samo su jednom danu bili metom triju napada vandala, javlja BBC. U prvom napadu, sigurnosne kamere snimile su muškarca koji je odlomio dva komadića s jedne od mramornih statua s čuvene Berninijeve Fontane četiri rijeke na Piazzi Navoni. Nekoliko sati kasnije turisti su mogli vidjeti muškarca koji je bacio kamen na slavnu Fontanu di Trevi u središtu grada. Policija smatra da se radi o istom napadaču, koji nije uhićen, ali mu je lice dobro snimljeno. Policija je zato nešto kasnije uhitila američkog studenta koji se penjao po zidu Koloseuma u nastojanju da odlomi dio mramora kao suvenir. Unatoč postavljanju 1200 sigurnosnih kamera u centru grada i češćim policijskim ophodnjama, zaštita rimskog krhkog umjetničkog blaga sve je teži zadatak u doba rezanja troškova i masovnog turizma, te vojske novih vandala, koji se tako nazivaju po osvajačima koji su prije 15 stoljeća prvi poharali grad.

TEHERAN - Iranska policija je uhićenjem nekoliko mladića koji su sudjelovali u posljednjim organiziranim bitkama pištoljima na vodu počela suzbijati "vodene borbe" koje su se počele širiti zemljom. Bitku vodom u jednom teheranskom parku u petak, za koju se misli da je organizirana putem internetskih društvenih servisa, policija je prekinula uhićenjem nekoliko prijestupnika, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Mehr u nedjelju. "Neke od tih buntovnika koji su namjeravali voditi bitku vodom policija je uhitila u petak", rekao je Mehru Ahmadreza Radan, zamjenik načelnika teheranske policije. Miješanje među spolovima van braka u Iranu je zabranjeno a konzervativci u toj zemlji su bili skandalizirani slikama desetina mladih kako se međusobno prskaju vodom u javnosti. Nakon što je prije nekoliko tjedna izvješteno o prvim vodenim borbama u prijestolnici razne internetske stranice objavile su fotografije momaka i djevojaka u mokroj odjeći kako jedni na druge bacaju balone punjene vodom, gađaju se iz pištolja na vodu i prskaju se vodom iz boca. Takve su se "bitke" proširile zemljom unatoč upozorenjima vlasti. One se vide kao posljednji iskaz mladenačke pobune Iranaca protiv islamskih normi koje traže od žena da pokrivaju kosu u javnosti i nose široku odjeću. Konzervativci kažu da se "vodeni ratovi" moraju iskorijeniti kako bi se spriječilo da kvare iransku mladež a veliki dio krivnje za takvo "kvarennje" pripisuju "mekom ratu" koji Zapad vodi putem televizije, filmova i pop glazbe.

WELLINGTON - Izgubljeni carski pingvin Happy Feet koji je u lipnju zalutao na Novi Zeland, u nedjelju je pušten u Južni ocean da otpliva kući na Antarktiku. Pušten je u nedjelju ujutro iz istraživačkoga broda Tangaroe, osamdeset kilometara sjeverno od Campbellova otoka. Vraćen je u divljinu nakon oporavka od operacije kojom mu je izvađeno tri kilograma pijeska iz želuca. Pijesak je jeo misleći da je snijeg, koji inače jedu kako ne bi dehidrirali. Prošli tjedan stotine ljudi oprostile su se od njega u zoološkom vrtu u Wellingtonu. Veterinarka Lisa Argilla rekla je da je Happy Feet trebao "nježan poticaj" da izađe iz kaveza u kojem je bio zadnjih šest dana na brodu. Ali onda je skliznuo niz rampu i otišao, rekla je. "Neopisiv je osjećaj vidjeti pacijenta kako je napokon na slobodi. Toi je najbolji dio našega posla", rekla je. Pingvinu je ugrađen i odašiljač, tako da će znanstvenici moći pratiti njegov napredak na putu do Antarktike. Njegovo neočekivano pojavljivanje na plaži Peka Peka sjeverno od Wellingtona i tri tisuće kilometara od antarktičke kolonije izazvalo je veliku medijsku pažnju i šokiralo stručnjake koji kažu da je on tek drugi carski pingvin zabilježen na Novome Zelandu.

PARIZ - Francuska prva dama Carla Bruni-Sarkozy izjavila je u nedjelju za francusku televiziju TF1 da svoje drugo dijete, čije se rođenje očekuje ove jeseni, nikada neće izložiti medijima ili pokazati njegove fotografije. "Učinit ću sve da svim snagama zaštitim to dijete. Nikada neću pokazivati fotografije tog djeteta, nikada ga neću izlagati. Mislim da je pojavljivanje u medijima stvar izbora odrasle osobe", kazala je Carla Bruni-Sarkozy, i ponovila da i dalje ne zna spol djeteta. Pjevačica i bivša manekenka bi ove jeseni trebala roditi, samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u travnju i svibnju, na kojima će njezin suprug Nicolas Sarkozy vjerojatno tražiti drugi mandat. Prvi puta u povijesti Francuske jedan će predsjednik države postati otac tijekom trajanja mandata. "Moj stariji sin Aurelien bio je izložen medijima i to tijekom privatnog puta obitelji Sarkozy u Petru što je bila velika pogreška. Nisam smjela posveti sina u posjet tom veličanstvenom mjestu. Trebala sam predvidjeti da će tamo biti fotografa, bila sam neoprezna", kazala je Bruni. Aurelien (10) sin je Carle Bruni iz veze s francuskim filozofom Raphaelom Enthovenom.

RIM - Talijansko selo Filettino proglasilo je neovisnost u znak prosvjeda protiv najavljenih strogih mjera štednje talijanske vlade, javljaju mjesni mediji. "Kneževina Filettino", smještena 100 kilometara istočno od Rima, s 550 žitelja, uvela je i vlastitu valutu nazvanu Fiorito. Filettino se po planu talijanske vlade o rezanju troškova lokalne samouprave treba administrativno spojiti sa susjednim Trevijem. Načelnik Luca Sellari odmah je kao protumjeru proglasio neovisnost. Dao je otisnuti i novčanice Fiorita sa svojom portretom na njihovoj pozadini. One se već koriste u mjesnim prodavaonicama, a kupuju ih i turisti koji su počeli dolaziti u ovo inače nepoznato mjesto. Mnoge male jedinice mjesne samuprave digle su svoj glas protiv najavljenog administrativnog spajanja s većim gradovima, pa čak postoji mogućnost da premijer Silvio Berlusconi odustane od te odluke. "Kneževina Filettino", koja je u međuvremenu izradila svoj grb i službenu internetsku stranicu, uživa u novostečenoj svjetskoj slavi, jer televizijske postaje sve do Rusije emitiraju priloge o domišljatom selu. Na kraju krajeva, kaže načelnik Sellari, Italija je u povijesti bila sastavljena od desetaka kneževina i vojvodstava, pa ako danas malešna republika San Marino može preživjeti, zašto ne bi i Filettino?

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙